Svensk politiker: Breivik kan komme til å bli mer verdsatt

Den svenske politikeren Marie Stensby har uttrykt støtte til og nærmest beundring for Anders Behring Breivik i et debattforum på nettet.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Stensby, som inntil tirsdag hadde flere sentrale verv i partiet Sverigedemokraterna, mener at Breivik har mye å lære det svenske folket, ifølge Expressen.

«Det kan finnes en og annen gærning i Norden, som etter hvert, i historiens lys, kan komme til å bli mer verdsatt», lyder en av kommentarene som Stensby har lagt ut på det fremmedfiendtlige nettstedet Avpixlat.

Hun tar avstand fra terrorangrepene mot regjeringskvartalet og Utøya, men gir samtidig uttrykk for stor forståelse for hans tankegods, skriver den svenske avisen.

«Gutten er langt ifra noen idiot», skriver hun.

BAKGRUNN: Svensk politiker trekker seg etter rasismeavsløringer

I en annen kommentar i forbindelse med Breiviks forklaring under rettssaken, konkluderer hun med at «det i det store og hele er en god tale, som inneholder mange tungt fordøyelige sannheter».

Expressen har denne uken avslørt identiteten til tusenvis av personer som har lagt ut anonyme kommentarer på nettsteder preget av hatretorikk mot blant annet innvandrere og muslimer. Blant dem er ti sverigedemokrater, hvorav flere har politiske verv.

Den mest sentrale av dem er Marie Stensby, som fram til nå har vært leder for Sverigedemokraterna i nordvestlige Jämtland. Nylig ble hun dessuten valgt til vararepresentant i partiets landsstyre, noe som tydet på at hun var på vei opp i partihierarkiet.

Suspendert fra skole

På grunn av avsløringene trakk hun seg tirsdag fra begge vervene. Hun er også suspendert fra stillingen som musikklærer ved en skole etter at flere foreldre har reagert sterkt på ytringene hennes.

Stensby brukte sin epost på jobben til å legge ut de fremmedfiendtlige kommentarene, som alle var anonyme. Hennes kommentar om at hun håpet sultestreikende mindreårige asylsøkere ville sulte i hjel, er blant dem som har skapt størst oppsikt.

Da saken ble avslørt tirsdag sendte den ifølge Expressen sjokkbølger gjennom Sverigedemokraterna, det høyrepopulistiske partiet som i 2010 fikk 5,7 prosents oppslutning i valget på ny riksdag.

- Tredje verdenskrig

Stensby har flere ganger kommentert Breivik og meningene hans på Avpixlat. Hun skriver blant annet at det er fullt forståelig at svenske medier unnlater å gi svenskene innsyn i det nordmannen sier, ettersom «det kunne føre til at en og annen svenske begynner å tenke det samme».

Handlingene hans betegner hun som «vemmelige», men hun fastslår samtidig at det er «stor risiko for at han får rett når det gjelder sak». Hun tror dessuten at det nærmer seg en tredje verdenskrig, og at det kommer til å bli en religionskrig.

«Tiden renner ut for oss. Kommer de opprinnelige europeerne til å innse at vi blir tvunget til å ta til våpen, etter hvert, hvis ikke dette stanses umiddelbart?», skriver den 54 år gamle sverigedemokraten.

På spørsmål fra Expressen bekrefter Stensby at hun mener islam er en fare for den vestlige verden, og at hun anser at det er en reell risiko for en tredje verdenskrig.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder