PULVERISERT: Redningsarbeidere jobber i fjellsiden der Germanwings-flyet styrtet denne uken. Ingen av de 150 personene ombord overlevde. Foto:Laurent Cipriani,Ap

Tilbyr pårørende inntil 50.000 euro etter flystyrt

Eksperter: Lufthansa kan stå overfor «nærmest ubegrensede» erstatningskrav

Lufthansa vil hjelpe de etterlatte etter flystyrten i Alpene økonomisk etter tragedien, og tilbyr umiddelbare utbetalinger.

Ingrid Hvidsten
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Lavprisselskapet Germanwings, som eier flyet som styrtet i de franske alper tirsdag, er eid av tyske Lufthansa.

Nå har selskapet bestemt seg for å tilby penger til de etterlatte etter den grusomme ulykken umiddelbart, melder nyhetsbyrået Reuters. Foreløpig har selskapet lovet å betale ut inntil 50.000 euro, tilsvarende litt over 400.000 norske kroner.

DØDSPILOTEN: Andreas Lubitz tok 149 mennesker med seg i døden da han styrtet Germanwings-flyet. Her er han avbildet under et løp. Foto:Ingo Kutsche,Bild

Det var tirsdag denne uken Germanwings-flyet, som var på vei fra Barcelona til Düsseldorf, styrtet i de franske alper. Alle 150 ombord omkom i styrten. Etterforskerne mener det var annenpilot Andreas Lubitz som med vilje forårsaket flystyrten mens kaptein Patrick Sonderheimer var ute av cockpiten. Annenpiloten skal ha låst døren og endret flyets høyde. Mens den langt mer erfarne kapteinen dundret forgjeves på døren og forsøkte å komme inn, og flyets alarmer ulte, styrte Lubitz flyet rett i fjellsiden.

Etter flystyrten har Germanwings, i likhet med en rekke andre flyselskap verden over, skjerpet rutinene sine. Nå skal det alltid være to personer i cockpit.

Internasjonale avtaler

Lufthansa-sjef Carsten Spohr uttalte torsdag at selskapet ville overholde internasjonale avtaler om erstatningsutbetaling til etterlatte etter ulykken, og at Lufthansa allerede hadde tilbudt umiddelbar økonomisk bistand til pårørende. Han nevnte ingen summer, men fredag har altså selskapet satt rammen til 50.000 euro.

Det totale erstatningsoppgjøret etter flyulykken kan imidlertid bli langt høyere. New York Times har snakket med flere eksperter på internasjonal erstatningsrett, som uttaler at kravene kan bli tilnærmet ubegrensede.

I henhold til Montreal-konvensjonen er flyselskaper erstatningsansvarlige opp til en viss grense for skader og dødsfall som følge av flyulykker, uansett hva som forårsaket ulykken.

DEN SVARTE BOKSEN: Etterforskerne har fått ut lydopptakene fra cockpit i perioden rett før styrten, som de mener dokumenterer at annenpiloten styrtet med vilje. Bildet viser en av Airbus-flyets såkalte svarte bokser. Foto:Handout,Reuters

Høyere krav

Dersom ulykken skyldes uaktsomhet eller feil fra flyselskapets side, gjelder imidlertid ikke de samme grensene for erstatningskrav.

– Da kan man stå overfor mer eller mindre ubegrensede erstatningskrav, sier den tyske luftfartsadvokaten Marco Abate til New York Times.

For å unngå ansvar, må flyselskapet i henhold til artikkel 21 i Montreal-konvensjonen godtgjøre at ulykken ikke skyldes uaktsomhet eller feil som selskapet eller noen av dets ansatte kan klandres for. Som Abate påpeker, kan det bli vanskelig når en av selskapets piloter etter alt å dømme har styrtet flyet med vilje.

Ulike regler

Videre er erstatningsreglene ulike i forskjellige land, og de mulige kravene mot Lufthansa vil dermed variere etter hvor de registreres, påpeker den nederlandske advokaten Sander de Lang overfor avisen.

– I noen land, som Nederland, er det ikke mulig å få oppreisningserstatning for emosjonelle lidelser, sier han.

Erstatningsnivået etter denne typen ulykker er typisk mye lavere i Europa enn i USA, der etterlatte kan bli tilkjent svært høye summer i oppreisning. Men erstatningskravene kan bli svært høye også her, for eksempel dersom familier har mistet en forsørger. Og kravene kan komme raskt.

– Folk sier alltid at man skal ta seg tid til å sørge. Men ikke alle har tid til å vente. Barn må få mat og kunne gå på skole, sier den nederlanske Wouter Munten, som representerte flere av de etterlatte etter at et Malaysian Airlines-fly styrtet i Ukraina i fjor.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder