DET UMULIGE OPPDRAGET: Mens verden ser på, har mannskapene fra Malta og Italias kystvakt reddet flere tusen liv i Middelhavet den siste uken. Disse båtflyktningene var blant de heldige. De ble reddet av et italiensk fartøy utenfor Lampedusa tidligere denne uken. Foto:Den italienske kystvakten

DET UMULIGE OPPDRAGET: Mens verden ser på, har mannskapene fra Malta og Italias kystvakt reddet flere tusen liv i Middelhavet den siste uken. Disse båtflyktningene var blant de heldige. De ble reddet av et italiensk fartøy utenfor Lampedusa tidligere denne uken. Foto:Den italienske kystvakten Foto: ,

Redningsheltenes bønn:
«Det trengs skip, helikoptere, hva som helst»

Presset mot regjeringen øker: Kan ikke bare bry oss om Middelhavet når vi ferierer der

De siste dagene har løytnant Keith Caruana og kollegene i
Maltas kystvakt jobbet døgnet rundt for å redde båtflyktninger. Nå er både kreftene og ressursene i ferd med å ta slutt.

Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I går lette de etter overlevende fra den overfylte fiskebåten som kantret utenfor kysten av Libya. Da den forlot Nord-Afrika lørdag kan det ha vært så mange som 950 flyktninger om bord.

Så langt er bare 28 funnet i live.

– Vi kom frem tidlig i går morges, og søkte hele dagen. Men søket var resultatløst, sier Caruana til VG.

Antallet har eksplodert

EU og Norge har fortsatt ikke bestemt seg for om de skal bidra med skip til operasjonen som skal redde så mange som mulig i den stadig økende strømmen av flyktninger som prøver å ta seg over Middelhavet til Europa.

Mens de avventer, er det soldatene og offiserene fra den lille øystaten som sammen med italienske kolleger nærmest står alene om å håndtere den verste flyktningkatastrofen i Europa i nyere tid.

– Sesongen har bare så vidt begynt, men vi har aldri opplevd maken til det vi har sett den siste uken. Antallet flyktninger har bare eksplodert, sier Caruana til VG.

Redningsoperasjonene styres fra den italienske marinens kommandosentral i Roma. Den siste uken har de fått mellom 20 og 25 nødmeldinger om båtflyktninger i nød – hver eneste dag.

– De rekker ikke å bli ferdig med en alarm, før det går en ny. Det sier litt om hvor ille situasjonen er, sier Caruana.

– Jo mer hjelp, jo bedre

Så langt i år har minst 1600 flyktninger mistet livet i forsøket på å krysse Middelhavet. I løpet av forrige uke plukket sivile handelsskip og marinestyrker opp mer enn 13.000 flyktninger.

– Vi er en liten nasjon med begrensede ressurser. Jo mer hjelp vi kan få, jo bedre er det. Bortsett fra støtten fra EU-styrken Frontex, er Italia og Malta alene om dette, sier Caruana.

– Hva slags støtte er det dere trenger?

– Jeg er ingen politiker, og snakker kun fra et operasjonelt perspektiv. Men det vi trenger, er flere ressurser for å dekke de enorme havområdene. Vi trenger skip, helikoptre, hva som helst, sier Caruana.

En varslet katastrofe

Flere internasjonale organisasjoner har kommet med skarp kritikk – spesielt mot EU – for at det internasjonale samfunnet snur ryggen til det som blir kalt «en varslet katastrofe».

– Vi har advart mot dette lenge. Det er forferdelig å se at mennesker drukner fordi det ikke finnes ressurser som kan redde dem. Hvor mange må drukne i Middelhavet før regjeringen vil hjelpe? sier Tuva Raanes Bogsnes i Flyktninghjelpen til VG.

Hun får støtte fra styreleder Bjørn Nissen i Leger uten grenser.

– At ikke Norge ser behovet for å reagere og bidra, er helt utrolig. I stedet for å sitte på gjerdet og vente, burde Norge gå foran som et godt eksempel for andre land, sier Nissen.

EU har innkalt til krisemøte, samtidig som kritikken om manglende innsats også kommer fra egne rekker.

– Vi har sagt «aldri mer» for mange ganger. Nå må EU gjøre noe umiddelbart, sier unionens utenrikssjef Federica Mogherini.

– Regjeringen snur seg bort

Her hjemme øker det politiske presset mot regjeringen.

– Norge kan ikke bare bry oss om Middelhavet når vi ferierer der og samtidig snu ryggen til en katastrofe. Det er umoralsk. Det er vårt hav når vi har late sommerkvelder i Syden. Da må det også være vårt hav når folk dør der, sier Bård Vegar Solhjell (SV) til VG.

På Stortinget har Kristelig Folkeparti krevd svar fra regjeringen, og Arbeiderpartiet-leder Jonas Gahr Støre mener at Norge har vært for passive.

– Regjeringen snur seg bort. De må handle raskt, og ta ledelsen i det som er en varslet katastrofe, sier Solhjell.

PRIVAT REDNING: Se bildene og les om detprivateide redningsskipet som redder tusenvis av Middelhavet-flyktninger

Brende til Italia

Utenriksminister Børge Brende (H) reiser tirsdag til Roma, hvor han vil drøfte problemene med Italias utenriksminister.

– Det er ikke er gjort nok for å håndtere strømmen flyktninger, medgir Brende.

Men han vil fortsatt ikke si noe om et konkret norsk bidrag – bortsett fra mer penger i bistand til landene flyktningestrømmen kommer fra.

– Norge er innstilt på å trappe opp bistanden og håper på å trekke andre land med oss, sier han til NTB.

Takker Gud for handelsskipene

Samtidig gjør Keith Caruana og kollegene i Maltas og Italias kystvakt det de kan for å redde liv. Godt hjulpet av sivile handelsskip som den siste uken har bidratt til å redde tusenvis av flyktninger.

– Takk Gud for handelsskipene. De har gjort en enorm innsats. Men det er ikke en varig løsning å satse på bare dem, sier Caruana – som er full av lovord om jobben kollegene gjør:

– Det har vært svært tøffe dager for alle sammen. Jeg må berømme sjøfolkene våre, som står på 24 timer i døgnet. Sammen med italienerne har de reddet hundrevis hver eneste dag. Det er klart at dette tærer på kreftene hos mannskapene, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder