Her hjelper VGs fotograf bombeskadede barn

Fire barn drept mens de var på stranden

VGs fotograf Harald Henden (53) måtte yte førstehjelp til skadede barn etter at en bombe slo ned 300 meter bak ham.

  • Brynjar Skjærli
  • Rune Thomas Ege

Den erfarne fotografen sto utenfor hotellet, hvor han for tiden bor, da det eksploderte. Bomben slo ned et par hundre meter sør for Al Deira-hotellet i Gaza by.

Bombefragmenter haglet over store områder. Selv kom Henden uskadet fra hendelsen.

- Det var to eller tre bomber. Etter en stund sies det fra hotellet at det er skadde, sier Henden på telefon fra Gaza.

Sammen med journalist Peter Beaumont fra The Guardian utførte den norske fotografen førstehjelp på de sårede.

- En av dem var skadet i hodet og en annen hadde fragmentskade i brystet, som vi fikk lagt en bandasje på, slik at blødningen stoppet. Det kom raskt ambulanser fra Shifa-sykehuset, som tok dem med seg, sier Henden.

SKADET: Fire unge gutter ble drept og flere såret under et israelsk bombeangrep ved stranden i Gaza By. Foto:Harald Henden,VG

Fire barn drept

Henden har fått melding om at fem personer skal være drept i det siste angrepet.

- Fire ble drept umiddelbart på stranden i angrepet, mens to andre klarte å karre seg opp på terassen på Al Deira-hotellet, der vi fant dem, sier Henden som anslår at de to skadde personene han og Beaumont hjalp var syv, åtte år gamle.

Helsearbeidere sier ifølge AFP at det var fire barn som ble drept i angrepet onsdag. Alle de fire var på stranden, ifølge nødhjelpstalsmann Ashraf al-Qudra.

HJELPER: Fire unge gutter ble drept og flere såret under et israelsk bombeangrep ved stranden i Gaza By. Journalister, blant dem Peter Beaumont fra The Guardian, gav førstehjelp til noen av de sårede. Foto:Harald Henden,VG

Fotografen la fra seg fotoutstyret og hjalp de skadde guttene. Etter at de hadde fått førstehjelp bar Henden og Beaumont en av guttene ut til ventende ambulansepersonell.

53-åringen er ikke i tvil om hva som er rett å gjøre i en slik situasjon.

- Vi er journalister og er her for å dekke situasjonen som observatører og vår oppgave er å fortelle omverdenen hva som faktisk skjer. Når det er sagt så er, i hvert fall jeg, et medmenneske i en slik situasjon, sier Henden og forklarer.

- Det er derfor helt åpenbart at når noe slikt skjer, rett ved deg, så overskygger plikten å hjelpe journalistrollen. Da må den rollen legges til side den tiden det tar å gi den nødvendige førstehjelpen. Jeg har ikke noe ønske om å bli en del av denne historien selv, men enkelte ganger er det ikke til å unngå.

Peter Beaumont skriver i The Guardian hvordan den andre bomben drepte de fire guttene på mellom ni og 11 år, og hvordan hans kolleger sto på terrassen på hotellet og skrek «de er bare barn».

- Reist verden rundt

VG-fotografen er en svært erfaren journalist.

- Harald Henden har en helt unik erfaring i norsk presse når det gjelder å operere i risikofylte områder og krigsområder, sier utenriksansvarlig Frode Holst i VG.

SKADET: VGs fotograf Harald Henden og Peter Beaumont fra The Guardian utfører førstehjelp på et barn i Gaza. Foto:Sami Abu Salem,

Henden har vært i en rekke dramatiske situasjoner og var tilstede på Hotel Serena i Kabul i Afghanistan i 2008 der Dagbladets journalist Carsten Thomassen ble drept.

- Hotel Serena i Kabul er noe av det verste som har skjedd i norsk presse, der bidro Harald med en utrolig innsats, sier Holst som legger til at Henden har reist verden rundt i 25 år, og er alltid godt forberedt.

Henden hadde i dag jobbet med en video flere steder i Gaza by. Han skulle gjøre en avsluttende sekvens utenfor hotellet, da bomben slo ned omlag 300 meter bak ham.

I nitiden onsdag kveld opplyser Harald Henden at han har snakket med Peter Beaumont igjen, etter at sistnevnte har vært på sykehuset, som de skadde guttene ble fraktet til.

- Gutten som ble skadet i magen er ved bevissthet og skal opereres i kveld. Det ser ut til at det går bra med både han og gutten som ble skadet i hodet, sier Henden.

Granskning

Onsdag kveld var VG i kontakt med det israelske forsvaret (IDF). De hevder at målet for angrepet var det de kaller «terrorister fra Hamas’ militære fløy».

- Vi gransker denne spesielle episoden nøye. Men de foreløpige resultatene viser at målet for dette angrepet var aktive Hamas-terrorister. De sivile tapene vi har fått rapporter om er et tragisk utfall, sier en IDF-talskvinne på telefon til VG.

Bare i løpet av kvelden har syv barn blitt drept i ulike angrep i Gaza. Det må Hamas ta mye av skylden for, mener det israelske forsvaret.

- IDF har ingen intensjon om å skade sivile som Hamas har dratt inn i den tøffe virkeligheten av urban krigføring, sier talskvinnen.

- Hamas’ kyniske utnyttelse av en befolkning som blir holdt som gisler, har fått oss i IDF til å avbryte angrep mot terrorister ved flere anledninger under denne operasjonen, sier hun.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder