... og hva skjer hvis Skottland også forsvinner?

Slik raknet Det britiske imperiet

Det britiske imperiet dekket en gang en firedel av jordens landoverflate. Nå er det meste borte – og i dag kan selveste Skottland takke for seg.

  • Øyvind Engan
  • Sondre Nilsen
  • Tom Byermoen

Artikkelen er over fem år gammel

I grafikken over kan du se hvordan ett og ett land har meldt seg ut av Det britiske imperiet og oppnådd selvstendighet.

Det første landet til å takke for seg var USA i 1776. Britene ga ikke slipp på USA frivillig, men ble nødt til å gi seg etter motgang på slagmarken. (I 1776 var riktignok USA vesentlig mindre enn i dag, slik du ser på kartet.)

Kolonimakten

Etter dette konsentrerte de britiske imperiebyggerne seg om Afrika og Asia i stedet. I 1922 var imperiet på høyden, og omfattet 33,7 millioner kvadratkilometer land – omtrent 100 ganger Norges størrelse. «Imperiet hvor solen aldri går ned» likte de å kalle seg selv – med henvisning til at de britiske landområdene lå spredt over hele jordkloden slik at solen alltid skinte på minst ett av dem.

Den store avskallingen skjedde i tiårene etter annen verdenskrig. Erfaringene fra krigen gjorde at det ble ansett som mindre glamorøst enn før å tviholde på store landområder mot innbyggernes vilje. På tyve år vinket nesten 700 millioner mennesker farvel til britisk styre.

Unionen

Skottland stiller likevel i en annen klasse enn en oversjøisk koloni. Landet inngikk personalunion med England i 1603 (omtrent slik Norge var i personalunion med Sverige fra 1814 til 1905), men ble enda tettere knyttet til England i en politisk union fra 1707.

Kart: Svenska Grafikbyrån. Foto: ,

Og kanskje må Storbritannia skifte navn hvis Skottland blir selvstendig? På engelsk brukes som oftest forkortelsen UK om landet. Frem til 1922 sto dette for The United Kingdom of Great Britain and Ireland, altså «Det forente kongedømmet Storbritannia og Irland». Storbritannia er øya der England, Wales og Skottland ligger.

I 1922 glapp mesteparten av øya Irland ut av Det forente kongedømmet, slik at «Ireland» måtte erstattes av «Northern Ireland» i landets navn.

I avstemningen som hører til denne artikkelen har vi kommet med noen forslag til hva som kan bli det nye navnet på landet som blir igjen hvis Skottland melder seg ut. Hvilket navn liker du best?

Flagget

«Union Jack» er i dag Storbritannias flagg. Det er satt sammen av gamle flagg fra England, Skottland og Nord-Irland (men ikke Wales!), slik denne grafikken viser:

Foto: ,

BBC har tidligere drodlet om hvordan et britisk flagg kan se ut uten Skottland. Nå har du også sjansen! Her kan du sende inn ditt forslag til Storbritannias nye flagg.

Les også

Mer om

  1. Storbritannia

Flere artikler

  1. Cameron: Diskusjonen om løsrivelse er lagt død

  2. Hun styrer Skottland mot uavhengighet: – Skottene liker ikke Boris Johnson

  3. Fersk måling: Over halvparten av skottene vil bli

  4. Slik kan selvstendige Skottland bli

  5. Skotsk brexit-minister til VG: – Vi er klare for å løsrive oss

  6. Eksperter: Skotsk løsrivelse kan få katastrofale ringvirkninger

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder