PRO-DEMONSTRANTER: Rødskjortene støtter den avsatte statsministeren Yingluck Shinawatra, her med bilder av henne under en demonstrasjon i Nakhon Pathom-provinsen i utkanten av Bangkok 10. mai. Foto: REUTERS

Forsker: - Underlig at det ikke har kommet til mer vold

Thailand-ekspert Stein Tønnesson sier konflikten i landet er en intens og fastlåst maktkamp mellom to fløyer.

 • Ingvill Dybfest Dahl

Artikkelen er over seks år gammel

Tirsdag morgen ble det klart at hæren har innført unntakstilstand i Thailand. Det kommer i kjølvannet av at Thailands forfatningsdomstol tidligere i måneden avsatte statsminister Yingluck Shinawatra.

- Foreløpig er det helt stille og rolig og nesten som normalt. Vi ser militære et par steder i byen, men lite i bybildet ellers. Folk virker veldig rolige, og ingen ting tyder på motreaksjoner foreløpig, sier ambassadør i Thailand, Katja Christina Nordgaard, til VG.

Seniorforsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO), Stein Tønnesson, befinner seg også i Bangkok nå. Han forteller at den langvarige maktkampen vi nå ser konsekvenser av, står mellom «den røde» og «den gule» fløyen i thailandsk politikk. Demonstrasjonene mot den nå avsatte regjeringen har pågått i seks måneder.

- Jeg var ute og så på leirene i går, og de har sandsekker og forsyninger og det hele. De håper at senatet, som bare delvis er folkevalgt, vil gripe inn og nedsette en midlertidig regjering, sier Tønnesson via telefon fra hovedstaden.

Landet styres nå av en midlertidig regjering under ledelse av tidligere handelsminister Niwattumrong Boonsongpaisan. Den militære unntakstilstanden er erklært uten at denne sittende regjeringen har bedt om det. Like fullt sies det så langt at det ikke er snakk om noe militærkupp.

- Kan roe situasjonen

- Det er ikke kupp i ren forstand. Militæret har overtatt ansvar for sikkerhet, ro og orden, og ikke avsatt regjeringen. Nå har vi sett at militæret har innkalt en del parter til å komme sammen. Vi vet ikke hva som kommer, men muligens er det dette som skal til for å roe situasjonen, sier ambassadøren.

Ifølge Tønnesson har det thailandske demokratiet aldri vært stabilt. Hver gang landet har fått en ny grunnlov og en demokratisk valgt regjering, har det ikke gått lenge før neste militærkupp. I 2006 ble broren til Yingluck, Thaksin Shinawatra, avsatt etter seks år ved makten. Han har levd i eksil siden da, og fikk i 2008 en korrupsjonsdom mot seg.

- De røde vil ha Thaksin tilbake. Han har fra utlandet hatt stor innflytelse på regjeringen som ble dannet etter valget i 2011 og hvor statsministeren nå er kastet, sier fredsforskeren og fortsetter:

- På den andre siden står de som samler seg rundt kongen. De består av dommere, militære, de tradisjonelle offentlige byråkratene og mye av overklassen og middelklassen, og befolkningen i Sør-Thailand. De vil for nesten enhver pris hindre at Thaksin kommer tilbake.

HYLLES: Demonstrantleder Suthep Thaugsuban møtes av støttespillere i gatene i Bangkok mandag. Tirsdag ble det innført unntakstilstand. Foto: AP PHOTO

Kampen har pågått siden 2005 og ikke bare vært ført politisk, men også i gatene. Gulskjortene, Folkealliansen for demokrati (PAD), begynte å demonstrere da Thaksin var ved makten. De hadde faste leire i Bangkok, demonstrerte, okkuperte bygninger og stengte flyplassen i en periode.

- Det rammet Thailands økonomi hardt, og de bidro til å fremprovosere situasjoner hvor Thaksins regjering ble styrtet og to senere Thaksin-vennlige regjeringer ble fjernet av grunnlovsdomstolen. Etter at en ny regjering ble innsatt uten egentlig flertall i parlamentet, var det rødskjortenes tur til å slå leir i Bangkok demonstrere, sier Tønnesson.

Da disse omfattende demonstrasjonene til slutt ble slått ned i mai 2010, var over 90 mennesker drept.

- De røde har flertall

- Visestatsminister Suthep Thaugsuban fra Demokratpartiet spilte en viktig rolle da hæren ble satt inn. Ved det påfølgende valget i 2011 vant Thaksins støttespillere igjen, og søsteren fikk regjeringsmakten. Områdene i Nord-Thailand der de røde står sterkt, er så folkerike at deres partier vinner alle valg, forteller forskeren.

28 mennesker er drept og flere hundre er såret i harde sammenstøt de siste månedene mellom tilhengere og motstandere av statsminister Yingluck.

- Det er egentlig litt underlig at disse langvarige demonstrasjonen har kunnet pågå uten at det har kommet til mer vold, sier Tønnesson.

Demonstrantene fra Folkets demokratiske reformkomité (PDRC), er ledet av Thaugsuban, denne gangen uten den gule fargen. Demonstrasjonene som har pågått siden november i fjor, startet da Yingluck forsøkte å få gjennom lovgivning som ville gitt amnesti til både Thaksin og Thaugsuban. Sistnevnte ønsket ikke amnesti, men ville heller lede kampen for et folkeråd utpekt ovenfra.

- At hæren nå erklærer militær unntakstilstand er høyst betenkelig. De viser til en lovbestemmelse fra 1914, og den gang var ikke Thailand et demokrati i det hele tatt, påpeker Tønnesson.

- Kan komme nytt kupp

Han tror det som utløste hærens inngripen tirsdag, var et potensielt sammenstøt mellom PDRC og rødskjortene i Bangkok.

- Thaugsubans folk som i stor grad er fra Sør-Thailand, har demonstrert i gatene og har sine områder der. Rødskjortene har holdt seg utenfor byen og unngått nærkontakt. Men nå har rødskjortene fått en ny leder som er tøffere enn den gamle. De planla å begynne å demonstrere inne i byen, og det medførte fare. Mange mistenker at hæren har sympati med Thaugsuban, forklarer PRIO-forskeren.

Det mest sannsynlige utfallet, tror han blir at både rødskjortene og Thaugsuban må avslutte sine demonstrasjoner. Da kan enten regjeringen gå av frivillig, eller hæren innsette en ny kupp-regjering.

- Problemet deres da er at de, for å tilfredsstille resten av verden, må holde valg. Og da er rødskjortene tilbake igjen. Motparten har ikke flertall bak seg, og de har etter hvert utviklet en politisk holdning som ikke er demokratisk, sier Tønnesson.

Thaugsuban gikk av som leder for parlamentet for å lede demonstrantene. Nå har ikke landet et gyldig parlament, da valget i februar ble underkjent av grunnlovsdomstolen etter at Thaugsubans parti boikottet valget.

Fastlåst

- Det er en ganske fastlåst situasjon, fastslår fredsforskeren.

Flere underliggende elementer kompliserer maktkampen ytterligere. Det ene er at det i Thailand er uenighet om hvem som skal bli ny konge når den nåværende dør. Det går ikke nødvendigvis etter arverekkefølge, og også her spiller allianser med Thaksin inn. Han antas å ville samarbeide med kronprinsen om han skulle komme til makten igjen.

- Sannsynligvis er støttespillerne for kongen og motstanderne av Thaksin oppsatt på å få en ny konge som ikke er kronprinsen. Dermed er de også opptatt av å holde Thaksin og hans støttespillere borte fra makten. Så det er mulig denne konflikten er relativt uløselig så lenge motsetningsforholdet mellom Thaksin og den gamle eliten finnes, sier Tønnesson.

- Unngå folkemengder

En annen viktig faktor, er den økonomiske:

- Thaksin er den første lederen i Thailand som virkelig har gjort noe for de fattige. Han innførte lånesystemer så bønder på landsbygden fikk utvikle sin økonomi, og satset på helsestell og utdanning for folk flest. Det er nok også noe av grunnen til at eliten la ham for hat, sier forskeren.

Han har ikke oppfatning av at det er farlig å oppholde seg i landet.

- Bangkok dominerer Thailand. Så selve den politiske hovedkampen handler mest om Bangkok. Om en holder seg på avstand fra demonstrantene, da er en nokså trygg. De fleste turistene reiser for øvrig til sør, som er der Thaugsubans tilhengere hører til.

Også ambassadør Nordgaard råder folk til å holde seg unna demonstrantene:

- Folk bør holde seg unna demonstrasjoner og der det er store ansamlinger av folk, ikke minst på kveldstid og på natten. Det er ganske enkelt å vite hvor man ikke skal gå. Nordmenn som er her eller har planer om å reise hit må følge godt med, for det kan endre seg veldig raskt. De bør følge med på lokale medier og våre hjemmesider, sier hun.

Les også

 1. Regjeringshæren i Thailand innfører unntakstilstand

  Regjeringshæren i Thailand har innført unntakstilstand, men understreker at det ikke er snakk om et militærkupp.
 2. Vil ha Yingluck Shinawatra for riksrett

  Thailands avsatte statsminister Yingluck Shinawatra kan bli stilt for riksrett, ifølge landets antikorrupsjonskommisjon.
 3. Thailands statsminister må gå av

  Thailands statsminister Yingluck Shinawatra er skyldig i maktmisbruk og må gå av, konkluderer landets forfatningsdomstol.
 4. Demonstranter vil utpeke ny regjering i Thailand

  Demonstrantene som i et halvt år har protestert i Bangkok, sier den vil utpeke en ny regjering etter at statsminister…
 5. Rødskjorter i styrkedemonstrasjon i Bangkok

  Tusener av regjeringsvennlige demonstranter har samlet seg i nærheten av Bangkok i det som er ment som en…
 6. Valget i Thailand kjent ugyldig

  Grunnlovsdomstolen i Thailand har erklært at valget på ny nasjonalforsamling som ble holdt i februar, er ugyldig.
 7. Thailandske demonstranter omringer departement

  Dødstallet etter de siste gatekampene i Thailands hovedstad har steget til fem.

Mer om

 1. Thailand

Flere artikler

 1. Thailands forsvarssjef erklærer militærkupp

 2. Tronskifte sentralt i blodig Thailand-konflikt

 3. Regjeringshæren i Thailand innfører unntakstilstand

 4. Yingluck i fangenskap på et «trygt sted»

 5. Ulykkelige Thailand

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder