To selvmordsbombere drepte minst 95 mennesker i Tyrkia

The Guardian: Dødeligste terrorangrepet i Tyrkias historie

Demonstrantene sang for fred, så smalt bombene som drepte nesten hundre personer i den tyrkiske hovedstaden.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Tyrkiske myndigheter opplyste lørdag ettermiddag om at det er bevis for at det var to selvmordsbombere som sto bak angrepet.

Eksplosjonene fant sted ved en togstasjon i hovedstaden Ankara lørdag.

Minst 95 personer er drept i angrepene, opplyser Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu lørdag kveld. 245 personer er skadet, blant dem 48 kritisk.

Ifølge den britiske avisen The Guardian er terrorangrepet det mest dødelige i Tyrkia noensinne.

Angrepet skjer få uker før landet skal holde valg på ny nasjonalforsamling.

HAR DU BILDER, VIDEO ELLER INFO? TIPS VG!
2200@VG.NO || (+47) 2200 0000 || SMS/MMS til 2200

PAKKET INN I FREDSBANNERE: Likene etter lørdagens dødseksplosjon er innpakket i fredsbannerne demonstrantene skulle ha brukt i protestmarsjen. Foto: , AFP

– Vi var målet for angrepet

De første meldingene kom klokken 10.00 lokal tid i forbindelse med en fredelig protestmarsj mot volden som har brutt ut mellom Tyrkias regjeringshær og kurdiske opprørere i Sørøst-Tyrkia.

Lokale medier melder at arrangørene bak demonstrasjonen er regjeringsmotstandere som tilhører den tyrkiske venstresiden, og at det var flere minutter mellom hver eksplosjon. Blant initiativtagerne var det prokurdiske partiet HDP, som hevder de var målet for angrepet.

– Like etter at marsjen begynte, cirka klokken 10.04, gikk to bomber av i HDPs kortesje. På bakgrunn av dette mener vi at HDP var hovedmålet for angrepet, heter det i uttalelsen.

Bakgrunn: Derfor utvides konflikten til Tyrkia

Bilder som er tatt fra åstedet viser mange drepte og flere som mottar førstehjelp. Det er fremdeles uklart hva som har forårsaket eksplosjonene. Myndighetene etterforsker det som et selvmordsangrep.

DØDSEKSPLOSJONENE: En rekke mennesker skal være drept og ytterligere titalls såret etter eksplosjonene i Ankara lørdag. Foto: , AFP

– En massakre

Tyrkiske myndigheter har gått ut og fordømt angrepet og kaller hendelsen for et terrorangrep.

–Vi må alle stå opp og vise motstand mot terror uansett hvem som står bak og hva som er målet, sier Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Etterforskere forsøker nå å bringe klarhet i om det var selvmordsbombere som står bak dødseksplosjonene.

Øyenvitner fra stedet beskriver et blodig bombeangrep som skjedde kort tid etter at demonstrasjonen startet.

– Etter at marsjen begynte eksploderte to bomber på kort tid. Jeg har sett flere drepte og 40 personer antas å være død. En massakre, sier parlamentariker i det kurdiskvennlige partiet HDP Ertudrul Kürkcü, ifølge NTB.

Se video: Her angriper tyrkiske fly PKK-baser og IS

Han tilføyer at flere blodige mennesker venter på medisinsk assistanse, og at ambulansene sliter med å komme frem.

Det norske utenriksdepartementet sier de har gjort rede for samtlige norske borgere de vet befinner seg i Tyrkias hovedstad.

– Vi har foreløpig ikke fått noen informasjon om at nordmenn er blant de rammede. Ambassaden jobber nå med å få full oversikt over situasjonen, og er i løpende kontakt med tyrkiske myndigheter, sier pressevakt i UD Astrid Sehl til VG.

Tyrkiske Twitterbrukere rapporterer om problemer

Mange har problemer med å komme inn på Twitter i Tyrkia lørdag. Det melder Twitter selv via sin egen tjeneste.
– Brukere i Tyrkia rapporterer om problemer med tilgang til Twitter i mange områder. Vi etterforsker og håper full tilgang vil bli gjennopptatt snart, heter det i uttalelsen.
Det er foreløpig ikke kjent hva som er årsaken til problemene, melder AFP.
Det har flere ganger tidligere skjedd at tyrkiske myndigheter har blokkert tilgangen til ulike sosiale medier i forbindelse med større hendelser. Sist skjedde det i 2014, da lydopptak som angivelig beviste korrupsjon i kretsen rundt daværende statsminister Tayyip Erdogan.
Tidligere lørdag meldte svenske Expressen at tyrkisk TV og radio har fått forbud mot å dekke lørdagens terrorangrep.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder