I KAIRO: Utenriksminister Børge Brende (H) ledet søndagens givermøte for palestinerne i Egypts hovedstad Kairo sammen med den egyptiske og palestinske presidenten. Foto:Mohamed Abd El Ghany,Reuters

Lover milliarder til palestinsk gjenoppbygging

Trass i små utsikter til fred får palestinerne løfter om milliarder i Gaza-bistand. Giverne stiller  samtidig krav om nye fredssamtaler.

Artikkelen er over fem år gammel

At Israel avslutter sitt stengningsregime på Gazastripen, var et samlet krav fra givermøtet i Egypt søndag, ifølge utenriksminister Børge Brende (H).

– Det sendes signaler fra Israel om at de vil reversere deler av blokaden, men den bør jo oppheves. Det er lettelser i stengningsregimet, men de er ikke så signifikante som de burde vært, sier han til NTB.

Brende mener det er et viktig gjennombrudd at en FN-mekanisme nå skal sørge for at de varene som føres inn til Gazastripen, blir brukt etter hensikten.

Nær 90 organisasjoner og land var samlet i Kairo for å samle inn penger til gjenoppbyggingen av Gazastripen etter sommerens krig mellom Israel og Hamas, som har hatt makten i området siden 2007.

Palestinske myndigheter sier de trenger 26 milliarder kroner til gjenoppbyggingen. Ved 16-tiden så det ut til at målet var innen rekkevidde, med FN, EU og Qatar som de største giverne.

– Dette ser svært bra ut. Det overgår de forventningene jeg har hatt, sier Brende.

«Fornyet forpliktelse»

Under krigen i sommer ble store deler av Gazastripens infrastruktur og titusener av hus ødelagt. Krigen kostet 2.200 palestinere livet, mens 73 personer ble drept på israelsk side.

USAs utenriksminister John Kerry frontet det siste forsøket på å få til fred mellom israelere og palestinere, men prosessen falt sammen i april.

Kerry slår fast at han ikke har gitt opp håpet om fred, men kom søndag ikke med noen detaljer omkring hvordan en prosess kan komme i gang igjen, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Fra denne konferansen må det komme ikke bare penger, men en fornyet forpliktelse fra alle til å jobbe for en fred som møter alles behov – israelere, palestinere og alle folk i denne regionen, sa Kerry.

Ønsker to stater

Verdenssamfunnet arbeider fortsatt for en tostatsløsning, med opprettelsen av en egen palestinsk stat som mål.

– Det politiske presset som har vært her om å gjenoppta forhandlingene om en tostatsløsning, er oppløftende, sier Brende.

PÅ GIVERLANDSKONFERANSE: USAs utenriksminister John Kerry og EUs utenrikssjef Catherine Ashton deltok begge på den store giverkonferansen for palestinerne i Egypt søndag. – Fra denne konferansen må det komme ikke bare penger, men en fornyet forpliktelse fra alle til å jobbe for en fred som møter alles behov – israelere, palestinere og alle folk i denne regionen, sa Kerry. Foto: Carolyn Kaster,Reuters

Men israelske bosetninger på den okkuperte, palestinske Vestbredden, Jerusalems status, grensene for en palestinsk stat og palestinske flyktningers rett til å vende hjem er blant flokene som må løses.

Egypts president Abdel Fattah al-Sisi børstet søndag støvet av et arabisk fredsinitiativ fra 2002.

Kjernen i forslaget er full, arabisk anerkjennelse av den israelske staten, på betingelse av at landet gir fra seg alle landområder som ble overtatt i 1967, og går med på en «rettferdig løsning» på flyktningspørsmålet.

– Blokaden må heves

Men nye fredssamtaler virker langt unna, og partene er fortsatt ikke enige om en varig våpenhvile etter sommerens krig.

Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland er blant de mange som mener tiden er overmoden for en politisk løsning.

– Vi kan ikke fortsette å gjenoppbygge Gaza gang på gang. Penger til gjenoppbygging kan ikke erstatte internasjonalt press for varige politiske endringer som kan gi håp til palestinere i Gaza, sier han.

Egeland mener man ikke lenger har råd til å mislykkes i jakten på politiske løsninger.

Norsk Folkehjelp krever at giverlandene stiller klare politiske krav til okkupasjonsmakten Israel som betingelse for støtten til en palestinsk stat. (©NTB)

Les også

 1. Brende tar til orde for å lette Gaza-blokaden

  Utenriksminister Børge Brende (H) åpnet giverlandsmøtet for palestinerne i FN mandag med sterkt å oppfordre Israel til…
 2. Hjelpearbeider om Gaza: – Dette er det verste jeg har sett

  Han har jobbet i katastrofeområder som Irak og Sør-Sudan, men for første gang måtte Arve Danielsen ta til tårene i møtet…
 3. USA mener Israel må ta sin del av Gaza-regningen

  Israel må ta sin del av regningen for å gjenoppbygge Gazastripen, mener USAs utenriksminister John Kerry.
 4. I dag er det første skoledag på Gaza

  Etter 50 dager med krig på Gazastripen våknet palestinske barn i dag opp til en hyggeligere nyhet.

Mer om

 1. Gaza

Flere artikler

 1. Våpenhvilen på Gaza forlenges – forhandlinger fortsetter

 2. USA mener Israel må ta sin del av Gaza-regningen

 3. Brende tar til orde for å lette Gaza-blokaden

 4. Norge og Egypt skal holde giverkonferanse for Gaza

 5. Børge Brende i Gaza: - Hele kvartal er forsvunnet

 6. Ny rapport: Lovet milliarder til Gaza - betaler ikke

Fra andre aviser

 1. Milliarder til gjenoppbygging av Gaza

  Aftenposten
 2. Palestina får løfter om 35 milliarder kroner

  Aftenposten
 3. Forlenger våpenhvilen i Gaza

  Aftenposten
 4. Brende frykter at palestinerne blir glemt

  Aftenposten
 5. Fem dagers våpenhvile på Gazastripen

  Aftenposten
 6. Ny våpenhvile holder etter usikker start på Gazastripen

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder