ANKLAGES: Australske Mel Greig og Michael Christian er radioverter hos 2Day FM og tulleringte til sykehuset onsdag morgen. Foto: REUTERS/ NTB SCNAPIX

Skandalene i kø for tulletelefon-kanalen

14-åring avslørte voldtekt på direkten

Kalte barn med fødselsdefekt for «edderkoppbaby»

Omtalte journalist som «feit sugge»

(VG Nett) Programlederne som tulleringte sykehuset har gått i dekning og skal være «helt knust». Men kanalen «2DayFM» har tidligere vært i hardt vær.

  • Tim Peters
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Etterdønningene blir sterkere fremfor å roe seg ned. En heksejakt er på gang, og vi forventer journalister fra Storbritannia og USA her i løpet av dagen, sa en talskvinne for 2DayFM» til The Australian, på søndag.

Radiokanalen er en av de største i landet og har huset en rekke profiler.

Blant dem er Mel Greig og Michael Christian, som ble verdenskjente da de i forrige uke på direkten lurte sykepleieren og tobarnsmoren Jacintha Saldanha til å sette dem over til hertuginne Kates rom.

De to har blitt sentrum for en internasjonal storm etter at sykepleieren skal ha tatt sitt eget liv på fredag. Begge mottar ifølge kanalen nå psykologhjelp.

DØD: Sykepleier Jacintha Saldanha ble funnet død tre dager etter tulletelefonen. Foto: Handout/Metropolitan police

- Vi er veldig bekymret for tilstanden til talentene våre. De har det veldig, veldig vanskelig. Mel er veldig sårbar. Hun har vært sårbar før, sier talsperson Sandy Kaye til australske medier.

Styret i krisemøte på søndag

Scotland Yard har kontaktet lokalt politi i Australia for å informere om hvordan de jobber med saken, og for å varsle at de kanskje vil be om å få snakke med de involverte i saken.

Medietilsynet i Australia, ACMA, har også meldt at de kan åpne sin egen etterforskning i løpet av kort tid.

Styret i kanalens eierselskap satt søndag i krisemøter om saken og hvordan den skal håndteres - slik de har håndtert en lang rekke kontroverser de siste årene.

TULLERINGTE: Australske Mel Greig (t.v.) og Michael Christian (t.h.) er radioverter og tulleringte til sykehuset onsdag morgen. Foto: AFP PHOTO / SOUTHERN CROSS AUSTEREO

14-åring avslørte voldtekt på direkten

Den siste skandalen som virkelig rammet kanalen kom i 2009.

Programleder Jackie O og Kylie Sandilands fikk en 14 år gammel jente til å gjennomføre en løgndetektortest om sexlivet sitt på direkten. Jentas mor stilte spørsmål, og seansen endte med at jenta fortalte at hun hadde blitt voldtatt som 12-åring.

- Akkurat. Og det er den eneste seksuelle opplevelsen du har hatt? fulgte Sandilands opp.

Australias statsminister, Kevin Rudd, var blant dem som fordømte innslaget.

Sandilands mistet jobben sin på den australske versjonen av «Idol» og radioprogrammet hans ble tatt av lufta. Tre uker senere var han tilbake og uttalte at:

- Alle har lært av feilene vi gjorde.

«Feite, bitre ting»

Siden det har han jevnlig bygd på historien sin hos det australske medietilsynet, ACMA.

I mars i år ble det skrevet en sak om de lave seertallene på Sandilands nye TV-program. Det fikk det til å svartne programlederen, som på lufta kalte den kvinnelige, navngitte journalisten som hadde skrevet saken for «feite sugge» og «feite, bitre ting». Han lovet også at han «skulle jakte henne ned».

Annonsører trakk seg fra programmet, og kanalen fikk en advarsel om alvorlig konsekvenser fra ACMA, om de valgte å sende lignende innslag igjen.

Sandilands skapte også furore da han nylig antydet at en australsk komiker og skuespiller av polsk avstamning ville blitt slank av å tilbringe tid i en konsentrasjonsleir.

Senest i august fikk kanalen enda en ny påpakning fra ACMA, etter at et barn med fødselsdefekter ble omtalt som «edderkoppbabyen» på lufta.

- BRØT IKKE LOVEN: Administrerende direktør i Southern Cross Austere, Rhys Holleran, morselskapet til 2Day FM, under en pressekonferanse fredag. Foto: AFP


Likevel har kanalen holdt seg på topp tre blant de australske kanalene.

Ifølge australske medier er det ikke ventet at selskapet vil offentliggjøre noe fra søndagens krisemøte, men de har ifølge BBC varslet at de vil gjennomgå hvordan de jobber.

Ledelsen har tidligere sagt at de mener radiokanalen ikke har gjort noe ulovlig.

Norske lure-komikere reagerer

Lørdag gikk flere norske lure-komikere og eksperter på presseetikk hardt ut mot hele stuntet.

- At de ikke har gjort noe ulovlig er irrelevant. De har gjort noe man aldri skal gjøre. En ting er å spøke med mennesker i en problemfri situasjon, men dette er ikke det, sa generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, til VG.

Programleder i radiokanalen P4 og skaper av tulletelefon-programmet «Fem på», Marius Kopperud, fortalte at han reagerte allerede første gang han hørte om det australske stuntet - to dager før det fikk et tragisk utfall:

- Min første reaksjon var at det ble helt feil å gjøre dette, sa Kopperud.

- Man kan kanskje skjønne at de to i studio ble revet med, men det var helt åpenbart at de narret sykepleieren inn i en forferdelig vanskelig situasjon. Jeg tenkte at dette kommer til å få konsekvenser for sykepleieren i ettertid. Hun kommer ikke til å synes at dette er gøy.

HELT VANVITTIG: Jan Fredrik Karlsen reagerer på den tragiske saken, og sier det er en påminnelse om å holde tunga rett i munnen. Også (fra toppen) Marius Kopperud, Per Edgar Kokkvold og Bernt Olufsen mener spøken gikk for langt. Foto: EIVIND GRIFFITH BRÆNDE, NTB SCANPIX, TVNorge og FRODE HANSEN

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder