UTHVILT: Kilder sier til Aftonbladet at Åkesson trolig vil være tilbake før valget. Foto:Anders Wiklund,NTB scanpix

Åkesson kan lede Sverigedemokraterna i ny valgkamp

Anna Kinberg Batra kastes inn i duellen mot Löfven og Åkesson

Professor: Hun er uerfarenEtter det Aftonbladet erfarer vil Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson trolig være tilbake før nyvalget.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I går kveld kom sjokknyheten: Det blir nyvalg i Sverige. Og det bare to måneder etter at Stefan Löfven tok over Statsministerrollen.

Sverigedemokraternas (SD) beslutning om å «velte» regjeringen har bidratt til den verste politiske krisen i Sverige på flere tiår. Kilder, sentralt i partiledelsen, sier til Aftonbladet at Jimmie Åkesson kan komme til å lede partiet under nyvalget.

Dermed må Moderaternas Anna Kinberg Batra – dersom hun blir partileder – belage seg på en superduell allerede etter to måneder som leder: Mot statsminister Stefan Löfven og Åkesson.

Åkessons retur kan bli en drøm for SD, som nå satser på et bedre valg enn for knappe to måneder siden da de seiret inn som Sveriges tredje største parti, med en oppslutning på 12,9 prosentpoeng. Nå har partiet som uttalt mål å bli nest størst.

Les også: Derfor vokser Sverigedemokraterna

Offisielt er det ingen indikasjoner på når Åkkesons sykmelding er over, men kilder sier til avisen at han trolig vil være klar før valget.

– Han vil komme inn i valget helt uthvilt. Og han har nå fått mye sympati fra vanlige folk etter sin sykemelding, sier en kilde til avisen.

Etter det avisen erfarer var hans rolle svært sentral da partiet bestemte seg for å velte den sittende regjeringen.

Ian Wachtmeister, tidligere leder av Ny Demokrati og nå rådgiver for SD, sier til avisen at Åkkeson trolig vil være tilbake en gang i februar. Han påpeker at hvis sykmeldingen forlenges vil Mattias Karlsson ta jobben med å lede partiet gjennom valgkampen.

Partiet tror nå at Åkesson vil gi partiet enda høyere oppslutning enn for to måneder siden.

Trolig ny leder og statsministerkandidat

Anna Kinberg Batra skulle egentlig ha tre år på å bygge seg opp som Sveriges neste statsminister. Nå får Moderaternas kronprinsesse, trolig bare tre måneder på seg.

Under en pressekonferanse i går kveld erklærte de fire borgerlige partilederne i Sverige at partiene vil gå til valg sammen, under navnet Alliansen.

RUSTER SEG: Anna Kinberg Batra blir trolig Löfvens hovedmotstander de neste årene. Foto:Maja Suslin,NTB scanpix

Det er den samme modellen og strategien som de fire partiene tapte valget på i september, som endte med at regjeringen gikk av og Fredrik Reinfeldt sa farvel som statsminister.

Moderaternas partileder er fortsatt Fredrik Reinfeldt, men han har varslet at han går av når partiet holder landsmøte. Moderaterna har fremskyndet sitt årsmøte fra mars til 10. januar, og ifølge Aftonbladets kilder har statsministerkampen allerede startet.

– Planen var at hun skulle velges inn som partileder i mars, og ha tre år på seg for å forberede seg til å gå mot Stefan Löfven i en valgkamp, sier en kilde i partiet til avisen.

Etter det katastrofale valget i fjor høst, da Moderaterna falt med 6,74 prosentpoeng, har partiet blitt tvunget til å spare penger. Men nå har partiet frigitt midler. Og den kommende partiformannen vil få mulighet til å håndplukke sine politiske rådgivere, og personell hun ønsker å ha ved sin side.

LES OGSÅ: Kampen om Sverige (VG+)

Kingberg Batra ville i går kveld ikke svare på om hun blir den neste lederen, men påpekte at partiet er klare for å møte velgerne.

Lederen for valgkomiteen, Lars-Ingvar Ljungman, har tidligere varslet at de vil presentere en kandidat innen årsskiftet, men sier nå at det heller kan bli før jul.

– Vi gjør det så fort vi kan, og det blir litt tidligere, men jeg vil ikke presisere nærmere enn det, sier han til Dagens Nyheter.

Unngår partistrid

Eksperter VG har snakket med mener Moderaterna og Alliansen får det tøffest inn mot nyvalget.

– Det er en svakhet for Moderaterna og Alliansen at Kinberg Batra er så uerfaren og ikke er innsatt som leder ennå, sier den svenske professoren i statsvitenskap Olof Ruin.

– Samtidig er hennes posisjon som leder i Moderaterna styrket av krisen, rett og slett fordi de ikke ønsker intern strid samtidig som de må ut i en valgkamp, utdyper han.

Også politisk kommentator i Sveriges største avis Aftonbladet, Lena Mellin, tror Moderaterna vil slite.

– Det er trolig Moderaterna som vil tape mest på et nyvalg, ettersom de står svakt nå, men de har jo noen måneder på seg, sier Mellin.

Vil ha nyvalg

Svenske avisforsider er i dag viet til den politiske krisen. Aftonbladet skriver blant annet at Löfven ikke hadde noe annet valg. Mens Exspressen kommer med en streng oppfordring om at den sittende Statsministeren må skjerpe seg.

Majoriteten av det svenske folk mener det var riktig av Löfven å gå inn for nyvalg i Sverige. En meningsmåling fra Semoskop utført for Expressen viser at 69 prosent mener nyvalg var en riktig måte å håndtere budsjettkrisen i Sverige på, mens 29 prosent mener at det er galt av statsministeren å utlyse nyvalg.

På spørsmål om hvem de mener har hovedansvaret for budsjettkrisen, retter 48 prosent en anklagende pekefinger mot Löfven. Nesten like mange, 47 prosent, mener at Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson har størst ansvar, skriver NTB.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder