RUSSISK: Det var ifølge det tyrkiske forsvarsdepartementet et jagerfly av typen SU 30 som tok seg inn i tyrkisk luftrom i helgen. Her er et jagerfly av samme typen under en militærparade i Sibir høsten 2014. Foto: Ilya Naymushin , Reuters

Stoltenberg refser Russlands grensebommert

Russland hevder at det var en navigasjonsfeil som gjorde at jagerflyet fullastet med bomber fløy inn i Tyrkia i helgen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

To tyrkiske F-16-fly ble lørdag sendt opp for å møte et russisk kampfly som skal ha krenket tyrkisk luftrom. Kort tid etter ble den russiske ambassadøren, Andrey Karlov, kalt inn på teppet.

Men det hele skal bero seg på en feil. Det opplyser tyrkiske militærkilder til den tyrkiske avisen Hurriyet Daily News. Ifølge de ikke navngitte kildene var det problemer med navigasjonssystemet som førte til at det russiske jagerflyet beveget seg flere hundre meter inn i landets luftrom.

De samme kildene opplyser at jagerflyet fikk én advarsel før det returnerte til Syria.

Selv opplyser en talsperson for president Vladimir Putin, Dmitry Peskov, at de undersøker hva som skjedde i helgen.

– Meldingene vil bli undersøkt så jeg kan for øyeblikket ikke si mer, sa Peskov til den britiske avisen The Guardian.

Russisk videopptak: Her slippes bombene over Syria

NATO: Destabiliserende

BLÅMANDAG: To dager etter at Tyrkia gikk ut med nyheten om et russisk bombefly hadde fløyet inn i landets luftrom, kom NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg på banen med sterk refs. Her er han i New York etter etter Russlands president Vladimir Putins tale til FNs hovedforsamling. Foto: Daniel Rosenquist , NTB scanpix

Hverken Tyrkia eller NATO så lyst på at Russland ikke er regionens grenser bevisst. Det førte til at den russiske utenriksministeren mottok en formell protest, samtidig som det ble holdt telefonmøter mellom flere av Tyrkias allierte.

Og etter å ha møtt Tyrkias utenriksminister mandag, sendte Stoltenberg og NATO ut pressemelding med relativt klar fordømmelse av Russlands grenseeventyr:

– Jeg ber Russland respektere NATOs luftrom fullt ut og unngå å trappe opp spenningene med alliansen, sier Stoltenberg i en uttalelse etter å ha møtt den tyrkiske forsvarsministeren Feridun Sinirlioglu i NATOs hovedkvarter i Brussel mandag.

Russlands bombetokt: Hevder russerne angrep USA-støttede opprørere

– Russlands handlinger bidrar ikke til sikkerhet og stabilitet i regionen, heter det fra generalsekretæren.

Kommentar: Fra kulden til ilden

Kaller inn til møte

Russland innledet i september luftangrep mot IS og andre opprørsgrupper i Tyrkias naboland Syria. NATO-landet Tyrkia er svært kritiske til Russlands militæroperasjon i Syria og har omtalt den som «uakseptabel» og «en alvorlig feil».

Andre land og kilder i Syria har hevdet at det russiske bomberegnet traff sivile mål, i stedet for IS-stillingene landet tidligere proklamerte at de ønsket å treffe.

Les også: Øyenvitne forteller VG om sivile tap i Syria

NATO-landene møttes mandag for å diskutere den russiske tilstedeværelsen i Syria. Etter møtet ble det sendt ut en pressemelding med en klar oppfordring til å stoppe bombingen av sivile og opposisjonelle grupper. Der ble det i tillegg tatt stilling til den russiske grensebommerten.

I pressemeldingen omtalte alliansen russiske fly i tyrkisk luftrom som «ekstremt farlig» og uansvarlig. Russland ble videre bedt om umiddelbart å gjøre rede for hva som har skjedd.

VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder