FØLGER MED: Den svenske parlamentarikeren Margareta Cederfelt er i Ankara som valgobservatør for Organisasjonen for sikkerhet- og samarbeid i Europa, OSSE. Her følger hun med når en tyrker avgir sin stemme. Foto: Helge Mikalsen , VG

Valg i Tyrkia: – Trenger en sterk leder

...tyrkerne velger nytt parlament nå

ANKARA (VG) Er det noe tyrkerne kan, så er det å velge.
Akkurat nå velger de et nytt parlament. For andre gang på fem måneder.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– I juni var det 86 prosent oppmøte. Tyrkia er et demokrati hvor velgerne tar sin plikt på alvor, derfor møter vi opp, og landet trenger en sterk leder, sier Ouzhon Ayden.

29-åringen er mer interessert i å få vite hvorfor vi kommer fra Norge for å dekke valget.

– Jeg vet at dere ikke liker vår president, og skriver om brudd på pressefrihet- og menneskerettigheter. Når er en statsminister eller en president er valgt av folket på demokratisk vis, bør han kunne styre landet slik tyrkiske velgere vil ha det, sier Ayden.

Les også: Frykter økt terror i Tyrkia

– Ikke rapporter løgner

Han mener at den sittende presidenten Recep Erdogan er en god politiker, fordi han har skapt en økonomisk oppblomstring i landet.

– Skriv det, og ikke rapporter til Europa alle løgnene som spres om vår president. Erdogans parti, AKP, vil vinne valget og hans statsminister, vil styre landet til det beste for tyrkerne, derfor har jeg stemt på AKP, sier Ayden.

Klar tale fra en ung velger som ikke har sans for at europeere er så opptatt av tyrkiske forhold.

KRITISK: Ouzhon Ayden har akkurat stemt på president Recep Erdogans parti, AKP. – Dere i Vesten har ikke skjønt hvor viktig og riktig president Erdogan er for den tyrkiske nasjonen. Dere glemmer at Tyrkia er et demokrati på tyrkisk vis, og vi har ikke bruk for innblanding utenfra, sier han. Foto: Helge Mikalsen , VG

Fjerde valg på to år

– Vi er en stolt nasjon, vant til å klare oss selv. Vi trenger ikke å bli EU-medlem, men jeg vil at vi skal fortsette i NATO. Da står vi sterkere, både i regionen og samtidig tilhører vi en organisasjon som vil komme oss til unnsetning når det trengs. Slik er det jo også i Norge, sier studenten, som snart er ferdig utdannet innenfor informasjonsteknologi.

Det ble utlyst nyvalg i Tyrkia etter at landets største parti AKP ikke greide å danne en styringsdyktig regjering etter det forrige valget i juni, skriver NTB. Det er fjerde gang på mindre enn to år tyrkerne går til stemmeurnene.

Les og se video: Her brenner demonstranter ned utesteder i feriebyen Alanya

På de siste meningsmålingene har Erdogans parti, AKP, hatt god fremgang, og på en måling torsdag hoppet partiet fram med hele seks prosentpoeng til 47,2 prosent. Det prokurdiske opposisjonspartiet HDP har vært tvunget til å legge bort planene om en storstilt valgkamp foran nyvalget, etter at det, sammen med kurdere generelt, har blitt målskive for en rekke angrep.

Det alvorligste skjedde i begynnelsen av oktober, da to selvmordsbombere, angivelig fra IS, sprengte seg i luften under en fredsdemonstrasjon i hovedstaden Ankara. 102 mennesker ble drept. Mange av dem var HDP-medlemmer.

Vil ha kjærlighet

Tezer Ergezer er en eldre kar som ser nasjonens grunnlegger, Khemal Ataturk, det moderne Tyrkias far, som en ledestjerne også i dag.

DRØMMER TILBAKE: Tezer Ergezer vil ikke si hvor gammel han er, men han medgir at han drømmer seg tilbake til en tid hvor kjærlighet, samhold og en tyrkisk nasjon slik den fremsto på Khemal Ataturks tid. Foto: Helge Mikalsen , VG

En button på jakkeslaget med bilde av Ataturk gir en viss pekepinn hvor han står politisk.

– Men det er ikke Erdogan som er min mann, den unge karismatiske Selahattin Demirtas, i CHP, er den som mest minner om en moderne politiker som kan samle landet. Det Tyrkia trenger en mann som i større grad kan få tyrkerne til å dra sammen, og hvor folk satser på kjærlighet og rettferdighet fremfor konflikt, sier den eldre tyrkeren.

Valgobservatører på plass

Inne i valglokalet ved et av Ankaras universitet, Fakultesi Cebeci Mahallesi, pågår det nå en hektisk aktivitet. Det er noen timer til valglokalet stenger. Her er også utenlandske valgobservatører.

Den svenske Riksdagsrepresentanten, Margareta Cederfelt, er leder for parlamentarikerdelegasjonen fra Organisasjonen for Sikkerhet- og Samarbeid i Europa, OSSE.

– Vi er observatører ved valget og jeg kan ikke si noe spesifikt om den politiske situasjonen i Tyrkia. Det er klart at det er bekymringsfullt når aviser og tv-stasjoner blir stengt i forkant av valget. Men, vi vil kunne gi et klarere svar når valget er over, sier Cederfelt til VG.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder