VIL BIDRA: Det var her under en tale ved University of Queensland i Brisbane lørdag at USAs president Barack Obama avla løftet om å bidra med 3 milliarder dollar til FNs klimafond. Foto:Kevin Lamarque,Reuters

Obama lover klimamilliarderUSAs klimaavtale med Kina beviser at en internasjonal avtale kan oppnås, mener president Barack Obama og lover 3 milliarder dollar til FNs klimafond.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Klimaorganisasjoner hyller de to klimaverstingenes avtale tidligere denne uka om kutt i CO2-utslipp. Overenskomsten skal vise vei framover i klimakampen, sa USAs president på sidelinjen av G20-toppmøtet lørdag.

– Dersom Kina og USA kan bli enige om dette, så kan verden bli enige om dette – vi kan få det gjort, sa Obama.

Samtidig kunngjorde han at USA vil bidra med et beløp tilsvarende rundt 20 milliarder kroner til FNs klimafond. Det ble godt mottatt av klimaaktivister, som tolker det som en bekreftelse på at global oppvarming har fått en sentral rolle på den globale politiske agendaen.

Klimaeksperter innrømmer imidlertid at Obama står overfor en hard kamp mot Republikanerne som kontrollerer Kongressen, dersom han skal holde løftet til FN.

Den uventede avtalen mellom Beijing og Washington går ut på at Kina starter reduksjonen av CO2-utslipp fra 2030, mens USA tar sikte på en reduksjon på 26-28 prosent fra 2025.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder