HØYT SPILL: Lederne i Sveriges tre største partier, Socialdemokraternas leder Stefan Löfven, fungerende leder i Sverigedemokraterna Mattias Karlsson, og parlamentarisk leder i Moderaterna Anna Kinberg Batra, skal kjempe om makten i nyvalget i mars. Foto: Scanpix,

Kamphanene tjener på svenskekaoset

Ny måling: Sverigedemokraterna og Socialdemokraterna har de mest lojale velgerne

Partiene som står steilest mot hverandre i svenskekrisen, ligger godt an til å tjene mest på at det holdes nyvalg.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det viser en ny meningsmåling gjort av Ipsos for den svenske avisen Dagens Nyheter.

Mens totalt 73 prosent av velgerne sier de vil være lojale mot samme parti i det svenske nyvalget som det de stemte på i valget, er tallene høyere for Sverigedemokraterna (SD) og Socialdemokraterna (S).

For disse partiene sier henholdsvis 83 og 84 prosent at de vil stemme på samme parti.

Men totalt er det SD som trolig vil tjene mest på nyvalget, dersom man legger målingen til grunn. Dette fordi bare fem prosent av deres velgere vurderer å bytte parti, mens de får velgere både fra den borgerlige alliansen og fra Socialdemokraterna.

Blant velgere som sier de vil bytte parti, sier nemlig 20 prosent av «sossernas» velgere at de vil gå til SD, mens 30 prosent av Alliansens velgere som vil bytte, også sier de vil gå til SD.

– Sammenslått peker målingen mot at Sverigedemokraterna kan vinne økt støtte i ekstravalget, sier opinionssjef i Ipsos, David Ahlin til Dagens Nyheter.

Eksperter VG snakket med da nyvalget ble et faktum onsdag kveld, mente

umiddelbart at nettopp SD og S hadde mest å vinne på et polariserende nyvalg, mens Moderaterna hadde mest å tape siden de ikke har en valgt partileder ennå.

Men målingen tyder på at det er Moderaternas samarbeidspartnere Kristdemokraterna som kan bli de store taperne: Bare 53 prosent av deres velgere sier de vil stemme på dem igjen, mens 78 prosent av Moderaternas velgere sier det samme.

Totalt sier 72 prosent av den borgerlige Alliansens velgere at de vil forbli lojale, mens blokken på venstresiden slått sammen har 81 prosent lojalitet.

SD sier de vil gjøre nyvalget til en folkeavstemning om innvandring. En ny rapport viser at SDs velgere er «ekstremt intolerante».

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder