NORSKE GAVER: Rørende: Shahid (7) og Aba Alah (6) stråler av glede når Hilde Melhus (t.v.) og Victoria Hille gir dem donasjoner brakt med fra Mandal. Foto: , LINDESNES AVIS

Hilde og Victoria samlet inn nødhjelp til flyktningene Keleti

BUDAPEST (VG/LINDESNES AVIS) Flyktningkrisen i Europa har skapt giverstrøm i sørlandsbyen Mandal. Tirsdag delte tre mandalitter ut donasjoner på togstasjonen Keleti.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Teltene står på rekke og rad på Keleti togstasjon i Ungarns hovedstad Budapest, flere mennesker må dele telt. Mødre og babyer søker tilflukt i skyggen mens småbarna leker med hverandre.

Store hauger med klær ligger spredt utover, det er satt opp stasjoner hvor frivillige deler ut det mest nødvendige som soveposer og mat. Flyktningene har ikke hatt mer enn de kunne gå i da de forlot hjemlandene sine.

TOK SAKEN I EGNE HENDER: Annika (24) seilte flyktning til Sverige

– Jeg har jo barn selv, og det er sterkt å være her. Jeg gleder meg til å komme hjem til mine egne barn, vi har det godt, sier Hilde Mælen Melhus. Hun er tydelig preget av situasjonen på togstasjonen på Keleti.

Iverksatte flyktningprosjekt

I forrige uke utspilte det seg dramatiske scener på togstasjonen Keleti i den ungarske hovedstaden Budapest. Flere tusen flyktninger tok seg over den ungarske grensen. Noen tok seg etterhvert til fots til Østerrike, flere tusen bor fremdeles midlertidig på de tre togstasjonene i Budapest, mens andre er plassert i flyktningleiren nær grensen.

– Om jeg ikke kunne gjøre mye, så ville jeg gjøre litt, sier Victoria Hille (26) fra Mandal.

STARTET FACEBOOK-GRUPPE: Slik mobiliserte de Norge til dugnad for flyktningene

Da hun planla reisen hjem til studiebyen Budapest, skrev forrige mandag en Facebook-status hvor hun fortalte hun hadde ledig plass i bilen om noen ville donere varmt tøy til flyktningene på Keleti togstasjon. Hille bor kun et halvt kvartal unna togstasjonen, og ønsket å bidra med det lille hun kunne.

FRA MANDAL TIL BUDAPEST:: Victoria Hille (f.v.), Hilde Mælen Melhus og Johnny Haugland med donasjoner fra Mandal til Keleti. Foto: , LINDESNES AVIS

Lite ante hun om dimensjonene av statusen. Kun dager senere var det kommet inn så mange ting at hun var nødt til å si stopp. Og det på tross av at det var kommet ytterligere to varebiler og frivillige sjåfører til i følget.

VGs reporter i Budapest: – Det verste kaoset jeg har sett

– Vi har fått ting fra Oslo i øst til Stavanger i vest, det har vært helt utrolig, sier Hille.

Søndag satte Hille, Johnny Haugland og Hilde Melhus kursen for Budapest med bilene fylt av nesten 200 soveposer, like mange liggeunderlag, 30 kartonger bleier, et hundretalls sekker med klær, sko, tepper og skjerf. I de tre bilene var det fylt opp donasjoner på til sammen tre tusen kilo.

Roligere, men kaotisk

Tirsdag var de på plass på Keleti. Mye av hjelpesendingen ble mandag kveld satt av på et lager som organiseres av frivillige i Budapest. Det vil bli levert dit det er mest påkrevet.

EN AV DE HELDIGE: En kvinne med et lite barn slapp forbi politistyrken på Keleti og satte seg på toget mot Tyskland. Foto: , LINDESNES AVIS

Situasjonen har roet seg noe på togstasjonen, men fremdeles hersker det kaotiske tilstander. Om lag fem hundre flyktninger bor nå midlertidig på Keleti, mens opptil 1500 mennesker forsøkte å ta seg med tog til Tyskland tirsdag. Politiet stod på rekke og rad for å hindre kaos ved togskinnene mens køen strakk seg flere titalls meter.

– Vi forsøker å unngå kaos. De vil til Tyskland, forteller en politimann i mengden til Lindesnes.

Vil til Tyskland

Langs en vegg sitter det flere kvinner med småbarn. Søsknene Shahid (7) og Aba Alah (6) stråler av glede når trioen fra Mandal gir dem leker som de har brakt med hjemmefra. Mor Thouria Al Saloom forteller at de flyktet fra nordlige Syria for 15 dager siden. Hjemme i Syria jobbet hun som lærer, men livet ble for farlig. Hun forteller at reisen til Budapest var lang, og at de nå bor midlertidig på Keleti inntil de kan dra videre.

– Jeg håper vi kan dra til Tyskland eller England, men det blir nok Tyskland, sier hun.

PÅ TOGSTASJONEN: På flukt med far: Amir Hosein har flyktet fra Iran med sin far Fereidoun. Både hans mor og bror skal være døde. Foto: , LINDESNES AVIS

Amir Hosein (8) har flyktet fra Iran med sin far Fereidoun. Han har fått en lekebil som han kjører rundt i langs det flislagte gulvet på togstasjonen. Han har brannskader over hele kroppen, disse skal ikke stamme fra krig. Faren forteller at han er skomaker, og at skadene på sønnen skal komme som følge av en arbeidsulykke i hjemmet til familien.

– Min kone og andre sønn er døde, så det er bare vi to som reiser. Vi vil til Tyskland, forteller han.

Lite organisert

Migration Aid, som er på Keleti, har ikke vært rustet til å ta hånd om en så stor strøm av flyktninger, og hjelpen baseres mye på frivillige privatpersoner som bistår organisasjonen.

– Vi er oppgitte over myndighetene her i landet. Flyktningstrømmen startet for flere måneder siden, de kommer både fra Syria, Afghanistan og noen fra Irak, men myndighetene klarer ikke å håndtere det. Det er de frivillige som virkelig betyr noe, sier Marta Vargas i Migration Aid til Lindesnes.

Hille har blitt en del av det frivillige teamet, og leiligheten hennes vil nå bli brukt som lager for medisinsk utstyr til flyktningene.

– Nå trengs det mest på grensen i øst hvor det i natt skal ha vært opptil 1000 flyktninger som sov under åpen himmel, sier Hille.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder