Norske stortingskolleger mobiliserer for løslatelse

KREVER LØSLATELSE: Nadezhda (Nadia) Savtsjenko, fotografert under et fengslingsmøte i Moskva i februar, holdes ulovlig tilbake av russerne, ifølge Ingjerd Schou, visepresident på Stortinget. Foto:Sergei Karpukhin,Reuters

Russland nekter å la «heltinnen» Nadia reise hjem til Ukraina

Russland nekter å gi den ukrainske piloten og politikeren Nadia Savtsjenko (34) status som krigsfange. Ingjerd Schou (H), visepresident på Stortinget,  reagerer sterkt og mener at hun er ulovlig fengslet.

 • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over fem år gammel

Nadia (Nadezjda) Savtsjenko ble tatt til fange av pro-russiske separatister under krigen i Øst-Ukraina i fjor sommer. Noen uker senere ble det bekreftet at hun nå satt i fengsel i Moskva, hvor russerne mistenkte henne for medvirkning på drap på to russiske journalister.

Siden har den ukrainske kvinnelige piloten blitt folkehelt i Ukraina og symbol på kampen mot opprørerne i øst.

Folkevalgt

Mens hun sultestreiket i Moskva, ble Savtsjenko valgt inn i den ukrainske nasjonalforsamlingen, og senere ble hun også valgt inn i Ukrainas delegasjon til Europarådet.

ENGASJERT: Ingjerd Schou (H) er leder av Stortingets delegasjon til Europarådet, og krever at Russland løslater hennes ukrainske kollega. Foto:Kristian Helgesen,VG

- Hun ble ulovlig holdt tilbake fra møtet i Europarådets parlamentarikerforsamling i Strasbourg i januar, sier Ingjerd Schou (H) til VG.

Schou er leder av Stortingets delegasjon til Europarådet. Hun reagerer sterkt på at russerne fortsatt ikke vil slippe den ukrainske piloten fri, heller ikke etter fredsavtalen som ble inngått mellom Russland og Ukraina i Minsk torsdag.

NTB og nyhetsbyrået Reuters rapporterer fredag morgen at skjebnen til Nadia Savtsjenko fortsatt er høyst uklar.

Krigsfanger skal løslates

Ett av punktene i fredsplanen mellom de to landene, er ifølge Ukrainas president Petro Porosjenko at alle krigsfanger skal slippes fri innen 19 dager. Dermed forventer ukrainerne Savtsjenko, som har sittet fengslet i Russland i åtte måneder, skal slippes fri.

Fredag sier imidlertid Putins talsmann Dimitrij Peskov at spørsmålet om å løslate Savtsjenko ikke ble diskutert da partene forhandlet i Minsk, slik Porosjenko hevder.

– Skjebnen hennes skal avgjøres av en russisk domstol, sier Peskov, ifølge Reuters.

- Det er helt uakseptabelt, sier Ingjerd Schou til VG.

Immunitet

- I desember ble hun fysisk holdt tilbake fra å møte i Europarådet. Nå bruker de andre begrunnelser. Men Savtsjenko har krav på immunitet som medlem av parlamentet. Nå må hun snarest utleveres til Ukraina, så får heller Russland dele eventuelle bevis på straffbare handlinger med ukrainske myndigheter, sier Ingjerd Schou, som selv var til stede i Strasbourg i januar.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FOLKEHELT: I en rekke demonstrasjoner, som her i Kiev i januar, har ukrainere krevd at Russland må løslate deres nye nasjonalhelt, Nadia Savtsjenko. Foto:Gleb Garanich,Reuters

Allerede i den første Minsk-avtalen, avtalte Russland og Ukraina at krigsfanger skulle utveksles. Europarådet ba forgjeves sine kolleger i den russiske Dumaen om hjelå til å få satt henne fri i god tid før januar-møtet, men forgjeves.

Fly-pioner

Nadia Savtsjenko var den aller første kvinnen som tok pilotutdanning i det ukrainske forsvaret. Hun har blant annet vært utestasjonert i Irak.

I sommer deltok hun på ukrainsk side i kampene mot separatistene i Øst-Ukraina - før hun plutselig forsvant 17.juni.

Russerne hevder at hun ble pågrepet på deres side av grensen, men det er blankt benektet fra ukrainsk side.

- Hun er et gissel i Vladimir Putins kamp for å øke presset på Ukraina, har hennes russiske advokat Mark Feigin, uttalt.

Sultestreiket

De siste månedene har Nadia Savtsjenko sultestreiket i protest mot at hun holdes fengslet i Moskva. Ifølge advokaten har hun mistet 17 kilo, og hennes helsetilstand er kritisk.

Petro Porosjenko, presidenten i Ukraina, sa etter forhandlingene i Minsk torsdag at han hadde fått løfte fra russerne at hun ville bli satt fri så snart de medisinske undersøkelsene av henne i Moskva, var avsluttet.

- Jeg krevde øyeblikkelig løslatelse, sa Porosjenko, og la til at han hadde full støtte fra Angela Merkel og Francois Hollande, som også deltok i Minsk.

Mer om

 1. Ukraina
 2. Russland
 3. Europarådet

Flere artikler

 1. Dommer: Savtsjenko medvirket til drap

 2. Ukrainsk pilot dømt til 22 års fengsel i Russland

 3. Dødstallene stiger før våpenhvilen i Ukraina

 4. Pluss content

  Jagerflypiloten Nadija: – Jeg vil ikke, men jeg kan bli president

 5. Krever 23 år i straffeleir for kvinnelig militærflyger (34)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder