– Terroristene skjønner ikke hva som skjer, de bare ser kollegaene deres ligge døde i sanden, sier SAS-kilde

TRENER KURDISKE STYRKER: Britiske soldater startet tidligere i høst opptreningen av kurdiske styrker som skal kjempe mot IS. Her i den nordirakiske byen Erbil, hvor norske soldater etter planen skal starte sitt arbeid i desember. Foto:Stringer/iraq,Reuters

Britisk avis avslører: Spesialstyrker har drept 200 IS-terrorister i «gerilja-angrep»

De britiske spesialsoldatene i SAS skal ha gjennomført en rekke angrep mot IS-terrorister i Irak de siste fire ukene. I snitt skal de ha drept åtte terrorister om dagen.

Artikkelen er over fem år gammel

Til nå har den offisielle versjonen vært at spesialsoldatene i britiske Special Air Service (SAS) kun har gjennomført såkalte rekogniseringsoppdrag i Irak.

Søndag avslører avisen Daily Mail at de topptrente soldatene har de siste fire ukene gjennomført nesten daglige angrep mot terroristene i Vest-Irak.

Aksjonene beskrives som «geriljaangrep». Nattemørke og overraskelsmoment er stikkord som brukes.

Ifølge Daily Mail blir små lag med SAS-soldater fraktet med helikopter inn i områdene hvor terroristene holder til. På bakken tar de seg fram i terrenget ved hjelp av firehjulinger, som kan ha tunge maskinvåpen boltet fast i fronten.

LUFTANGREP: Siden i sommer har de USA-ledede koallisjonsstyrkene gjennomført angrep mot IS fra luften. Her er et missil fra et britisk kampfly rett før det treffer en bil med det som skal være IS-terrorister. Foto:,Ap

– Taktikken vår er å sette skrekken i IS-terroristene, ettersom de ikke vet hvor vi kommer til å angripe neste gang. Og for å være ærlig, det er ingenting de kan gjøre for å stoppe oss, sier en anonym SAS-kilde.

Bruker skarpskyttere

Andre militærkilder anslår at SAS-soldatene har drept om lag 200 terrorister i bakkeangrep de siste fire ukene. I snitt blir det åtte om dagen, melder Daily Mail.

Skarpskyttere ender liv fra avstand.

– Vi degenererer moralen deres. De kan løpe og gjemme seg hvis de ser kampfly i luften, men de kan hverken se eller høre oss. Det å bruke skarpskyttere bringer frykten til et annet nivå. Terroristene skjønner ikke hva som skjer, de bare ser kollegaene deres ligge døde i sanden, sier SAS-kilden.

Målene blir plukket ut ved hjelp av droner i luften, som enten styres fra militærbaser eller fra soldatene selv når de befinner seg i fiendtlig territorium. Avlytting av terroristenes radiokommunikasjon brukes for å identifiser potensielle IS-ledere.

TRENER: Kurdiske soldater på skytebanen i Erbil, hvor de for tiden trenes av britiske styrker. Foto:Safin Hamed,Afp

Når spesialsoldatene flys ut mot målene, kan de bli sluppet ned på bakken så langt som 80 kilometer unna, slik at terroristene ikke skal høre lyden fra helikoptrene.

Norge trener soldater

Tidligere i høst ble det kjent at stormaktene USA, Storbritannia og Tyskland sender våpen og ammunisjon til de kurdiske styrkene i Nord-Irak.

Norge vedtok å sende 120 soldater, mange av dem fra Forsvarets Spesialkommando, for å bemanne treningsleirer for sikkerhetsstyrkene i den kurdiske byen ERbil, og i hovedstaden Bagdad.

De norske soldatene skal imidlertid ikke delta i kamp. Det skal heller ikke de britiske soldatene som nordmennene skal samarbeide med i byen Erbil.

De første norske soldatene vil trolig bli sendt allerede i desember, opplyste Regjeringen i oktober.

Tidligere soldater reiser

Søndag skriver britiske medier også om to tidligere soldater som har reist til Syria for angivelig å kjempe sammen med kurdiske styrker mot IS-terroristene. Tidligere denne uken skrev VG om norske Erol Can (28) som ble drept i kamper mot IS.

Britiske James Hughes og Jamie Read blir identifisert med fullt navn og bilde.

Førstnevnte har nylig avsluttet fem års tjeneste i det britiske militæret, og blant annet hatt tre turer til Afghanistan, mens den andre har trent med det franske militæret, ifølge Sky News.

Begge mennene understreker at de ikke er leiesoldater, men at de har reist for å kjempe av humanitære grunner.

– Selvfølgelig er jeg bekymret for ham når han reiser til et så farlig land. Men vi er alle veldig stolte av ham. Han gjør dette for å hjelpe andre, det ligger i hans natur, sier Lara Hughes, søsteren til James.

Kan bli straffeforfulgt

Britiske myndigheter har advart om faren ved å reise til Syria, samt at det å ta del i væpnet konflikt i Syria kan ende i straffeforfølgelse i hjemlandet.

– Den beste måten å hjelpe mennesker i Syria er å donere penger til organisasjoner som driver med nødhjelp, ikke ta del i en væpnet konflikt, noe som kan være brudd på både straffeloven og terrorlovgivningen, sier talsperson for Innenriksdepartementet i Storbritannia.

En talsmann for de to sier at mangelen på assistanse kurderne har fått, motiverte dem til å reise til Syria for å se om de kunne bidra med noe.

– De blir ikke betalt, de får ikke noen betaling, det er ingen lovnader om betaling og gjør ikke dette for å bli kjente.

– De er der bare for å hjelpe mennesker som trenger hjelp, sier talsmannen Graham Penrose.Kommersielt samarbeid: Rabattkoder