UTSLETTET: Det øverste bildet viser landsbyen Doro Gowon, også kjent som Doro Baga, 2. januar. På bildet tatt fem dager senere, er store deler av byen utslettet. Foto:Amnesty International,

Bevisene: Slik har Boko Haram lagt hele landsbyer i ruiner

Grusomme vitnemål: Drepte fødende kvinne

Vitne: Ingen turte å bli igjen for å telle likene

Her er satellittbildene som viser omfanget av Boko Harams
voldsomme fremrykking i Nigeria: Hele byer er nærmest fjernet fra kartet.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Hvor mange som egentlig er drept i terroristenes offensiv mot landsbyene ved bredden Tsjad-sjøen nordøst i Nigeria de siste ukene, er det ingen som vet.

Noen hevder det kan være «noen dusin». Andre mener det kan være minst 2000.

– Ingen turte å bli igjen for å telle likene. Vi løp for å komme os ut av byen før Boko Haram inntok Baga, sier et av vitnene til grusomhetene til organisasjonen Human Rights Watch (HRW).

De Boko Haram-kontrollerte områdene er så farlige at ingen utenforstående hverken kan eller tør å bevege seg inn dit.

- Enorme ødeleggelser

Men natt til torsdag norsk tid publiserte både HRW og Amnesty International satellittbilder som viser landsbyene før og etter Boko Harams herjinger i området.

– Satellittbildene viser enorme ødeleggelser, skriver HRW i rapporten – som tegner et dystert bilde av situasjonen i de isolerte landsbyene:

**Aller hardest rammet er Doro Gowon, en by ikke langt fra innsjøen i grensetraktene mellom Nigeria, Tsjad, Kamerun og Niger. Her hadde den flernasjonale MNJTF-styrken som jaktet Boko Haram tidligere sitt hovedkvarter. 3. januar startet terrorgruppen angrepet på byen. Nå ligger 57 prosent av byen ifølge HRW i ruiner.

**Vitner forteller om grusomme scener – der Boko Haram-krigerne systematisk drepte både menn, kvinner og barn. Et av vitnene forteller Amnesty om hvordan en kvinne ble drept mens hun fødet.

– Halve barnet var ute. Slik døde hun, sier vitnet.

Artikkelen fortsetter undet bildet

I RUINER: Her er HRWs satellittbilder fra Doro Gowon fra 29. desember og 10. januar lagt oppå hverandre. De røde områdene viser delene av byen som er lagt fullstendig i ruiner. Foto:HRW,

**Også i nabolandbyen Baga er det omfattende ødeleggelser. Her er minst 11 prosent av bebyggelsen brent til grunnen, ifølge HRW. I Amnestys rapport kommer det frem at minst 3700 bygninger er lagt i ruiner i de to landsbyene.

Artikkelen fortsetter under bildet

BAGA ETTER ANGREPET: Minst 620 bygninger lagt i ruiner, hele byen er drevet på flukt. Den eneste aktiviteten Amnestys satellittbilder fra Baga viser, er militære kjøretøyer. Foto:AMNESTY INTERNATIONAL,

**Flere tusen innbyggere er drevet på flukt. For de fleste av dem er det bare én vei å dra: Med fiskebåtene over Tsjad-sjøen til et av nabolandene. Satellittbildene fra 3. januar viser at fiskebåter langs hele strandkanten. På bildene tatt noen dager senere er alle borte.

Artikkelen fortsetter under bildet

FLYKTET TIL SJØS: Boko Harms fremrykning har presset innbyggerne nordøst i Nigeria i én retning: Mot Tsjad-sjøen. Disse bildene viser hvordan de har flyktet i fiskebåter. Foto:AMNESTY INTERNATIONAL,

– Jeg vet ikke hvor mange lik det var. Det var lik overalt, sier en av dem som flyktet fra Baga til Amnesty.

Samtidig fortsetter en blodig kamp mellom Boko Haram og nigerianske sikkerhetsstyrker som prøver å ta tilbake landsbyene.

Samtidig fortsetter en blodig kamp mellom Boko Haram og nigerianske sikkerhetsstyrker som prøver å ta tilbake landsbyene.

– Omfanget av dødsfall og ødeleggelser på infrastruktur etter disse angrepene, vil ikke bli klart før kampene er over, skriver HRW i rapporten sin.

LES HELE HRW-RAPPORTEN HER
LES HELEAMNESTY-RAPPORTEN HER

Boko Haram ble for alvor kjent etter at de kidnappet 200 jenter fra en skole nordøst i Nigeria i april i fjor.

Fryktet verden over

Saken skapte et stort engasjement over hele verden og USAs førstedame engasjerte seg også i kampanjen #BringBackOurGirls.

I løpet av det siste året har terrorgruppen tatt kontroll over stadig nye landområder i Nigeria. I fjor ble flere tusen drept og minst 1,5 millioner fordrevet fra sine hjem på grunn av den blodige konflikten.

Konflikten skaper også store problemer for landets president Goodluck Jonathan foran valget i februar.

Flere hevder presidenten har blitt ydmyket og at han vil slite med å forklare hvordan Boko Haram lykkes med å tvinge regjeringsstyrkene til å gi opp og trekke seg tilbake etter den siste offensiven.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder