KONTROVERSIEL: Er alle irakere onde? AMerican Sniper blir beskylt for å se Irak-konflikten svært svart/hvitt. Foto:Uncredited,Ap

Amerikanske muslimer truet etter Eastwood-film

Flere hundre amerikanske muslimer har blitt utsatt for trusler om vold etter at filmen «American Sniper» kom på amerikanske kinoer.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Filmen handler om en amerikansk snikskytter på oppdrag i Irak, og er basert på en sann historie.

Etter at filmen ble sluppet, skal amerikanske muslimer ha opplevd en kraftig økning i trusler og hatmeldinger, ikke minst på sosiale medier. Den amerikansk-arabiske organisasjonen ADC mener dette skyldes måten muslimer er framstilt på i filmen.

I et åpent brev til regissør Clint Eastwood og hovedrolleinnehaver Bradley Cooper ber derfor ADC om at kjendisene går offentlig ut og tar avstand fra reaksjonene. ADC mener det vil ta brodden av de mange hatske meldingene.

Drapsmaskin

«American Sniper» er nominert til seks Oscar, og hadde premiere i Norge 23. januar.

MIDT I STORMEN: Clint Eastwood. Foto:Kevork Djansezian,Reuters

Spillefilmen bygger på en bestselgende biografi om Chris Kyle. Han regnes som den mest dødelige skarpskytteren i USAs krigshistorie, og skal ha skutt og drept 160 personer. I selvbiografien som filmen er basert på hevdet han imidlertid å ha drept hele 255 mennesker.

Oscar-utdelingen finner sted søndag 22. februar. Samme måned starter rettssaken mot U.S. Marine-veteranen som står tiltalt for å ha drept Chris Kyle på en skytebane i Texas i 2013.

Uenige om heltestempel

Chris Kyle er en moderne nasjonalhelt i USA. Da han ble gravlagt, kjørte begravelsesfølget over 200 miles i prosesjon til Austin og det ble holdt en minneseremoni for ham på Cowboys Stadium i delstatsbyen Arlington.

Mens de konservative anser filmen som en etterlengtet hyllest til krigsveteranene, gyver kritikerne løs på Eastwoods film. De mener den er et forsøk på å hvitvaske den amerikanske okkupasjonen av Irak og hevder at Kyle ikke fortjener noen helteglorie.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder