I RULLESTOL: Jane Hoffmann feiret sin siste jul med familien hjemme i Danmark. Foto: Scanpix Denmark

Janes ektemann: Det er en trist dag

Først klokken 17 i går fikk Jane Hoffmann vite når hun skulle reise til klinikken hvor hun skulle ta assistert selvmord. Drøyt fire timer senere sovnet hun stille inn.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Den danske 53-åringen valgte torsdag kveld å avslutte livet sitt på en klinikk i Sveits. Hoffmann led av den sjeldne og uhelbredelige nervesykdommen amyotrofisk lateralsklerose (ALS), og gjennomførte klokken 21.15 torsdag kveld et assistert selvmord. Hoffmann døde etter å ha fått gift i kroppen via en sonde hun selv utløste, skriver BT.

Ektemannen og barna var med

Hennes mann, Kim Hoffman, forteller til den danske avisen at det siste døgnet var ambivalent. Mannen reiste sammen med sin syke kone og henne to voksne barn, Rikke og Rune, til Sveits onsdag. I de siste timene var familien sammen på et hotell like ved klinikken Dignitas i Sveits.

- Etter omstendighetene har det gått sånn passe. Det er en trist dag. Men også med plass til latter. Den siste kvelden ble en fin kveld, men vi var veldig trøtte. Særlig Jane, for hun fikk ikke hvilt seg på turen, sier Kim Hoffman til BT.

Konas sykdom er brutal. ALS er en jevnt økende sykdom som ødelegger de motoriske nervecellene i ryggmarg, hjernestamme og motoriske del av hjernebarken, ifølge Norsk Helseinformatikk. Kroppen svinner rett og slett hen. Da Jane Hoffmann onsdag fløy til Sveits, satt hun allerede i rullestol og hadde store talevansker.

MØTER DØDEN: I dette huset utenfor Zürich holder organisasjonen Dignitas til. Foto: REUTERS

Spiste risotto og fisk

Jane Hoffmann fikk vite at hun hadde sykdommen for et halvt år siden. Hun ville ikke leve med ALS, og henvendte seg til den sveitsiske klinikken. 13. desember fikk hun vite hvilken dag hun skulle dø. Men først klokken 17 torsdag ettermiddag fikk hun vite når det ville skje. Drøyt fire timer senere sovnet hun stille inn, og fikk med det oppfylt sitt siste ønske.

Familien hadde ikke planlagt hva de skulle gjøre i timene før Hoffmanns planlagte død, skriver BT. Det ville være for surrealistisk. Hennes siste måltid ble risotto og fisk. Begge deler er lett å spise for en svekket kropp.

53-åringen sto frem i media fordi hun ønsket at aktiv dødshjelp skal bli lov i Danmark. De har - i likhet med Norge - forbud mot dette. Jane Hoffmann har sagt hun ikke er redd for det som skulle skje. Hun mente det handlet om en verdig død. 53-åringen har også høstet mye støtte i Danmark.

Fem nordmenn i året

Også nordmenn benytter seg av muligheten til dødshjelp på klinikker i Sveits. Hvert år bestiller rundt fem nordmenn plass, opplyste Foreningen Retten for en verdig død til VG i høst.

Foreningen jobber for å få politikerne til å endre loven, slik at dødshjelp ikke lenger skal være straffbart i Norge.

Aktiv dødshjelp er forbudt i de aller fleste europeiske land.

IMOT AKTIV DØDSHJELP: Leder Svein Aarseth i Rådet for legeetikk. Foto: Bjørn Thunæs

Den norske legeforening er imot aktiv dødshjelp og assistert selvmord.

- Det strider mot alt vi er opplært til, for å si det enkelt. En død kan godt være verdig uten at man dermed går inn for at man må ha aktiv dødshjelp. Det synes jeg er veldig viktig å få frem. Selvfølgelig vil helsevesenet gjøre alt de kan for å lindre smerter og plager. Dette går både på å lindre smerter og i ytterste konsekvens lindrende sedering, som betyr å legge pasienten i dyp søvn, sier Svein Aarseth, leder i Rådet for legeetikk til VG.

I høst fortalte VG Helg historien om Kjeld (61) som valgte å avslutte livet i Sveits. Han hadde en journalist og en fotograf med seg siste del av livet. Les den sterke historien på VG+

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder