Utenlandske journalister knebles under besøk i Nord-Korea

Hver kveld hylles journalistene med lysshow i hovedstaden. Men lokalbefolkningen får de ikke snakke med uten godkjennelse fra en nordkoreansk guide.

 • Astrid Øvre Helland

Artikkelen er over seks år gammel

Det er svært sjeldent at journalister får innreisetillatelse til Nord-Korea. Men når landet gjør seg klar til å markere 60-årsdagen for våpenhvilen med Sør-Korea, er en håndfull journalister invitert.

En av dem er den amerikanske TV-kanalen CBS.

VGTV: Se video fra feiringen

TV-kanalen forteller at hovedstaden Pyongyang blir vist fra sin fineste side. I gatene er det blomster og dansende barn, og om kvelden flommer et lysshow over hovedstadens innbyggere.

Journalistene fikk ikke lov til å snakke med noen av landets innbyggere før en guide hadde snakket med dem, og de fikk kun gå ut av bilen på de stedene som var planlagt.

En av CBS-journalistene forteller at han snakket med en liten skolejente i Pyongyang. Jenta fortalte at de lærer på skolen at amerikanere er imperialister som vil ødelegge Nord-Korea.

Journalisten spurte så jenta hvordan det var å snakke med en amerikaner.

- Du ser ikke ut som en amerikaner, svarte jenta blygt og smilte.

Latet som han var student

Nord-Korea er verdens mest lukkede og sensurerte land.
Myndighetene kontrollerer TV, radio og aviser og tilgang på internett er lite utbredt. For at innhold på internett skal bli vist i landet, må regimet ha godkjent det.

Å besøke landet som kritisk journalist er svært vanskelig, og de siste årene har flere journalister sneket seg over grensene.

I vår utga den britiske BBC-journalisten John Sweeney seg for å være student, og hengte seg på en britisk skoleklasse som besøkte landet.

Det resulterte i en dokumentar om livet i det lukkede landet. Sweeney fikk massiv kritikk i ettertid, og ble beskyldt for å sette elevenes liv i fare.

Frykter negativ omtale

Geir Helgesen er leder for for Nordisk avdeling for Asiastudier ved Københavns Universitet, og er ekspert på Nord-Korea. Han forteller at det er flere grunner til at myndighetene sensurerer utenlandske journalister.

- De er redd for at opplysninger kan bli brukt til å sverte regimet. De tror at hvis de gir journalistene frie tøyler, vil de skrive negativt om landet, sier han til VG.

Helgesen forteller at de også er redd for at nordkoreanere skal få info om omverdenen, som regimet ikke ønsker de skal vite.

-VÆR ÆRLIG: Ekspert på Nord-Korea, Geir Helgesen, mener journalister vil tjene på å være ærlig. Foto: Nordic Institute of Asian Studies

- De frykter at folket skal bli forvirret og begynne å tvile på myndighetene, sier han.

Forskeren har ikke mye til overs for journalister som kommer inn i landet på falsk grunnlag.

- Det er akkurat slike tilfeller som gjør at myndighetene er så strenge med journalister. De er redd for at journalister har skjult kamera eller skjuler sine egentlige hensikter.

Tatt inn til avhør

Helgesen tror et bedre tillitsforhold mellom journalister og nordkoreanske myndigheter hadde gjort det lettere for begge parter.

- Hvis man forteller at man både skal vise det negative og det positive og at det er viktig, tror jeg at det etter hvert vil bli møtt med forståelse, sier forskeren.

Han har selv vært i Nord-Korea mange ganger. På en av turene opplevde han å bli arrestert etter å ha tatt et bilde.

- Jeg gikk rundt i Pyongyang og så på bylivet. Da så jeg noen eldre damer som lo og hygget seg mens de ventet på toget. Rundt dem lekte barn med lekebiler. Jeg synes det så hyggelig ut og tok et bilde. Like etter kom to svære politimenn og arresterte meg, sier Helgesen.

Han ble tatt med til politistasjonen, og ble avhørt i flere timer. Der kom det frem at politiet ikke hadde reagert på at han tok bilder, men på motivet.

- De lurte på hvorfor jeg ikke hadde tatt bilder av fine biler og skyskrapere, eller folk i dyre klær. De mistenkte at jeg prøvde å sette folket i et negativt lys, men jeg synes jo bare det var et hyggelig bilde, sier han til VG.

Les også

 1. Stoppet nordkoreansk skip med raketter

  Panama har stoppet et skip registrert i Nord-Korea som var på vei fra Cuba til å seile gjennom Panama-kanalen.
 2. Hevder å ha stanset rakettutstyr på vei til Nord-Korea

  Panama har tatt beslag i et nordkoreansk skip som ifølge president Ricardo Mertinelli hadde avansert raketteknologi fra…
 3. Nord-Korea i nye samtaler med sør

  Nord-Korea startet lørdag formiddag forhandlinger med Sør-Korea om en gjenåpning av den felles industrisonen Kaesong.
 4. Sør-Korea med nytt forsøk på forsoning med nord

  Tre uker etter at forsøk på forhandlinger mellom Sør- og Nord-Korea havarerte og endte i krangel, foreslår sørkoreanerne…
 5. Alarm i Sør-Korea etter hacking

  Sør-Korea slo cyberalarm etter at flere offisielle nettsteder, deriblant nettsiden til presidentpalasset, ble hacket…

Mer om

 1. Nord-Korea

Flere artikler

 1. Nord-Korea om australsk student: – Tatt på fersk gjerning

 2. Her oppdager journalisten en skjult hotelletasje i Nord-Korea

 3. Her er Kim Jong-uns nye jenteband

 4. USA vil prøve å få løslatt fengslet amerikaner i Nord-Korea

 5. Korea-ekspert til VG: – Det er et overdrevet ryktespill

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder