Krisemøte i Storbritannia ** Alle skoler i Libera stengt

To amerikanere fryktes smittet ** FHI: Liten risiko i Norge

FARLIG OMRÅDE: Kenneth Bjerkelund er i Liberia for å kjempe mot det dødelige ebolaviruset. – Jeg vil ikke si jeg er redd, men jeg har tanken på at jeg kan bli smittet i bakhodet hele tiden, sier han. Foto:Privat,NTB scanpix

Norsk hjelpearbeider: - Absolutt fare for spredning til Europa

Storbritannia holdt onsdag krisemøte om ebolautbruddet i
Vest-Afrika, og frykter at reisende kan ta med seg det dødelige viruset til landet.

 • Audun Jahren

Artikkelen er over seks år gammel

Ifølge Sky News ble det onsdag hasteinnkalt til et møte i den britiske regjeringens krisekomité. Etter møtet uttalte utenriksminister Philip Hammond at landet nå tar flere forholdsregler for å unngå at sykdommen finner veien til de britiske øyene.

KRISEMØTE: Utenriksminister Philip Hammond forlater her Downing Street etter møtet. Foto:Luke Macgregor,Reuters

Storbritannia frykter at viruset skal komme til landet via personer som reiser med fly fra et av landene som er rammet. Denne personen kan da smitte både medpassasjerer og andre personer på flyplassen i Storbritannia.

Norske Kenneth Bjerkelund (33) er nå i hardt rammede Liberia for å hjelpe til. Han sier til VG at det på ingen måte er usannsynlig at ebolasmitten kan komme seg til Europa.

- Det er absolutt fare for spredning til Europa. Viruset sprer seg fort her i Afrika, og det er ingen god kontroll ved grensene. Personlig mener jeg at man burde hente inn internasjonale kontrollører til å sjekke alle som skal forlate landet, sier Bjerkelund.

Også en ikke navngitt kilde i EU sier til nyhetsbyrået AFP at Europa kan bli rammet.

- Vi kan ikke utelukke at smittede personer kommer til Europa, men EU har gode metoder for å oppdage og kontrollere et eventuelt utbrudd raskt, sier vedkommende.

BAKGRUNN: Plan Norge: Ebola-utbruddet er ute av kontroll

Stenger skoler

Over 670 personer har dødd etter å ha blitt smittet av Ebola i Liberia, Guinea og Sierra Leone. Den voldsomme spredningen av viruset gjorde ifølge BBC at Liberia onsdag valgte å stenge alle skolene i landet for å dempe utbruddet. I tillegg permitteres alle offentlige ansatte som ikke er ansatt i nøkkelposisjoner i 30 dager.

- Jeg tror dette kan være veldig klokt, sier Bjerkelund.

Han sier at han og hans organisasjon Making Change i hovedsak jobber med å spre informasjon om ebolatrusselen til lokalbefolkningen, og i liten grad har kontakt med smittende personer.

- Men en gang vi var inne i hovedstaden Monrovia, så vi en kvinne som lå på gaten. Hun hadde alle tegn på sykdommen, med bloduttredelser på armer og bein, oppkast og flere sår. Vi var inne i en lukket bil og ikke i fare for å bli smittet, men det var vanskelig å la henne bli liggende der. Jeg er opplært til å hjelpe folk i nød. Men det er ingenting vi kan gjøre for å hjelpe dem som er smittet, sier forsvarsveteranen.

Han sier at han selv også er redd for å få viruset, selv om han tar alle mulige forholdsregler.

- Ja, jeg er bekymret for det. Det er en tanke som alle vi som jobber her har med oss hele veien. Men alle her er redde for det. Etter utbruddet har mange leger og sykhusarbeidere sluttet for å slippe å utsette seg selv for mulig smitte, sier han.

MYE UTSTYR: Kenneth Bjerkelund reiste godt forberedt til Liberia for å kjempe mot det dødelige ebolaviruset. Foto:Privat,NTB scanpix

Ikke redde i Norden

Selv om britiske myndigheter onsdag kalte inn til krisemøte, tar de nordiske landene ebolatrusselen med ro.

- Risikoen for smitte til Norge er lav. Det er aldri rapportert noe ebolatilfelle hos reisende til eller fra Norge, og det er liten risiko for at viruset kan komme til Norge også i dette utbruddet, sier overlege Siri Hauge ved Folkehelseinstituttets avdeling for infeksjonsovervåking i en pressemelding.

Samtidig legger FHI til at norske helsemyndigheter følger utviklingen av utbruddet i Afrika.

Heller ikke i Sverige eller Danmark frykter man et ebolautbrudd.

- Storbritannia har et helt annet volum av reisende. Mange som bor i landet har venner og slektninger i Vest-Afrika, sier Anders Tegnell ved svenske Folkhälsomyndigheten til Aftonbladet.

- Jeg vil gjerne utelukke at ebola-epidemien kommer til å ramme Danmark. Sjansene for at viruset sprer seg til andre steder enn det afrikanske kontinentet er stort sett ikke-eksistrende, sier Ebola-ekspert Kåre Mølbak til Berlingske.

Ifølge CBS har to amerikanske frivillige fra Fredskorpset i Liberia blitt isolert fordi man frykter at de to kan være smittet. De to skal ikke ha noen symptomer på den dødelige sykdommen, men inkubasjonstiden for sykdommen kan være opptil 21 dager. Fredskorpset bestemte seg onsdag kveld for å trekke alle sine frivillige ut av Libera, Sierra Leone og Guinea.

Tidligere har mist to amerikanske statsborgere blitt smittet av Ebola. Begge var legearbeidere i Liberia.

TAR FORHOLDSREGLER: Leger med beskyttelsesutstyr bærer her inne en pasient som kan ha blitt smittet av Ebola. Foto:Handout,Reuters

Les også

 1. Leger om ebolaepidemien: - Ute av kontroll

  Det svært dødelige ebolaviruset har den siste tiden tatt livet av 350 mennesker i Vest-Afrika.
 2. Norske Kenneth (33) i Liberia: - Mange har blitt smittet

  Den norske forsvarsveteranen Kenneth Bjerkelund (33) har reist til Liberia for å hjelpe Ebola-rammede.
 3. Plan Norge: – Ebola-utbruddet er ute av kontroll

  Ebola-epidemien som har tatt livet av over 670 mennesker i…

Mer om

 1. Ebola
 2. Liberia
 3. Storbritannia

Flere artikler

 1. Norske Kenneth (33) i Liberia: - Mange har blitt smittet

 2. FHI:  - Liten risiko for ebolasmitte i Norge

 3. Ebola-utbruddet i Vest-Afrika: Dumper sine døde slektninger i gatene

 4. WHO frykter ebolakatastrofe

 5. Plan Norge: – Ebola-utbruddet er ute av kontroll

Fra andre aviser

 1. Forsvarsveteran til Liberia for å kjempe mot ebola

  Aftenposten
 2. Norske helsemyndigheter overvåker ebolautbrudd

  Aftenposten
 3. Ebolavaksine kan snart være klar

  Bergens Tidende
 4. WHO mener ebolautbruddet er en internasjonal helsekrise

  Aftenposten
 5. Ebola-rammede land stenger grensene

  Aftenposten
 6. 70 prosent av de ebolasmittede dør

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no