Moské-angrepet: Jakter mann som skal ha kastet brannbombe

Svensk muslimleder: – De har gått fra ord til handling

Politiet har slått fast at Moské-brannen i den svenske byen
Eskilstuna var påsatt. Vitner skal ha sett en mann kaste en gjenstand, trolig en molotovcocktail, gjennom et vindu.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Sekunder senere skal moskeen ha blitt fylt med røyk.

– Det var en person som var sent ute til bønnen som oppdaget brannen. Han kjente røyklukt, og da han gikk inn i det ene rommet, så han ilden. Han kom springende inn i bønnerommet og ropte «det brenner, det brenner», sier Khalif Samantar til den svenske avisen Aftonbladet.

Det skal ha vært tyvetalls personer samlet i lokalet i Eskilstuna, en by drøye 100 kilometer vest for Stockholm, ved 13-tiden torsdag. Den tette røyken fra brannen kunne ses fra store deler av byen.

– Vi hadde ingen sko, ingenting. Vi bare løp, sier Samantar.

Fem personer ble skadet: to med røykskader, to med sårskader og en person med bruddskader. En av de skadede beskrives som alvorlig skadet.

Mann sett med glassflaske

– Vi etterforsker dette som en grov mordbrann. Det er noen som har kastet en gjenstand inn i lokalet, deretter begynte det å brenne, sieretterforskningsleder Lars Franzell i Eskilstuna-politiet.

Som i Norge, bruker politiet betegnelsen mordbrann, selv om ingen blir drept i brannen.

Vitner har forklart at de så en eller to personer utenfor lokalet like før brannen. En mann skal ha blitt sett med en glassflaske, noe som kan tyde på en såkalt molotovcocktail.

– Minst en person har løpt fra stedet samtidig som brannen startet. Han har kastet noe gjennom et vindu, trolig noe som inneholdt brennbar væske, sa innsatsleder Henrik Lagerkvist torsdag ettermiddag.

Moskeen ligger i et tettbebygg boligområde i Eskilstuna. Politiet gikk torsdag fra dør til dør for å sikre seg informasjon i jakten på gjerningspersonen eller -personene.

Politiets kriminalteknikere hadde torsdag ikke mulighet til å ta seg inn på brannåstedet på grunn av brannmannskapenes etterslukningsarbeid.

Tolv angrep mot moskeer

Politiet har fått en beskrivelse av gjerningsmannen, men ønsker ikke å gå ut med denne på det nåværende tidspunkt.

Ifølge det svenske tidsskriftet Expo, som skriver om rasisme og fremmedfiendtlighet, har det så langt i år vært tolv hendelser/angrep mot moskeer i Sverige.

Moskeen i Eskilstuna var utsatt for en hendelse i mai. Under en kveldsbønn skal inngangsdøren ha blitt blokkert med trebjelker og en betongblokk.

Og i august skal noen ha knust flere vinduer i moskeen. Politiet opplyser at de er kjent med flere hendelser/angrep mot moskeen.

Lederen i Det muslimske forbundet i Sverige, Omar Mustafa, sier at hatet mot muslimer har økt i omfang, og at det oftere kommer fysisk til uttrykk enn tidligere.

– Man har gått fra ord til handling, sier Mustafa til det svenske nyhetsbyrået TT.

– Motbydelig og uakseptabelt

Svenske regjeringsmedlemmer fordømmer angrepet mot moskeen.

– Det er et feigt angrep på religionsfriheten og på enkeltindivider. Det kan vi ikke akseptere i Sverige. Vårt land må stå opp mot fremmedfiendtlighet og islamofobi, og for grunnleggende menneskerettigheter, sier justisminister Morgan Johansson til Aftonbladet.

– Om det stemmer at brannen er påsatt, så er det et direkte angrep på religionsfriheten i landet vårt, sier kultur- og demokratiminister Alice Bah Kuhnke til TT.

Innenriksminister Anders Ygeman brukte ordene «motbydelig og uakseptabelt».

– Vi gjør ikke nok for å beskytte oss, enten det dreier seg om en moské eller et annet trossamfunn, sier Ygeman.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder