Spektakulært opptak av ildkule på vei mot jorden

Ekstraordinære bilder av en ildkule på vei mot jorden vekker oppsikt.

Jennifer Bråthen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Flere utenlandske medier har omtalt fenomenet som ble fanget på film i South Dakota, i USA. Wes Eisenhauers filmsnutt fra 16. oktober ble først delt på nettstedet Reddit, der han ba om hjelp til å forklare fenomenet.

I kommentarfeltet veltet det inn tusenvis av forslag til hva de ekstraordinære bildene viste. Flere tippet at det kunne være bilder en ildkule eller en asteroide som eksploderer når den treffer jordens atmosfære. Andre foreslo at det kunne være romsøppel fra en rakett eller et romfartøy.

Tor Einar Aslesen, leder i Norsk Astronomisk Selskap, forklarer hva de spektakulære bildene etter all sannsynlighet er. Han forklarer at opptaket er sjeldent, men at fenomenet likevel er veldig vanlig.

- Denne filmen ser ut til å være tatt opp i godt over en time, og vi ser en meteor eller ildkule som stammer fra en stein fra verdensrommet som treffer jordas atmosfære og brenner opp kort tid etter treffet, forklarer Aslesen.

Har forteller at meteoren lyser opp som en ildkule på grunn av den kraftige oppbremsingen idet den treffer jordens atmosfære.

– Til slutt blir luften som skyves foran steinen, i stedet for å bli presset til siden, til en vegg som steinen eksploderer mot i et kraftig fyrverkeri noen titalls kilometer oppe. I dette tilfellet har steinen gått i oppløsning og laget et røykspor, omtrent som et jetfly. I tillegg blåser vindene i denne delen av atmosfæren med ulik hastighet i ulike høyder. Det fører til at det som opprinnelig er et snorrett, skrått spor fra verdensrommet, i løpet av noen minutter, blir delt opp, og ser ut som en avlang ring som åpner seg og sprer seg utover, forklarer han.

Aslesen opplyser at bildene er så tydelige, fordi røyksporet er i stor kontrast til nattehimmelen.

– Vi har flere opptak av ildkuler som er observert i Norge, men ingen som er filmet rett mot slik som her.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder