PASSIVE: Thailandske demonstranter truer med å storme hovedpolitistasjonen i Bangkok, og politiet sier at de ikke vil bruke makt for å stanse dem. Foto: Reuters / NTB scanpix

Demonstranter i offentlige bygninger i Bangkok

Flere hundre thailandske demonstranter gikk inn i offentlige bygninger i Bankgkok tirsdag formiddag, etter at politiet hadde fjernet sperringene og åpnet dørene.

 • Hanna Haug Røset

Artikkelen er over seks år gammel

Ifølge AFP var atmosfæren karnevalsaktig idet demonstrantene tok seg inn i bygningene. Det ble blåst i fløyter, folk tok foto av hverandre og rigget seg til med tepper på de velfriserte plenene.

Det var få synlige politifolk til stede. Det var ingen sikkerhetskontroller, og stemningen i Thailands hovedstad har lettet betraktelig etter to dager med stor uro.

- I dag kommer vi ikke til å bruke tåregass. Det blir ingen konfrontasjoner, de skal få slippe inn om de ønsker, sa politisjefen i den thailandske hovedstaden, Kamronvit Thoopkrachang i morgentimene tirsdag.

VENNLIGERE TONE: En demonstrant kysser en politibetjent på kinnet under protestene utenfor statsministerens bolig i Bangkok tirsdag. Thailandsk politi sier de ikke vil bruke makt for å stanse demonstrantene. Foto: CHAIWAT SUBPRASOM /REUTERS

Politiet brukte kraner til å fjerne betongplater og piggtrådsperringer på en vei som fører inn til byens hovedpolitistasjon etter å ha besluttet å la demonstrantene slippe inn i bygningen.

Kort tid etter entret flere titalls demonstranter bygningen og håndhilste på politifolkene som befant seg der.

Politisk helomvending

Denne helomvendingen fra regjeringen kan tyde på at de ikke lenger ønsker å konfrontere demonstrantene etter tre dager med sammenstøt.

Offentlige tjenestemenn har ikke ønsket å kommentere utviklingen.

Minst tre personer har mistet livet og mer enn 230 mennesker har blitt skadet i sammenstøtene, ifølge AP.

Vil forhandle

Thailandsk demokratisk valgte statsminister Yingluck Shinawatra åpnet mandag for å forhandle med demonstrantene, samtidig som det ble utstedt arrestordre på protestlederen Suthep Thaugsuban.

KASTER VANN: Demonstrantene krever den folkevalgte regjeringens avgang i Thailand, og vil erstatte den med et såkalt folkeråd der medlemmene skal utpekes av dem selv. Foto: Reuters / NTB scanpix

Suthep har fra før en drapssiktelse hengende over seg, etter at han som visestatsminister i 2010 satte opprørspoliti inn mot demonstranter i Bangkok. 87 mennesker ble drept og over 1200 såret i uroen.

Nå siktes han også for opprørsvirksomhet og for å ha forsøkt å velte regjeringen, noe som har en strafferamme på dødsstraff eller livsvarig fengsel.

«Folkeråd»

Får Suthep og demonstrantene det som de vil, skal Thailand demokratiske valgte regjering erstattet med et «folkeråd» med håndplukkede representanter fra ulike sektorer. Folkevalgt blir det imidlertid ikke.

Rådet skal lede landet i en overgangsperiode til forholdene ligger til rette for nyvalg. Hvor lang overgangsperioden skal være, eller hva som menes med at forholdene skal ligge til rette, er uklart.

Uavhengige observatører advarer mot Sutheps retorikk og ideer og mener at han i realiteten legger opp til et kupp. Det har Thailand hatt nok av tidligere, nærmere bestemt 18 kupp og kuppforsøk siden 1932.

Kilde: VG / NTB

Mer om

 1. Thailand

Flere artikler

 1. Demonstrantene i Thailand vil lamme regjeringen

 2. Thailands forsvarssjef erklærer militærkupp

 3. Thailands statsminister åpner for å gå av

 4. Massedemonstrasjonene er inne i sitt sjette døgn: Stormet hærens hovedkvarter i Thailand

 5. Kuttet strømmen til Thailands politihovedkvarter

Fra andre aviser

 1. Politiet vil slippe demonstrantene inn

  Aftenposten
 2. Protestleder i Thailand risikerer livstid

  Aftenposten
 3. Hærens hovedkvarter stormet i Bangkok

  Aftenposten
 4. Stormet hærens hovedkvarter

  Bergens Tidende
 5. - Selv om dere har tapt de siste åtte valgene, kan det hende dere vinner en dag

  Aftenposten
 6. Uroen fortsetter i Bangkok

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder