VURDERER ANKE: Joshua French og advokat Hans Marius Graasvold (bak), vurderer fortsatt en eventuell anke. Her er fra opplesing av dommen onsdag denne uken. Foto: Endre Alsaker-Nøstdahl

Fortsatt uklart om French vil anke

KINSHASA (VG) Fredag vil Joshua French og hans forsvarere ta stilling til om drapsdommen skal ankes.

 • Erlend Skevik

Artikkelen er over seks år gammel

Onsdag ble Joshua French dømt til livsvarig fengsel for overlagt drap på kameraten Tjostolv Moland.

Til tross for at Frenchs advokat Hans Marius Graasvold etterpå karakteriserte dommen som en «komplett skandale» er det fortsatt usikkert om nordmannen vil anke dommen til en høyere rettsinstans.

Graasvold møtte torsdag sin klient i Ndolo-fengselet i Kinshasa for å gå gjennom dommen og drøfte veien videre. Ifølge Graasvold opplevde French det som en stor belastning å høre på den over tre timer lange opplesningen av dommen mot han.

Utsatt

Onsdagens rettsmøte skulle etter planen startet klokken ni, men kom først i gang nærmere klokken 13. Graasvold bekrefter at helsetilstanden til French var årsaken til den kraftige forsinkelsen.

Under det meste av domsavsigelsen satt French i samme stilling, uten å ha øyekontakt med verken dommeren eller de mange tilhørerne.

- Han var veldig sliten etterpå, og ønsket ikke å snakke med noen. Han hadde behov for å være for seg selv både før, etter og under rettsmøtet, sier Graasvold til VG.

- Hva tenker han om selve dommen?

- Han opplever dommen som like skandaløs som det jeg har gitt uttrykk for, men han har vært gjennom dette tidligere, og var forberedt på det kunne bli en fellende dom.

Avgjør anke fredag

Fristen for å anke saken går ut førstkommende tirsdag, men ifølge advokaten vil han og French ta avgjørelsen fredag. Til tross for den knappe ankefristen har forsvarerne fortsatt ikke fått noen kopi av den omfattende dommen. Da hoveddommer Serge Kabondo i går la fram dommen, leste han fra et håndskrevet manus.

- Vi bør ta en avgjørelse fredag for å få skrevet ferdig en eventuell anke. Da er det helt hårreisende at vi fortsatt ikke har fått en skriftlig dom, sier han.

- Jeg heller mot en konklusjon, men dette er en kompleks vurdering som både handler om jus, de det diplomatiske arbeidet med å få til en tilbakeføring til Norge, og ikke minst helsetilstanden til French, sier Graasvold.

Dialog

Graasvold bekrefter at han har tett dialog med de norske diplomatene som er i Kongo for å forsøke å få til en avtale med kongolesiske myndigheter.

- French er selvsagt ikke interessert i å sitte med en dom for å ha drept sin beste venn, men han er samtidig opptatt av at vi gjør det som er mest hensiktsmessig i forhold til det store bildet, som handler om å få han hjem til Norge.

Norske Joshua French ble tidligere i høst tiltalt for å ha drept cellekameraten Tjostolv Moland, etter at Moland ble funnet død i N'dolo-fengslet i Kongo hovedstad Kinshasa 18. august i fjor.

Påtalemyndigheten i Kongo mener at French dopet ned Tjostolv Moland med sovemedisiner og kvalte ham på cellen. Forsvarerne mener derimot av Moland tok sitt eget liv. Denne påstanden støttes av norske Kripos' etterforskning i saken.

Les også

 1. Forsvareren til French: Dommen er en skandale

  KINSHASA (VG) Den norske advokaten til Joshua French karakteriserer drapsdommen som en «komplett skandale».
 2. Molands far: - En ynkelig forestilling

  I et blogginnlegg onsdag går faren til Tjostolv Moland til angrep på det han kaller «et tribunale av kjeltringer i et…
 3. Kai Eide: - Kongo ansvarlige for helsen til French

  KINSHASA (VG) UDs spesialutsending Kai Eide er svært bekymret for helsen til Joshua French, og mener at kongolesiske…
 4. Jusekspert tror på diplomatisk løsning i Kongo

  Jussprofessor og VGTV-ekspert Jo Stigen er uenig i dommen fra den kongolesiske domstolen, men tror sjansene er gode for…
 5. Brende uforstående til dommen mot French

  Utenriksminister Børge Brende (H) sier han stiller seg helt uforstående til at Joshua French er dømt for overlagt drap…
 6. French dømt for å ha drept Moland

  KINSHASA (VG) Dommertribunalet i Kongo mener det er bevist utover enhver tvil at Joshua French drepte cellekameraten…

Mer om

 1. Kongo (Kinshasa)

Flere artikler

 1. I dag skal dommen falle - igjen

 2. Mathilde Moland: Veldig tøft å følge rettssaken

 3. French dømt for å ha drept Moland

 4. Norske og kongolesiske leger uenige i retten

 5. French fikk treffe leger i fengselet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder