Israelske bakkestyrker har forlatt Gazastripen

Enormt behov for humanitær bistand

I RUINER: Ødeleggelsene er store på Gazastripen etter fire ukers israelsk bombing. Men fra tirsdag trådte en midlertidig, 72-timers våpenhvile mellom den islamistiske Hamas-bevegelsen, som har makten på Gazastripen, og Israel i kraft. Foto:Suhaib Salem,Reuters

Midtøsten-ekspert: Frykter nye angrep om kort tid

Situasjonen blir verre og verre for hver runde, så lenge ingen av de grunnleggende problemene er løst, mener Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage.

 • Katrine Asheim

Artikkelen er over seks år gammel

En tre dagers våpenhvile er trådt i kraft på Gazastripen, og israelske delegater skal delta i samtaler om en formell våpenhvileavtale med palestinerne. Den israelske hæren sier den har trukket alle sine bakkestyrker ut av enklaven og mye kan tyde på at de siste ukers kamper kan gå mot en slutt. Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage mener derimot at situasjonen kan blusse opp igjen når som helst.

IKKE OPTIMISTISK: Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage mener urolighetene på Vestbredden vil blusse opp igjen. Foto:Håkon Mosvold Larsen,NTB scanpix

- Vi har nok bare sett nok en runde i oppgjøret mellom Israel og palestinerne, sier seniorforsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO) og professor i historie ved Universitetet i Oslo, Hilde Henriksen Waage.

- Hamas vil grave nye tunneler

Waage tror det vil komme nye runder med krig og angrep igjen om kort tid, med ujevne mellomrom, slik det har gjort de siste årene. Midtøsten-eksperten sier utviklingen er mer negativ enn på mange år:

-Alt blir mye verre for hver runde, så lenge ingen av de grunnleggende problemene er løst. Noe de ennå ikke er, mener professoren og legger til:

- Hamas vil slikke sine sår og starte arbeidet med å grave nye tunneler igjen. Om kanskje et halvt år eller mer vil vi nok konflikten blusse opp igjen, tror hun.

Mandag meldte det israelske forsvaret at de har ødelagt alle tunnelene de kjenner til fra Gazastripen og inn i Israel. Å ødelegge tunnelene, som kunne brukes av Hamas for å ta seg ubemerket inn i Israel, har vært ett av hovedmålene med Israels offensiv.

Gjenoppbyggingen

Hvordan Gazastripen - som ligger i ruiner etter de siste fire ukene med israelske angrep - nå skal bygges opp igjen, er det store spørsmålet, ifølge Waage.

- Verken EU eller USA har meldt seg frivillig til å rydde opp etter sommerens grusomme krig. Hvem skal sørge for gjenoppbyggingen av Gaza nå? Ingen tatt på seg ansvaret som den store internasjonale fredsmekleren Gazastripen trenger, sier professoren.

De humanitære behovene på Gazastripen er enorme og gjenoppbyggingen på Gazastripen vil koste nærmere 40 milliarder kroner, ifølge palestinernes visestatsminister Mohammed Mustafa.

I juli tilbrakte Waage to uker i Jerusalem – da beskrev hun situasjonen i Israel som svært spent. Midtøsten-eksperten ankom landet samtidig som de bortførte israelske tenåringene Eyal Yifrach (19), Gilad Shaer (16) og Naftali Frenkel (16) ble de funnet drept

– Jeg har vært i Israel jevnlig siden 1998, og jeg har aldri sett det slik, sa hun til VG i juli.

- Mye tyder på at krigen er over

Førstelektor ved Midtøstenstudier ved Universitetet i Oslo og forfatter av boken Palestinske utfordringer, Dag Henrik Tuastad, mener derimot at viljen til forsoning på begge sider er sterkere nå enn noen sinne.

- Hamas har hatt valget mellom å opprettholde en upopulær politistat under blokade, trekke seg fra makten og gå under jorda, med kaoset det vil skape, eller satse på forsoning med Fatah.

Tuastad mener sistnevnte er det desidert beste for befolkningen på Gazastripen. Han tror endringene vil gå mot en styrking av palestinsk side. Det politiske Hamas ønsket en forsoningsavtale med Fatah før krigen startet i juli, og den gjeldende våpenhvilen åpner for at man faktisk kan få iverksatt denne forsoningsavtalen nå, ifølge førstelektoren.

- Mye tyder på at krigen nå er over. Hvis Fatah og PLO vender tilbake til Gaza og Hamas blir integrert i PLO, så er situasjonen på bakken endret, sier Tuastad til VG.

Brende: – Positivt at Israel deltar i samtaler

Også utenriksminister Børge Brende håper på fredsforhandlinger og endringer i nærmeste fremtid, og hilser opphøret i kamphandlingene mellom Hamas og Israel velkommen. Han sier det er positivt at Israel også vil diskutere en mer permanent våpenhvile.

– Jeg håper dette nå er slutten på den humanitære katastrofen som har fått utvikle seg på Gazastripen de siste ukene, sier Brende til NTB.

På sikt håper han «ettertenksomheten melder seg hos alle parter», og at de ved å innse at dagens situasjon er uholdbar, finner veien tilbake til fredsforhandlinger. Han understreker at man må ta høyde for at det kan komme tilbakeslag etter at både Hamas og Israel varslet at de vil godta en våpenhvile i tre døgn fra tirsdag morgen.

Også amerikansk UD ønsker våpenhvilen velkommen og ber partene overholde den fullt og helt, skriver nyhetsbyrået Reuters.

VG / NTB

TREKKER TILBAKE BAKKESTYRKER: Israelske styrker returnerner til Israel fra Gazastripen 3. august. Foto:Baz Ratner,Reuters

Les også

 1. Israel vil trekke bakkestyrkene ut av Gaza

  En 72 timers våpenhvile trådte i kraft tirsdag morgen på Gazastripen. Den israelske hæren sier den har trukket alle sine…
 2. Dette er «mirakelet i Gaza»

  Få dager etter hennes dramatiske ankomst til verden går historien om mirakelet i Gaza verden rundt.
 3. Ny våpenhvile på Gazastripen

  Israel og palestinerne er enige om en 72 timer lang våpenhvile fra tirsdag.
 4. Gaza-krigen: Slik prøver partene å påvirke deg

  Kampen om sannheten er viktigere enn noen gang i konflikten mellom Israel og palestinerne.

Mer om

 1. Midtøsten
 2. Israel

Flere artikler

 1. Israel vil trekke bakkestyrkene ut av Gaza

 2. Midtøsten-ekspert om konflikten på Gaza: – Ikke noe fremtidshåp

 3. Hamas melder om våpenhvile – Israel benekter

 4. Hamas og Fatah enige om samarbeid

 5. Nye israelske angrep mot Gazastripen

Fra andre aviser

 1. Israels Gaza-offensiv kan gå mot slutten

  Aftenposten
 2. Den blodigste dagen på flere år: – Folk tenker: «Dersom jeg likevel blir kvalt sakte, kan jeg like godt dø for en sak.»

  Bergens Tidende
 3. Israel vil trekke bakkestyrkene ut av Gazastripen

  Bergens Tidende
 4. Våpenhvilen i gang på Gazastripen

  Fædrelandsvennen
 5. – Folk tenker: «Dersom jeg likevel blir kvalt sakte, kan jeg like godt dø for en sak.»

  Aftenposten
 6. Våpenhvilen på Gazastripen beskyttes ikke av Ramadan og Eurovision, mener eksperter

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no