VÆPNET POLITI: Bilder fra København sentrum etter skyteepisode nummer to i helgen. Væpnet politi sjekker en taxi. Foto:Gisle Oddstad,VG

Terrorangrepet: Dansk storavis skylder på innvandring

Danske Jyllands-Posten mener på lederplass at mange år med stor innvandring fra Midtøsten er årsaken til at Danmark nå må leve med frykt for terrorangrep.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Jyllands-Posten er avisen som i 2005 publisert 40 Muhammed-tegninger, som førte til angrep mot avisen og voldelige opprør i flere land. I avisens hovedkommentar mandag skriver sjefredaktør Jørn Mikkelsen at mange av dagens politikere må bære det tunge ansvaret for masseinnvandringen, som er umulig å snu.

Danmarks største

Jyllands-Posten var opprinnelig en regionavis, men har fra 1995 gitt ut egen København-utgave, og har de 20 siste år vokst til å bli landets største.

To dager etter skuddene mot kulturhuset Krudttønden og den jødiske synagogen på Østerbro, mener avisen på lederplass at det er «en slags krig i gang i Europa».

I lederen rettes skytset mot mange av dagens danske politikere:

«Det var i deres generasjon, mens de satt med ansvaret, at det for alvor ble åpnet for masseinnvandring fra Midtøsten. Dette er en grunnleggende konstatering av en sammenheng som mange helst ikke vil snakke for høyt om.»

Ikke mulig å snu

Lederen peker på at det gjerne påpekes at «tidens islamistiske mørkemenn er født i Europa og derfor er europeere – franskmenn og dansker.»:

TERROR I KØBENHAVN: Krudttønden kulturhus på Østerbro i København hvor en eller flere gjerningsmenn skjøt mellom 30 og 40 skudd gjennom inngangspartiet med automatvåpen. Det var under et debattmøte med den svenske muhammedtegneren Lars Vilks at skuddene falt. Foto:Gisle Oddstad,VG

«Men det er jo nettopp sakens kjerne. Tross europeisk statsborgerskap og selv om de er født og oppvokst i Europa, så er de aldri kulturelt og verdimessig ankommet Europa. Derfor bør det være helt ukontroversielt å konstatere at en grufull følge av innvandringen fra Midtøsten er disse år med angrep på de samfunnene som har gitt islamistene husly og muligheter», heter det i lederen, som også mener at utviklingen nå ikke er mulig å snu.

Og Jyllands-Posten stanser ikke her: I kommentarartikkelen minnes det om de voldsomme reaksjonene på Muhammed-tegningene som avisen publiserte for snart ti år siden. Og avisen går så til angrep til det de kaller «klisjeen om at muslimske innvandrere er ofre»:

Ikke undertrykte

«Hvor ofte har ikke den påstanden blitt gjentatt de siste ti årene. Muhammed-tegningene skulle brukes til å trampe på en forfulgt og utsatt minoritet. Men de muslimske mindretall er ikke undertrykte eller forfulgte. Tvert i mot har de – eller tar seg – flere reddigheter enn mange andre mindretall. Myten om at Europas muslimer er «vår tids jøder» er en simpel løgn, som ikke minst venstresiden har holdt krampaktig fast i», skriver Jyllands-Posten.

Ja, i kommentaren advares det også mot hva tøff kritikk av Israel kan skape grunnlag for:

«Israel er faktisk entydig på Europas side i kampen mot islamismen. Det er tid til besinnelse», skriver den danske avisen.

Gahr Støre: Galt å anklage grupper

Leder Jonas Gahr Støre i Arbeiderpartiet advarer overfor VG mot å anklage grupper

FORSVARER NORSK INNVANDRING: Ap-leder Jonas Gahr Støre forsvarer norsk innvandring, og ønsker ikke å anklage grupper for grusomme handlinger gjort av en enkeltperson. Foto:Mathias Jørgensen,VG

etter helgens terroranslag i København:

– I Norge har vi over mange år ført en streng og rettferdig innvandringspolitikk. Det mener Arbeiderpartiet at vi skal fortsette med. I tillegg er det viktig med god integrering, språkopplæring og tydelige krav om å følge regler og plikter i samfunnet. Dette er viktig både av hensyn til dem som kommer til Norge, og lokalsamfunnene som tar imot nye innbyggere.

- Når det er sagt skal vi være varsomme med å trekke raske konklusjoner på bakgrunn av en alvorlig hendelse som terroren i København. Vi kan ikke gi grupper av mennesker ansvaret for grusomme handlinger begått av en person. Det er viktig at vi også nå står sammen og tar tydelig avstand fra voldelige handlinger og ekstreme holdninger, slik vi i Norge gjorde da terroren rammet oss i 2011, sier Støre.

Tetzschner: Tung kriminell

Høyres Michael Tetzschner var selv i København i helgen, og deltok på

ENKELTPERSON: Høyres Michael Tetzschner peker på at udådene i København ser ut til å være gjort av en kriminell enkeltperson uten noen tilknytning til utlandet eller organisasjoner. Foto:Javad M. Parsa,

minnemarkeringen mandag. Han mener at utspillet i Jyllands-Posten må tolkes i lys av sjokket etter de to attentatene i helgen:

– Mediebildet, danske aviser og TV, har avklart noe. At det neppe er snakk om et anslag planlagt fra utlandet, men en tung kriminell mistilpasset enkeltperson som uten organisatorisk tilknytning har hatt kontakt til kriminelt bandemiljø. De mer besindige – enn lederskribenten – ser ut til å peke på at dette er en destruktiv karakter med stort ønske om å skade, og påberoper seg en politisk og religiøs overbygning over sin forbrytelse, sier han.

– Men det kommer en debatt om hvilket sikkerhetsnivå og metoder man kan akseptere, og allikevel beholde et fritt samfunn. Og det kommer en debatt om integrasjonen er bra nok, og selvsagt også om omfanget av innvandring. Slike debatter er en del av demokratiet, mener Tetzschner.

– Må være sint mann

AVVISER JYLLANDS-POSTEN: Professor Frank Aarebrot mener den danske redaktøren for så vidt forteller en sannhet. Foto:Anette Karlsen,NTB scanpix

Professor Frank Aarebrot (68) i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen mener at Jyllands-Postens lederkommentar for så vidt er sann – men også helt unyttig:

– At innvandringen har skylden for terroren i Europa, er jo som å si at veiene har skylden for alle trafikkulykkene. I den forstand at uten veier – ingen trafikkulykker. Men poenget er hvor nyttig denne innsikten er. Det må være en sint mann som har skrevet dette, og spørsmålet blir: Hva vil han gjøre med det? Dette er jo våre naboer, – altså Midtøsten er Europas nabo. Innvandring vil vanskelig kunne stoppes. Vil han bygge konsentrasjonsleire for innvandrere?

Barn av innvandrere

Aarebrot peker på at det ikke er innvandrere som har begått de grufulle terrorhandlingene i Paris og København:

– Det er barna deres. Så da kan vi heller rette fokus mot integreringspolitikken, ikke selve innvandringen. I byer hvor politikerne har villet bruke minst mulig penger på integrering, har vi fått gettoer, det ser vi i Malmö, Göteborg og til dels i Oslo og Drammen. Mens byer som Stavanger og Bergen har innvandrerne bosatt mer spredt.

Blir religiøse i fengsel

Aarebrot peker også på et annet aspekt, nemlig kriminalomsorgen:

– Vi har ikke bare et samfunnsperspektiv i dette, det handler også om det enkelte individet: Vi ser at det ikke er Syria-farere som står bak terroren, det er kjente vinnings- og voldskriminelle som har blitt religiøse i fengsel. Vi ser også i Norge at mangeårige narkomane finner veien ut av rusen ved å finne Gud eller – i dette tilfellet Allah, og noen ender altså i radikal islam, og her har vi en stor utfordring, sier Aarebrot.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder