Sliten Joshua French forberedt på ny dag i retten

Følg dagens rettsak minutt for minutt - i VG Direkte

NYE FORHANDLINGER: - I dag vil han gi et enda bedre inntrykk, sier forsvarsadvokaten om klienten Joshua French. Foto: HELGE MIKALSEN / VG

I dag kan French få norsk rettsmedisiner-hjelp

KINSHASA (VG) Rettsmedisineren Arne Stray-Pedersen vil i retten i dag legge frem sentrale spor knyttet til Tjostolv Molands død.

 • Stian Eisenträger

Artikkelen er over seks år gammel

Torsdag kveld møttes advokat Hans Marius Graasvold og hans kongolesiske kollega, forsvarsadvokat Marie André Mwili, til en siste rådslagning før rettsmøtet hvor den norske rettsmedisineren Arne Stray-Pedersen skal legge fram obduksjonsrapporten og gjennomgå de tekniske sporene knyttet til Molands død.

VG Direkte: Følg rettsaken fra klokken 09!

Den kongolesiske militære påtalemyndigheten mener Joshua French drepte cellekameraten sin, og risikerer å bli idømt nok en dødsdom.

VG+: Det siste døgnet

- Vi har fått igjennom rapporten og jeg har fått fortalt ham (den kongolesiske forsvarssadvokaten, red. anm.) hva Arne Stray-Pedersen kommer til å forklare i retten. Han fikk stille spørsmål, og vi fikk tatt opp en del praktiske ting. Det er en del fagterminologi som det er viktig at vi får presentert på en måte uten at det stopper opp. Han har en fin form på dette nå, sier advokat Graasvold til VG.

LES OGSÅ: Kongo-aktoren: - Jeg er et naturtalent

Han opplyser at den norske rettsmedisineren kommer til å ha en lysbildepresentasjon på fransk i retten.

- Termer og nøkkelord står på fransk, og han har skrevet ut papireksemplarer som han kommer til å gi til dommerne. Hvis det stopper helt opp for tolken vil Kripos sin fransktalende representant kunne bidra. Vi vil imidlertid være varsomme med å bruke ham for mye, sier Graasvold til VG.

- Godt inntrykk

Den kongolesiske forsvarsadvokaten til den drapstiltalte nordmannen mener French har gitt et godt inntrykk i retten til nå.

- I dag vil han gi et enda bedre inntrykk. Så langt har retten fokusert på støyen fra aktor, men i dag vil fokuset være på fakta - da vil ting bli bedre, sier Marie André Mwila til VG.

- Hva syns du om at det er et så stort medieoppbud som følger saken?

- Det er bra at pressen følger saken tett, det bidrar til åpenhet. Hele verden kommer til å se den dommen som blir avsagt, sier den kongolesiske advokaten.

SENTRAL: Rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen fra Folkehelseinstituttet ankommer Ndolo-fengselet i Kongo sist tirsdag. Foto: STIAN EISENTRÄGER

Lokal rettsmedisiner ikke til stede

Den kongolesiske militære rettsmedisineren som ledet det rettsmedisinske arbeidet i Kongo, general Tshomba, kommer ikke til å være i retten når hans norske kollega skal legge frem sin presentasjon.

- General Tshomba har reist til Bukavu og vil ikke være tilbake i Kinshasa før på mandag, sier hans sekretær til VG.
Hans Marius Graasvold venter ikke at generalens fravær vil føre til forviklinger.

- Han er ikke en person som vi har kalt inn som vitne, og aktor Nkulu har sagt selv at han ikke har noen vitner. Velger han likevel å innkalle general Tshomba som vitne i morgen demonstrerer det en eksepsjonelt dårlig saksforberedelse fra aktors side hvis han nå på fjerde rettsdag finner ut at han skal innkalle han, sier Graasvold til VG.

Advokaten og Kari Hilde French besøkte torsdag Joshua French i Ndolo militærfengsel.

- Han er trøtt og sliten, så jeg brukte ikke mye tid med han i dag. Vi snakket om løst og fast i et kvarter, men han ble sliten bare av det. Han er avhengig av å få sove og slappe av, men han er beredt til å få rettssaken unnagjort, sier Graasvold til VG.

Joshua French sitter innesperret på cella 16 timer i døgnet sammen med ni andre fanger. Når han ikke er det, får han oppholde seg utendørs på et avstengt område inne i den såkalte VIP-avdelingen i fengselet, der de viktigste fangene holdes innesperret.

- Det var en lettelse for ham å få forklare seg på tirsdag, og han er forberedt på å få nye spørsmål om det skulle komme opp noe nytt i vitneforklaringene, sier Graasvold til VG.

Torsdag viste det seg at dommerpanelets leder, kaptein Serge Kabondo, var blitt syk og ikke var på jobb. VG snakket med Kabondo like etter at han hadde vært på en klinikk torsdag.

Han bekreftet da at han har vært syk de to siste dagene, men at han trolig ville være frisk nok til å stille i retten fredag.

Mer om

 1. Kongo (Kinshasa)

Flere artikler

 1. Rettssaken mot Joshua French: Dette er aktørene

 2. Kongo-dommer til VG: - Mulig vi kan bli ferdige tirsdag

 3. Syk French tilbake på fellescelle

 4. French-forsvarer om aktor: - Han burde holde seg for god til slik oppførsel

 5. Ny utsettelse i French-saken

Fra andre aviser

 1. Usikkert om Frenchmå møte i retten

  Aftenposten
 2. D-dag i French-saken

  Aftenposten
 3. French' advokat ber om at saken utsettes på ubestemt tid

  Aftenposten
 4. Følg rettssaken mot French direkte

  Bergens Tidende
 5. French er innstilt på rettssak

  Aftenposten
 6. - Tilstanden til French har forverret seg

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder