I FENGSEL IGJEN: Romanias tidligere statsminister Adrian Nastase ankommer fengselet etter at han fikk dom på fire år for korrupsjon. Foto: Liviu Adascalitei / Reuters / NTB scanpix

Romanias eks-statsminister må igjen i fengsel

Romanias høyesterett har dømt tidligere statsminister Adrian Nastase til fire års fengsel for utpressing og for å ha mottatt bestikkelser.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL
Adrian NăstaseRomania

Dommen er en av noen få dommer i det fattige EU- og NATO-landet som er under sterkt press fra EU for å rydde opp i kriminalitet på høyt politisk nivå.

Dommen sender Nastase tilbake i fengsel bare noen måneder etter at han hadde sonet ferdig en tidligere dom på to års fengsel, også den for korrupsjon.

- Politisk dom

Den 63 år gamle venstrepolitikeren har gjentatte ganger benektet å ha gjort noe galt. Han hevder at anklagene og dommene er politisk motivert.

Nastase er den første eks-statsministeren i det tidligere kommunistiske Øst-Europa som er blitt fengslet etter kommunismens sammenbrudd i 1989.

Forsvareren hans sa at Nastase vil overgi seg til politiet frivillig. Han har ikke villet snakke med mediene etter dommen. Men lokale TV-kanaler viste videoopptak av Nastase i en bil sammen med sønnen på vei til politiet.

Bekymret EU

EU har igjen og igjen uttrykt bekymring for den manglende evnen og viljen til å gripe tak i og fjerne korrupsjon og kriminalitet på høyt nivå i Romania og Bulgaria. EU tok begge land inn som medlemmer så sent som 1. januar 2007.

De er EUs fattigste medlemsland, og begge er fra begynnelsen blitt nektet deltakelse i den passfrie Schengen-sonen.

Romania kom på nytt i søkelyset da landets nasjonalforsamling på slutten av 2013 vedtok å styrke immuniteten til de folkevalgte mot anklager om svindel og korrupsjon. Loven ble kritisert både fra flere EU-lands ambassader og fra landets president.

Ingen endring

Dommen mot Nastase vil neppe være nok til å endre EUs syn på at Romania må holdes utenfor Schengen-gruppen, mener den politiske analytikeren Cristian Patrasconiu.

- Men det representerer en positiv utvikling for å oppnå dette målet fordi rettsapparatet nå oppfattes som at det trapper opp innsatsen for å ta kontroll med korrupsjonen på høyt nivå, sier han.

Nastase ble satt fri i mars 2013 etter å ha sonet ni måneder av den første dommen på to års fengsel. I dommen mandag ble også kona Dana dømt til tre års betinget fengsel for medvirkning til å motta bestikkelser.

Utpressing

Saken går tilbake til 2006 da han og kona ble anklaget etter en landsomfattende etterforskning for å ha mottatt bestikkelser tilsvarende cirka 5 millioner kroner. Han ble anklaget for å ha brukt stillingen som statsminister til å kreve penger fra en kvinne i regjeringens organ for bygningskontroll. Pengene var en betingelse for at kvinnen skulle beholde stillingen.

Sammen med kona ble han også anklaget for å ha beordret tollfunksjonærer til å bryte lover og regler ved import av bygningsmaterialer og husholdningsutstyr fra Kina. Alt gikk til boligen hans i Bucuresti og et feriested.

Nastase regnes som mentor for nåværende statsminister Victor Ponta, også han sosialdemokrat.

EU har satt rettsapparatet i Romania under spesialovervåking og følger utviklingen med argusøyne.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder