ISIL-leder i første video: - Adlyd meg

I det som skal være hans første offentlige opptreden noensinne, ber ISIL-leder Abu Bakr al-Baghdadi om at alle muslimer adlyder ham.

Mona Byrkjedal
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det melder BBC News.

Videoen antas å ha blitt innspilt fredag under en seremoni i Al-Nouri-moskeen i det nordlige Irak. Dette skal være den selverklærte kalifens første offentlige opptreden, ifølge The Telegraph.

I videoen skal Baghdadi oppfordre alle verdens muslimer til å strømme til det islamske kalifatet i Syria og Irak.

Abu Bakr al-Baghdadi er leder av den ytterliggående, islamistiske gruppen ISIL. Han karakteriseres som nådeløs ogbrutal, og anses som den mektigste og mest fryktede islamistlederen i hele Midtøsten. Hva som er hans virkelige navn, er usikkert, og det finnes kun to «offisielle» bilder av ham.

Han har tidligere ikke opptrådt i videoer på internett, og det sies at han bruker maske når han snakker til tilhengerne sine. Ifølge BBC har dette gitt ham tilnavnet «Den usynlige sjeiken».

TALER: ISIL-leder Abu Bakr al-Baghdadii videoen som er publisert. Foto: AFP,

- «Jeg hersker»

I videoen som ble publisert for kort tid siden, sier det som skal være Baghdadi at den islamske verden under hans ledelse, skal fremstå med «verdighet, makt, rettigheter og lederskap».

- Jeg er lederen som hersker over dere, selv om jeg ikke er den beste av dere. Så dersom du ser at jeg har rett, hjelp meg, sa han ifølge The Telegraph i talen.

- Hvis du ser at jeg er feil, gi meg råd, hjelp meg på rett spor, og adlyd meg, sa han videre.

Videre diskuterer lederen for den selverklærte islamske staten også praktiske forhold knyttet til kalifatet, skriver The Telegraph.

Baghdadi tok ledelsen for ISIL da den forrigelederen, Abu Musab al-Zarqawi, ble drept i et amerikansk bombeangrep i 2006. Hans, og ISILs mål, er en sunnimuslimsk stat i Irak og Syria, og etterhvert et kalifat i hele den arabiske og muslimske verden. Han ser på Vesten som den store skurken.

Iraks regjering: Videoen er falsk

– Vi har analysert opptaket og funnet ut at det er en farse, sier talsmann Saad Maan i det irakiske innenriksdepartementet til nyhetsbyrået Reuters.

Regjeringsstyrker har nylig såret Baghdadi i et luftangrep, hevder Maan. Ifølge ham har ISIL-opprørere derfor brakt Baghdadi til Syria for legebehandling.

Talsmannen vil ikke kommentere saken ytterligere, og det er fortsatt ikke mulig å få bekreftet verken hans påstander eller videoens ekthet fra uavhengige kilder.

- Forsøk på rekruttering

Midtøsten-ekspert og professor ved Universitetet i Bergen, Knut S. Vikør, poengterer at ISIL er kjent for å være svært profesjonelle på sosiale medier.

Professor Knut S. Vikør. Foto: UiB,

- Siden Baghdadi har tatt på seg rollen som kalif, er det ikke unaturlig at han vil tre frem og vise ansikt. Dette virker som et forsøk på å opprettholde medieoppmerksomheten og å invitere folk til å komme og slåss for dem, sier Vikør til VG.

Under Baghdadis ledelse, har ISIL brutt ut av al-Qaida-nettverket på grunn av krangling om hvilken av gruppene som var den «ekte» al-Qaida, men hans mål på sikt er å bli leder for hele al-Qaida.

Vikør anser videoen som et ledd i gruppens propaganda-spill.

- Videoen kan være et forsøk fra hans side på å vise at han er kalif, at det er han som har tatt lederrollen og at andre tilsvarende grupper skal respektere hans lederskap. Andre al-Qaida-grupper, som ikke har gitt ham lojalitet ennå, stilles overfor et valg: Baghdadi har vært tydelig på at man enten må akseptere ham som kalif, eller så er man på feil side. Videoen kan øke presset for at flere tydelig skal ta stilling, men han risikerer jo at de tar stilling mot ham, sier professoren.

Selv om ISIL er på en rask offensiv nå, tror ikke professor i statsvitenskap Nils A. Butenschøn ved Norsk senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo, at de kan opprettholde offensiven om de fortsetter med sine ekstreme holdninger overfor sivilbefolkningen.

- Da vil de fort miste grepet. Skal de styrke offensiven ytterligere, blir de nødt til å inngå kompromisser med mer moderate grupperinger, sier han.

Bakgrunn: Slik vil ISIL styre i Midtøsten

- De reneste og hardeste

Ifølge Vikør er brutaliteten en del av en avskrekkelsesteknikk ovenfor rivaliserende opprørsgrupper – og et grep for å rekruttere likesinnede.

- De skiller seg ut fra andre grupper ved å ha en kompromissløs holdning mot å opprette kalifatet umiddelbart. Denne ekstremistiske holdningen tiltrekker seg ungdommer fra andre land, sier Midtøsten-eksperten.

Bagdhadi ble tatt til fange av amerikanske styrker i Irak i 2005, og holdt fanget i Camp Bucca til 2009. Hva som førte til at han ble satt fri, er uklart. Nå har USA utlyst en dusør på ti millioner dollar, rundt 60 millioner norske kroner, til den som fanger Baghdadi.

Noen mener Baghdadi allerede var en jihadist under Saddam Husseins styre. Andre mener han ble radikalisert mens han satt i amerikansk fangenskap på Camp Bucca.

ISILs brutale fremferd i Irak og Syria har sjokkert mange i Vesten. Siden opprøret begynte i Irak i april, har gruppen lagt ut videoer av halshugginger og massehenrettelser, særlig av irakiske regjeringssoldater. I tillegg har gruppen kidnappet over 150 syriske barn.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder