SAMARBEIDER: Presidentene Xi Jinping (t.v.) og Barack Obama har de siste årene tatt flere felles initiativer for å styrke den internasjonale innsatsen mot klimaendringene. Bildet ble tatt da Xi besøkte Washington i september. Foto: Kevin Lamarque , Reuters

Håp om gjennombrudd på klimamøtet i Paris

Tilnærming mellom USA og Kina og billigere grønn teknologi øker sjansen for et historisk gjennombrudd på klimatoppmøtet i Paris.

 • NTB

Artikkelen er over fire år gammel

Tross terrorangrepet i den franske hovedstaden har opptakten til årets klimatoppmøte vært preget av en forsiktig – og uvant – optimisme.

Ekspertene er enige om at avtalen som skal vedtas, ikke vil bli god nok til å løse klimaproblemet. Men mange håper den kan markere begynnelsen på store teknologiske og samfunnsmessige endringer som vil bremse utslippene av klimagasser.

– Jeg håper intenst vi klarer å få til en ny global klimaavtale, sier statsminister Erna Solberg (H), som mandag deltar på den offisielle åpningen av møtet.

– Landene står fortsatt langt fra hverandre når det gjelder hva de vil forplikte seg til. Men virkelighetsoppfatningen er ikke så forskjellig, sier hun til NTB.

Les også: Erna bekrefter at klimaforliket kan ryke

DEMONSTRERTE: Denne helgen samlet mennesker seg til klimamarsjer verden over, med ønsker og håp om en grønnere fremtid. Foto: Pierre Albouy , Reuters

– Ser mer lovende ut

USAs president Barack Obama, den kinesiske presidenten Xi Jinping og over 140 andre stats- og regjeringssjefer deltar også på den offisielle åpningen. Sikkerhetstiltakene vil være svært omfattende av frykt for nye terroraksjoner.

Meningen er at statslederne skal gi en tydelig ordre om at en avtale nå må vedtas. Tautrekkingen om innholdet overlates til landenes forhandlere, som «tyvstarter» arbeidet søndag.

Les mer: Slik vil Obama redde klimaet

I løpet av de 20 årene som er gått siden FNs første årlige klimakonferanse i 1995, har resultatene så langt vært magre. Hverken Kyoto-avtalen eller klimatoppmøtet i København ble effektive våpen mot verdens raskt økende utslipp av klimagasser.

– Jeg synes det ser mer lovende ut denne gangen. Grunnen er at de nå har valgt en annen tilnærming, hvor landene har lagt fram frivillige klimamål, sier forskningsdirektør Guri Bang ved CICERO senter for klimaforskning.

Se også: Her forsvinner den norske vinteren

Pengestrid

Over 170 land har til nå overlevert sine målsettinger til FN. Rike land lover kutt i utslippene, mens mange fattige land skal bremse utslippsveksten.

Siden omfanget av utslippsreduksjonene allerede er kjent, vil tautrekkingen i Paris dreie seg om andre spørsmål.

Er du klar for dette? Klima i Norge 2100: Regn, skred og flom

Utviklingslandene krever at rike land skal hjelpe dem økonomisk med å få ned utslippene og tilpasse seg endringene i klimaet. Striden om pengebeløpene har vart i årevis, og her er det fortsatt en sterk konflikt mellom rike og fattige land.

En annen vanskelig sak er ordninger for måling og rapportering av utslippene. Og siden landenes frivillige mål ikke er nok til å løse klimaproblemet, diskuteres en langsiktig målsetting om drastiske globale utslippskutt flere tiår fram i tid.

Dette bør du vite: 155 land kan stoppe global oppvarming på 2,7 grader

VERDENS LEDERE SAMLES: Statsminister Erna Solberg er på vei til klimatoppmøtet i Paris, hvor hun sammen med Barack Obama, Vladimir Putin og over 140 andre internasjonale toppledere skal forsøke å lande en global klimaavtale. Foto: Harald Henden , VG

– En ny dynamikk

I tillegg mener Norge og mange andre land at de frivillige målene må gjennomgås med jevne mellomrom og helst strammes inn.

På dette punktet er ikke striden mellom u- og i-land like sterk som den vanligvis er i klimaforhandlingene. Kravet om gjennomganger støttes blant annet av Kina.

Et annet viktig tegn på at frontene er myket opp, er den felles uttalelsen fra «utslippsverstingene» Kina og USA i fjor hvor de presenterte sine klimamål.

– En ny dynamikk har oppstått mellom USA og Kina. Det er veldig positivt at de kommer med felles erklæringer, sier Guri Bang.

Les også: Varsler soloppgang over FNs klimakonferanse

Hun understreker også hvor viktig det er at prisen på solenergi og annen grønn teknologi har falt kraftig de siste ti årene.

– Mulighetene for å investere i miljøvennlig teknologi er uendelig mye større enn den var for bare noen år siden, sier hun.

– Jo flere muligheter politikerne har til å gjøre endringer uten at økonomien rammes hardt, jo mer sannsynlig er det at endringene gjennomføres.

Isbjørnene lider: Ny temperaturrekord i oktober

Les også

 1. Titusener marsjerte mot klimaendringer jorden rundt

  Demonstranter over hele verden marsjerte lørdag for legge press på verdens ledere før klimatoppmøtet i Paris.
 2. Jernring rundt klimamøtet i Paris

  Flere tusen soldater og politifolk skal sikre klimatoppmøtet i et terrorpreget Paris.
 3. – Sommerferie i Sør-Europa kan bli for varmt

  Tørke og enda varmere vær ved Middelhavet kan etter hvert få turistene til å rømme nordover.
 4. 62.000 mennesker flykter fra naturkatastrofer hver dag

  I gjennomsnitt må 26,4 millioner mennesker evakuere fra hjemmene sine på grunn av naturkatastrofer hvert eneste år.

Mer om

 1. Klimatoppmøtet
 2. Miljøvern

Flere artikler

 1. Klimaopprør i Paris: Klimaaktivister i kraftig klinsj med fransk politi

 2. Dette må du vite om klimatoppmøtet i Paris

 3. Obamas harde kamp mot klima-klokken

 4. Håndtrykket som kan få fart på dine utslippskutt

 5. Kina og USA har godkjent Parisavtalen

Fra andre aviser

 1. Obama og Xi enige om å presse på for klimaavtale

  Fædrelandsvennen
 2. Kina og USA ratifiserer Parisavtalen

  Bergens Tidende
 3. Klimaforhandlerne møtes én dag tidligere i Paris

  Bergens Tidende
 4. Til Paris for å redde klimaet

  Bergens Tidende
 5. Klimaforhandlerne møtes én dag tidligere i Paris

  Fædrelandsvennen
 6. Obama på klimatoppmøtet: - Den neste generasjonen følger med på hva vi gjør

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder