Kontrollerer drikkevannet til flere millioner innbyggere

Røde kors: Svært bekymret

VANNRAMMET: Flere ganger den siste uken har opprørerne som kjemper mot president Bashar al-Assad kuttet drikkevannsforsyningen til store deler av Damaskus – inkludert de rike nabolagene der presidentpalasset ligger. Foto:,Ap

Opprørere kuttet Assads drikkevann

Dette er opprørernes nye våpen i kampen mot president Assad:
Drikkevannet hans.

  • Rune Thomas Ege

Artikkelen er over fem år gammel

Lørdag tok flere væpnede grupper, blant dem den fryktede al-Nusra-fronten, kontroll over vannkilden Ein al-Fijeh rett utenfor Damaskus.

Det betyr at de har full kontroll over drikkevannet til mer enn tre av de fem millioner innbyggerne i Syrias hovedstad.

- Formålet er å angripe myndighetene og deres støttespillere der det kjennes mest. Men de det går mest utover, er jo sivilbefolkningen, sier Ola Ulmo til VG.

Han er landansvarlig for Norges Røde Kors i Syria, og jobber med flere ulike vannprosjekter i landet som er herjet av det som blir regnet som tiårets blodigste krig.

Bare timer etter at opprørsgruppene inntok området noen få kilometer utenfor Damaskus, var marerittet et faktum:

De stengte vannforsyningen til to tredjedeler av byen. Blant de tørrlagte områdene var de fornemme nabolagene Mezzeh og Malki, der en rekke av toppene og støttespillerne i Assad-regimet bor.

Og kanskje aller verst for det pressede regimet: I de tørrlagte områdene ligger også Bashar al-Assads storslåtte presidentpalass.

- Det begynte med at de stengte vannet på dagtid lørdag og søndag. Så forsvant det helt fra mandag av, sier Ulmo.

Artikkelen fortsetter under bildet

VANNMANGEL: Her deler mannskaper fra Røde Halvmåne ut drikkevann fra provisoriske vannstasjoner i et av de tørrlagte nabolagene i sentrum av Damaskus denne uken. Foto: RØDE HALVMÅNE Foto:Syrias Røde Halvmåne,

At opprørerne nå kontrollerer Damaskus’ hovedvannskilde er et tydelig bevis på to ting:

**Hvor sårbare regimet er – selv i sin egen hovedstad.

**Hvor nær opprørerne faktisk er regjeringens hovedsete. Kilden Ein al-Fijeh ligger i Wadi Barada-området, bare 15 kilometer fra presidentpalasset i sentrum av Damaskus.

Den siste uken har det flommet over av meldinger om vannstansen i sosiale medier, ispedd rykter om at opprørerne også har forgiftet drikkevannet.

- Vannet som blir distribuert i Damaskus er sikkert og rent. Påstandene i sosiale medier som hevder noe annet, er totalt grunnløse, sier vannressursminister Kamal al-Shikheh i en uttalelse til det statlige nyhetsbyrået Sana.

Bruker vann som pressmiddel

BEKYMRET: Ola Ulmo, landansvarlig for Røde Kors i Syria. Foto:Olav A. Saltbones,Røde Kors

Bare timer etter at vannet forsvant, startet regimestyrkene angrepene mot den opprørskontrollerte vannkilden.

- Det er et kjempeproblem at tilgangen til vann blir brukt som instrument i krig, uansett hvilken av partene som gjør det. Dette har vi sett flere eksempler på i konflikten her i Syria, sier Ulmo.

Etter flere dager med kamper og forhandlinger, ble partene onsdag enige om en avtale. Opprørerne åpnet kranene på vannkilden igjen.

Til gjengjeld skal regimet ha gått med på å løslate flere kvinner som har sittet fengslet, samt trekke seg unna området rundt Wadi Barada.

- Frykter det vil skje igjen

Dermed har opprørerne fortsatt full kontroll over drikkevannskilden.

- Det er en bekymring for at dette kan skje igjen, sier Ulmo.

I Syria har Norges Røde Kors i en årrekke jobbet med flere prosjekter som skal sikre vannforsyningen, også i Damaskus.

De siste dagene har Ulmo og kollegene fra Syrias Røde Halvmåne jobbet på spreng for å få satt opp provisoriske vannstasjoner over hele hovedstaden. Vannet kommer fra den tredelen av drikkevannet som ikke er opprørskontrollert, grunnvann som pumpes opp.

- Utfordringen er å få distribuert vannet ut til flere millioner mennesker. Det er ingen enkel oppgave, sier Ulmo.

Flere steder i Syria har kampene i den snart fire år lang borgerkrigen ødelagt vannkilder, rør, pumper og annen infrastruktur.

- Tilgang til rent vann er helt avgjørende. I Syria har vi allerede en situasjon der halve landets befolkning er avhengige av å få transportert vann for å få tilgang til rent drikkevann. Men det som har skjedd i Damaskus, er en dramatisk utvikling. Det viser hvor skjør situasjonen er, sier Sven Mollekleiv, president i Norges Røde Kors, til VG.

PS! Etter snart fire år med kamphandlinger, er det få tegn til bedring i den stadig mer kaotiske situasjonen i Syria. Ett av få lyspunkter, er FN og president Assad som er stadig nærmere avtaler om lokale våpenhviler flere steder i landet.

MANGELVARE: Halparten av Syrias befolkning mangler tilgang til rent vann, uten å få det tilkjørt. Denne uken rammet vannmangelen også Damaskus, der mannskaper fra Røde Halvmåne måtte dele ut drikkevann fra provisoriske vannstasjoner. Foto:Syrias RØde HalvmÅne,SYRIAS RØDE HALVMÅNEMer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder