ENIGE: Sveits utenriksminister Didier Burkhalter tar Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif i hånden i forkant av forhandlingene i Genève lørdag. Foto: Reuters

Historisk enighet om atomavtale med Iran

Iran og seks av verdens mektigste land har oppnådd en avtale om Irans atomprogram.

Daniel Ramberg
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Iran slipper en del av sanksjonene mot seg og får tilgang til utenlandsk valuta, mot at de godtar at de kun får anrike uran til bruk i atomreaktorer.

Avtalen gjelder i seks måneder, opplyste Det hvite hus søndag morgen.

- I dag har diplomatiet åpnet en ny vei mot en sikrere verden, sa USAs president Barack Obama under en pressekonferanse 22.30 lokal tid (04.30 norsk tid.)

LES HELE OBAMAS TALE HER

Obama sa at USAs målsetting har vært, og fortsetter å være, å hindre Iran fra å skaffe seg atomvåpen.

- Avtalen gir oss mulighet til å kontrollere at Irans atomprogram er fredelig, og at landet ikke kan bygge kjernefysiske våpen, sa han under pressekonferansen.

Iran har forpliktet seg til å holde anrikingsgraden av uran på maksimalt 5 prosent. For de fleste kjernekraftverk holder det å holde graden på rundt 5 prosent av uran 235, mens atomvåpen krever 90 prosent.

LES OGSÅ: Dette er nøkkelpunktene i atomavtalen

FORNØYD: Barack Obama. FOTO: REUTERS

Stanser arbeidet med reaktor

Iran forplikter seg også til å stanse arbeidet med den nye reaktoren Arak, samt til å gi det internasjonale samfunnet adgang til å overvåke prosessen med anrikingen av uran, ifølge opplysninger om avtalen.

Dersom Iran holder sin del av avtalen, vil det ikke bli innført nye sanksjoner mot landet i løpet av seksmånedersperioden. Avtalen innebærer at de internasjonale sanksjoner mot Iran reduseres, tilsvarende en verdi av 7 milliarder dollar.

- Ikke rett til

USAs utenriksminister John Kerry sier at avtalen ikke anerkjenner at Iran har rett til å anrike uran.

Irans utenriksminister Javed Zarif hevder imidlertid det motsatte, at avtalen anerkjenner Irans rett til å anrike uran. Dette var også et viktig poeng for landet da samtalene i Genève ble innledet.

Forhandlingene som har vært ført denne uken er den tredje runden med forhandlinger siden Hassan Rouhani overtok presidentembetet i Iran i juli. Verdens mektigste utenriksministre kom selv til Sveits for å delta i de dramatiske sluttforhandlingene om en foreløpig atomavtale med Iran.

KLEMMER HVERANDRE: Utenriksminister William Hague, EUs utenrikssjef Catherine Ashton, utenriksminister John Kerry og Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius er fornøyde med avtalen. FOTO: FABRICE COFFRINI, AFP

Både Irans utenriksminister Javed Zarif, EUs utenrikssjef Catherine Ashton og Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius bekreftet rett etter klokken 3 norsk tid at det var inngått en avtale.

Ifølge en vestlig diplomat vil Iran som en del av avtalen få tilgang til 4,2 milliarder dollar, beløpet vil muligens gis i en annen valuta.

Washington Post siterer diplomater på at Iran vil få midlertidige lettelser i noen av de økonomiske sanksjonene mot landet mot at deler av atomprogrammet stanses.

Får anrike uran

Iran vil fortsatt få adgang til å anrike uran, sa Irans viseutenriksminister Abbas Araqchi på Twitter.

Ifølge et presseskriv fra Det hvite hus vil Iran vil få en begrenset adgang til å anrike uran, men at dette skal skje under strenge restriksjoner, og at all anrikning over fem prosent skal stoppe. Iran må gi også det internasjonale samfunnet adgang til å overvåke prosessen.

Som en motytelse skal det lempes på de internasjonale sanksjonene mot Iran, og det vil ikke komme nye sanksjoner mot Iran de kommende seks månedene.

- Men under de månedene kan vi trappe opp sanksjonene igjen, om Iran ikke holder sin del av avtalen, sa Obama på pressekonferansen.

Ifølge Washington Post var de første reaksjonene fra Israel at de mener at avtalen er for sjenerøs, og at de ser på Iran som en eksistensiell trussel, noe Obama på pressekonferansen ga uttrykk for at han hadde forståelse med.

Israel har ikke tatt del i forhandlingene med Iran.

Brukte Twitter

Informasjonen om enigheten ble først lagt ut på Twitter,

- Vi har oppnådd enighet, sa Ashtons talsmann, Michael Mann på Twitter.

Også Irans utenriksminister Javed Zarif sa at det var oppnådd enighet.

Det er de fem faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd, Kina, Russland, Storbritannia, Frankrike og USA, som sammen med Tyskland har forhandlet med Iran. De seks landenes utenriksministre reiste personlig for å delta i forhandlingene, noe som vekket håp om at en avtale kunne bli inngått.

Verkebyll

Da Kerry lørdag annonserte at han forlot forhandlingene, skapte det tvil om muligheten for en avtale.

Konflikten om Irans atomprogram har vært en verkebyll for verdenssamfunnet i en årrekke. Vesten frykter at Iran skal bruke programmet til å skaffe seg atomvåpen, mens iranske myndigheter hevder de bare har fredelige hensikter med urananrikningen.

VG/NTB

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder