NÆRMER SEG AVKLARING?: Iranske utenriksministeren Javad Zarif håper at partene vil bli enige om en avtale snart. Foto:,Reuters

Kun timer til atomavtale-fristen går ut

Jobber på spreng med Iran-avtale i Lausanne

Iran og seks stormakter jobber intenst for å spikre en avtale om Irans atomprogram innen tirsdagens frist. Kina er forsiktig optimistisk.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Det gjenstår fortsatt noen vanskelige spørsmål. Vi jobber intenst med å finne en løsning på dem. Vi jobber utover natten og selvsagt i morgen, sa USAs utenriksminister John Kerry mandag kveld.

LES OGSÅ: – Ingen beviser for iransk atomvåpenprogram

Kerrys talskvinne Marie Harf sier det er rundt 50 prosent sjanse for at partene blir

enige om en avtale innen fristen, mens Kinas utenriksminister Wang Yi er forsiktig optimistisk.

– Det er tydelig hva som er de viktigste spørsmålene, og en løsning er under utvikling, sier Wang.

– Uenighetene er blitt mindre, og jeg er forsiktig optimist, føyer han til.

– Krever stor innsats

Forhandlingene mellom Iran på den ene siden og USA, Kina, Russland, Storbritannia, Frankrike og Tyskland på den andre fortsatte i Lausanne i Sveits mandag. Partene har selv gitt seg en frist til tirsdag for å bli enige om hovedtrekkene i atomavtalen, og mandag kveld lød oppfordringene om at alle måtte gjøre en «enorm innsats» for å komme i mål.

Forhandlingene har pågått siden september 2013, og Kerrys talskvinne vil ikke spå hva som vil skje hvis enigheten uteblir.

LES OGSÅ: Still Iran til ansvar

– Vi aner ikke hva som vil skje hvis vi ikke greier å få dette til innen 31. mars. Det er åpenbart at vi alltid tar høyde for uforutsette begivenheter, sier hun til pressefolkene som er til stede for å følge de historiske samtalene i den sveitsiske byen.

Samtalene skal etter planen munne ut i en avtale som kan dempe internasjonal bekymring for Teherans kjernefysiske program, samt gjøre en slutt på Irans isolasjon.

– Tre hindringer

Diplomater hevdet tidligere mandag at det gjenstår å løse tre store spørsmål.

Det dreier seg om hvor lenge begrensningene på Irans kjernefysiske aktivitet skal vare utover utgangspunktet på ti år, når og hvordan FN-sanksjonene skal oppheves, og hvordan de skal kunne gjeninnføres dersom Iran bryter avtalen.

– Vi får ingen avtale dersom vi ikke finner svar på disse spørsmålene, sier en ikke navngitt vestlig diplomat mandag.

Et møte mellom partene mandag formiddag varte kun én time, men Russlands viseutenriksminister Sergej Riabkov var likevel positiv.

– I morges var det et ekstremt intenst og grundig møte mellom Iran og de seks maktene, sa han.

Sanksjoner

Iran krever at FN-sanksjonene som lammer landets økonomi, skrotes så snart en avtale trer i kraft. De seks stormaktene ønsker på sin side at begrensningene på atomprogrammet skal vare så lenge som mulig, eller i over ti år. Samtidig ser de for seg at de fleste sanksjonene oppheves gradvis, mens sanksjoner rettet mot såkalt atomrelatert teknologi, består for å sikre at Iran ikke er i stand til å utvikle atomvåpen.

– Følelsen nå er at dersom noe skal skje, så er det nå brikkene må falle på plass. På et tidspunkt må du enten si ja eller nei, sier nyhetsbyrået Reuters' diplomatkilde.

Irans ledere har hele tiden avvist at de har noen planer om å lage noen atombombe.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder