SPENNINGEN ØKER: Opprørssoldater fra nuer-folket, som støtter Sør-Sudans tidligere visepresident Riek Machar, holder opp sine våpen i delstaten Øvre Nilen. Foto: Reuters / NTB scanpix

Utsetter fredsforhandlingene i Sør-Sudan

Opprørere boikotter fredsforhandlinger - krever at presidenten går av

Børge Brende: Presidenten må vise lederskap

Den andre runden av fredssamtalene om Sør-Sudan, som skulle ha startet mandag, er utsatt inntil videre.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Mandag skulle forhandlingene mellom Salva Kiir og hans rival, tidligere visepresident Riek Machar, ha startet i Etiopias hovedstad Addis Abeba. Men en talsmann for myndighetene i Juba opplyste på ettermiddagen at samtalene var utsatt inntil videre.

Det er opprørerne som boikotter den andre runden. De mener Kiirs regjering ikke har oppfylt avtalen om våpenstillstand, ettersom flere politiske lederskikkelser fortsatt sitter fengslet.

Trosset våpenhvile

En talsmann for myndighetene i Etiopia, der fredsforhandlingene har pågått, bekrefter utsettelsen.

Partene i konflikten, som er en etnisk konflikt mellom folkegruppene dinka og nuer, ble i januar enige om en midlertidig våpenhvile under fredsforhandlingene i nabolandet Etiopia. Men volden har fortsatt til tross for våpenhvileavtalen.

Samtidig øker spenningen i det unge landet ytterligere. Lørdag slo USA alarm om gjentatte brudd på våpenstillstanden, som både regjeringshæren SPLA og opprørerne står bak.

- Presidenten har hovedansvar

Norges utenriksminister Børge Brende (H) mener hovedansvaret for å finne en fredelig løsning på konflikten hviler tungt på Salva Kiir.

- Presidenten har et hovedansvar for å finne en fredelig løsning på konflikten. Han må vise lederskap. Dessverre har vi ikke sett nok av dette lederskapet, sier Brende til NTB.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder