Assad anklages for massedrap med kjemiske våpen

(VG Nett) Syriske aktivister laster opp grusomme scener på internett etter det som skal være et nervegassangrep mot opprørerne onsdag.

  • Jenny-Linn Lohne
  • Ole N. Olsen
  • Audun Beyer-Olsen
  • Endre Alsaker-Nøstdahl

Artikkelen er over seks år gammel

Videoer som er lastet opp på internett av syriske aktivister, viser voksne og barn med kraftige rykninger og pusteproblemer.

Mange av dem har også lilla farge på leppene, og gis hjelp til å puste. De aller fleste av dem har ingen ytre skader slik det vises i videoene.

Angrep om natten

Sivile og helsepersonell jobber om hverandre for å hjelpe de skadede, men noen av pasientene virker å være døde ved ankomst til sykehuset.

En talsmann for Den frie syriske armé hevder at så mange som 1188 mennesker er drept som følge av nattens påståtte nervegassangrep.

- Regimet startet i løpet av natten å bombe de vestlige delene av Ghouta, som er et utkantstrøk i Damaskus, men kjemiske våpen. Vi har hundrevis av døde, per nå så er 1188 mennesker drept. Av disse er over hundre barn. Samtidig startet regimet å ta seg i disse områdene og situasjonen er veldig spent, sier talsmann Khaled Saleh.

De anmoder nå FN om å undersøke angrepet.

Klokken 14.30 opplyser George Sabra, en representant for Nasjonalkoalisjonen, paraplyorganisasjonen for syriske opposisjonsgrupper, at tallet på antall drepte har steget til 1300.

- Tausheten til verdenssamfunnet og tilbakeholdenheten til USA dreper det syriske folket, sa Sabra på en pressekonferanse i Istanbul i Tyrkia.

Storbritannia vil ta opp bruken av kjemiske våpen i Syria for FNs sikkerhetsråd, mens den arabiske liga og Frankrike oppfordrer også FNs inspektører i landet til å ta seg inn til området som skal ha blitt angrepet.

INSPISERER DE DØDE: Dette bildet av et provisorisk likhus i en bygning i østlige Ghouta ble frigitt av den syriske opposisjonens nyhetsbyrå Shaam News Network. Foto: AFP


- Jeg er dypt urolig over meldingene om at flere hundre mennesker, deriblant barn, er drept som følge av luftangrep og bruk av kjemiske våpen, sier utenriksminister i Storbritannia, William Hague.

«Hundrevis» drept

Aktivistene mener regjeringsstyrkene drepte 213 i angrepet, som ifølge Reuters skal ha skjedd ved 01.00-tiden natt til onsdag, norsk tid. De skriver også at bistandsorganisasjon bekrefter at minst 100 mennesker har mistet livet.

Også CNNs kilder opplyser om «hundrevis» av drepte.

Bayan Baker er sykepleier ved Douma-sykehuset, og forteller til Reuters at symptomene de har sett stemmer overens med skader fra nervegass.

- Mange av de døde er kvinner og barn. Da de kom hit hadde de utvidede pupiller, kalde armer og ben, og frådet. Legene sier at dette er typiske symptomer for mennesker som er utsatt for nervegass, sier hun.

Senere videoer og bilder fra Syria viser rekker av døde mennesker på og utenfor sykehusene, mange av dem små barn. Noen av dem later også til å være i live. Fotografiene viser menn og kvinner som holder pusteapparater for ansiktene til flere små barn.

- Stor grad av grusomhet

Generalsekretær i Redd Barna, Tove Wang, synes bildene av voksne og barn som tilsynelatende har blitt skadet av kjemiske våpen er opprørende.

- Grunnen til at dette er så spesielt opprørende er fordi det er av et så stort omfang. Det er to millioner barn som er inne i Syria og har behov for akutt hjelp, og så er det en million barn som har flyktet til nabolandene. Det er lite tilgang til hjelp inne i Syria. Det er det totale bildet som gjør at dette er verdens mest alvorligste krise, sier Wang til VG.

Generalsekretæren forteller at hun ikke kan huske at barn har blitt rammet i et så stort omfang i en konflikt.

- De brukes kynisk som en del av krigføringen. Det er godt dokumentert av FN at barn brukes som skjold og at de blir torturert for å få ut informasjon av foreldrene. Det er uten sidestykke. Jeg kan ikke forstå annet enn at alle barn i Syria er preget av denne krigen på et eller annet vis, sier Wang.

Nekter

Aktivistene hevder at raketter med kjemiske stoffer ble sluppet over flere forstader rundt den syriske hovedstaden, og at det var mange kvinner og barn blant de de drepte. Det skal dreie seg om et større område på flere hundre meter.

En talsmann for det syriske militære tilbakeviste onsdag all bruk av kjemiske våpen, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge talsmannen er anklagene desperate forsøk fra terrorister for å skjule tapene på slagmarken.

- Mediakanalene som formidler oppvigleri og feilinformasjon har løyet som vanlig om at den syrkiske armeen brukte kjemiske våpen i en forstad til Damaskus i dag. De militære øverstkommanderende bekrefter at disse påstandene er fullstendig falske, og del av en skitten mediakrig som ledes av noen land mot Syria, sier talsmannen ifølge Reuters.

MANGE DØDE: Syriske aktivister inspiserer kroppene til opprørere som angivelig ble drept i et angivelig nervegassangrep i Damaskus onsdag. Foto: REUTERS

Meldingene om at det er brukt kjemiske våpen er ikke bekreftet. Anklagene blir framsatt samtidig som et ekspertteam fra FN er i landet for å undersøke om partene har brukt kjemiske våpen i løpet av krigen.

Både regimet og opprørerne er blitt beskyldt for å ha brukt slike våpen.

Ekspert: Har skjedd før

Knut S. Vikør, professor i Midtøstens historie ved Universitetet i Bergen, mener at bruken av kjemiske våpen for å ramme sivile kan fremskynde en vestlig reaksjon.

- Er det sannsynlig at det er brukt kjemiske våpen?

- Det har tidligere vært påvist at det har vært brukt kjemiske våpen. Men da har det trolig vært Sarin blandet med tåregass, så det har ikke vært direkte kjemiske våpen. Men hvis disse opplysningene er riktige, og de som er drept i natt er drept av kjemiske våpen, så er dette helt nytt. Det ville være svært overraskende om regimet bruker dette mens FN har observatører til stede, forklarer Vikør.

Knut S. Vikør er professor Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap på Universitetet i Bergen. Foto: UIB

Han sier at han ikke har sett noen bekreftelse på at det er brukt slike våpen i Damaskus natt til onsdag, men mener det blir et vendepunkt i konflikten hvis det viser seg å stemme.

- Regimet har hatt fremskritt de siste månedene, og har stanset fremgangen til opposisjonen. Så regimet er ikke så desperat nå som de var for bare noen måneder tilbake. Derfor er det jo ikke noen grunn til at de plutselig skal gjøre desperate handlinger. Det vil være et selvmål å bruke kjemiske våpen i Damaskus, sier han.

FN klassifiserer kjemiske våpen som masseødeleggelsesvåpen. Produksjon, lagring og bruk av denne typen våpen er forbudt for land som har ratifisert kjemivåpenkonvensjonen, en avtale som Norge har stilt seg bak. Syria har ikke ratifisert denne konvensjonen.

Nervegass er den mest kjente formen for kjemisk krigføring fordi den i verste fall kan føre til kvelning, kramper og brekninger.

Mer om

  1. Syria

Flere artikler

  1. Barth Eide krever Syria-reaksjon fra Sikkerhetsrådet

  2. HRW: Syriske regjeringsstyrker benyttet trolig sarin

  3. Syria skal ha funnet gassgranater hos opprørere

  4. FN vil ha klarhet om kjemiske våpen i Syria

  5. FN-rapport: Saringass brukt i Syria

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder