Norske Markus fant mirakelkvinnen Krishna (24) i ruinene

«Plutselig grep hun tak i hånden min»

KATMANDU (VG) I seks dager lå Krishna Khadka (24) begravet i ruinene av hotellet. Redningen: En 25-åring fra Norge.

 • Rune Thomas Ege
 • Øyvind Nordahl Næss

Artikkelen er over fem år gammel

Historien som utspant seg ved ruinene av det sammenraste gjestehuset i sentrum av Nepals hovedstad torsdag, er som tatt ut av enkatastrofefilm med lykkelig slutt:

I åtte møysommelige timer i strekk jobbet Markus Gunnar Hansen (25) og resten av kollegene i NORSAR (Norwegian search and rescue team) med å sage og grave seg vei inn i de klaustrofobiske restene av den sammenraste bygningen.

VG I NEPAL: Rune Thomas Ege og Øyvind Nordahl Næss. Foto:VG,

– Jeg lå inne og jobbet med sagen. Da så jeg en jeg en jente som lå så vidt synlig der inne. Jeg så bare deler av hodet og ene hånden, men det var ikke tvil om at det var noen der, sier 25-åringen da VG møter ved ruinene torsdag kveld.

– Dette vi er her for

Med bare hendene fortsatte han å grave seg vei mot denlivløse kroppen. Så skjedde det utrolige:

– Jeg begynte å grave forsiktig rundt armen hennes. Plutselig grep hun hånden min og holdt fast, sier Hansen.

– Hva tenkte du da?

– Jeg skvatt jo selvfølgelig. Det er ikke akkurat reaksjonen man forventer, sier Hansen.

– Men det var en ubeskrivelig deilig følelse, og resultatet av et enormt teamarbeid. Det er dette vi er her for, sier Hansen – som til vanlig jobber som røykdykker i Oslo brann- og redningsetat.
LES OGSÅ: Mirakelbaby reddet opp av ruinene etter 22 timer

– I god form

Den 24 år gamle tobarnsmoren jobbet på kjøkkenet på det lille hotellet da kjempeskjelvet rammet Nepal lørdag. Mellom to betongelementer som lente seg mot hverandre, klarte hun å holde seg i live smått utrolige seks dager.

– Hun begynte å prate med en gang. Jeg er ingen lege, men hun var i forbausende god form med tanke på hvor lenge hun hadde ligget der, sier redningsleder Kim Erik Larsen, som også han jobber i Brann- og redningsetaten.

Egentlig skulle redningsarbeidet i ruinene i Katmandu være avsluttet torsdag kveld. De fleste trodde at alt håp om å finne noen i live i ruinene var ute.

Men da kveld ble til natt her i Nepal, jobbet det norske NORSAR-teamet fortsatt i ruinene av hotellet. Sammen med dem er kolleger fra Israel og Frankrike – som bruker avansert lytteutstyr for å høre etter lyder fra overlevende i ruinene.

– De mener at de hører noe. Det er litt udefinert hva dette «noe» er. Utstyret er svært sensitivt, så det kan være noe langt unna, det kan være noe fra et annet bygg. Men det kan også være noen som fortsatt befinner seg i ruinene, sier Hansen.

Hverken han eller kollegene i NORSAR har noen planer om å gi seg for kvelden – der de franske ekspertene får ro til å lytte etter lyder fra ruinene.

– Så lenge de mener det kan være noe der, fortsetter vi å lete, sier han.

I det som en gang var hotellets andreetasje, sager mannskapene fra brann og redningsetaten seg gjennom betonggulvet.

Ved 23-tiden lokal tid kom Mir og Gere – to av Norske redningshunder sitt fem hunder store NORSAR-bidrag - tilbake til stedet der de tidligere på dagen sniffet seg frem til den 24 år gamle mirakelkvinnen.

– Når Gere får bidra til at et menneskeliv blir reddet, er det verdt alle timer med trening og arbeid, sier hundeførerne Morten Kvammen og Kristin Wear Prestrud i Norske Redningshunder i en melding lagt ut på NORSARs Facebook-gruppe.

SE OVERSIKTEN: Jordskjelvkatastrofen forklart med kart, bilder og video.

PÅ VEI INN: Franske redningsmannskaper har hørt lydsignaler som kan være overlevende i ruinene. Derfor rydder brannfolkene i NORSAR seg vei inn i bygningen, før søkehundene fra Norske redningshunder overtar mens helsepersonellet venter i bakgrunnen. Foto:Øyvind Nordahl Næss,VG

– God dag på jobb

Det er ingen tvil om at redningsbragden er en enorm fjær i hatten for NORSAR. Til tross for den unike fagkompetansen og avansert utstyr deres internasjonale kolleger misunner dem, har det norske redningsgruppen ikke blitt brukt i en katastrofesituasjon siden 2004.

Nå går den utrolige historien om 24-åringen – og hennes norske redningsmenn – verden rundt.

– Det var en sinnssykt god dag på jobben! Det er klart at det er en skikkelig boost for hele teamet å klare å berge noen ut etter så lang tid. At noen ble funnet i live i dag, er helt utrolig, sier Hansen.Her reddes Krishna av det norske hjelpemannskapet

Mer om

 1. Jordskjelvkatastrofen i Nepal

Flere artikler

 1. Pluss content

  - Plutselig grep hun tak i hånden min

 2. Norsk redningsbidrag på plass i katastrofeområdet

 3. Her redder norske redningsmannskaper Krishna (24)

 4. Skal til Nepal: – Vi håper å finne folk som har overlevd

 5. Nepal-hjelpere: Vi kunne blitt lenger

Fra andre aviser

 1. Norske hunder bidro til å redde kvinne i Nepal

  Fædrelandsvennen
 2. Norsk redningspersonell fant kvinne i live

  Bergens Tidende
 3. Norsk redningslag på plass i Katmandu

  Fædrelandsvennen
 4. Redningshundene Gere og Mir viste hvor Krishnaa var begravet

  Aftenposten
 5. - Krishnaa vil bli bra igjen

  Aftenposten
 6. Norske redningsarbeidere ferdige i Nepal

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder