IKKE MENGDE: Her er advokaten Molisho Ndarabu med rapporten som ikke viser hvor mye beroligende midler som ble funnet i Tjostolv Molands urinprøve. Foto: Helge Mikalsen
IKKE MENGDE: Her er advokaten Molisho Ndarabu med rapporten som ikke viser hvor mye beroligende midler som ble funnet i Tjostolv Molands urinprøve. Foto: Helge Mikalsen

Advokat til VG: Kan ikke påvise at Moland ble dopet

UTENRIKS

KINSHASA (VG) Her er den toksiologiske rapporten som ligger til grunn for drapstiltalen mot Joshua French, hevder hans tidligere advokat.

Publisert:

VG har fått tilgang til det som skal være en del av obduksjonsrapporten etter Tjostolv Molands død gjennom forsvarsadvokat Molishu Ndarabu.

Den viser at ekspertene ved toksikologisk laboratorium ved Universitetet i Kinshasa ikke har kunnet konkludere med hvor høyt nivå av det beroligende virkestoffet benzodiazepiner det var i en urinprøve tatt under obduksjonen av Moland, hevder Ndarabu.

Testet for flere midler

Ifølge advokaden ligger rapporten, som ble signert 25. oktober i år, til grunn for at den militære påtalemyndigheten i Kongo har tatt ut tiltale mot Joshua French for overlagt drap på Moland.

- Dette er offentlig tilgjengelige dokumenter, sa sjefanklager Nkulu ved militærtribunalet i Kinshasa til VG torsdag.

Den toksikologiske rapporten viser at det er blitt testet for en rekke midler som Moland teoretisk kunne ha fått i seg. Den kan imidlertid kun påvise spor av benzodiazepiner i urinprøven.
Laboratoriet i Kongo har altså ikke kunnet påvise hvor høyt nivået var i urinprøven.

VG har ikke fredag kveld kunnet verifisere ektheten av toksikolog-rapporten advokaten viser frem eller om det er denne som er en del av obduksjonsrapporten og ligger til grunn for tiltalen mot French.

Ikke alkohol

Til tross for at nivået av stoffgruppen ikke kan påvises, hevder altså den militære påtalemyndigheten i Kongo at French dopet ned Moland med stoffet, som blant annet brukes i legemidlene Valium, Sobril og Vival.

I tiltalen skriver aktor Homere Bazevidio Kibi at han tiltaler French for «Med vilje og overlegg å ha drept herr Tjostolv Moland med kvelning med tau etter å ha gitt ham et kjemisk middel tilhørende gruppen benzodiazepiner».

I den kongolesiske rapporten VG har sett, heter det i tillegg at urinprøven var for liten til at laboratoriet kunne identifisere hvilket legemiddel Moland hadde fått i seg.

Den kongolesiske rapporten nevner heller ikke noe om funn av alkohol, som Kripos har bekreftet var i blodet til Moland.

Ketil Arne Espnes er overlege i klinisk farmakologi ved St. Olavs Hospital i Trondheim og er skeptisk til resultatet fra den kongolesiske analysen.

- Metoden er ikke spesifikk nok. Når man får utslag av benzodiazepiner med en metode som er beskrevet her, er det alltid en mulighet for at utslaget kan skyldes noe annet. Jeg tolker også erklæringen slik at den kongolesiske rettstoksikologen hadde ønsket å få gjøre mer spesifikke undersøkelser, men ikke hadde materiale nok til å gjøre det.

- Burde dette styrke eller svekke Frenchs sak?

- Jeg vil si det så enkelt: Hvis Kripos har tatt materiale med hjem, undersøkt for samme stoff og ikke funnet noe, vil jeg stole mer på de norske analysene. De formoder jeg er utført på en adekvat måte, mens den kongolesiske metoden som er beskrevet synes å være lite spesifikk.

- Ikke advokaten min

Advokat Molishu Ndarabu har tidligere representert Joshua French, men skal ifølge advokat Hans Marius Graasvold ha fått beskjed om at Joshua French ikke lenger ønsker å ha han eller hans sjef Lievin Ngondji som lokal advokat i Kongo.

Da VG snakket med Joshua French i fengselet torsdag, avviste han at Molishu Ndarabu er hans forsvarer.

- Molishu er ikke advokaten min, sa French til VG.

Her kan du lese mer om