FULL STOPP: En kokk venter på kunder i Ikeas restaurant i Praha. Mandag stanset selskapet salget av kjøttboller i flere land etter tester som viste spor av hestekjøtt i de populære kjøttbollene. Foto: REUTERS

Ikea trekker tilbake kjøttboller fra mer enn 20 land

(VG Nett) Ikea stopper salget av kjøttboller i alle europeiske land - utenom Norge og Russland.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Mandag stoppet Ikea salget av kjøttboller i Sverige etter at tsjekkiske inspektører fant spor av hestekjøtt i et parti som skulle selges i landets Ikea-varehus.

Nå har Ikea utvidet tilbaketrekkingen til å gjelde alle land som har fått kjøttboller fra den svenske leverandøren. Det vil vil si alle europeiske land utenom Norge, Russland og delvis Polen og Sveits, skriver The Guardian.

- Vi tar resultatene fra tsjekkiske myndigheter på alvor. Tilliten fra våre kunder er avgjørende for oss, derfor trakk vi også tilbake det aktuelle partiet med kjøttboller. Nå iverksetter vi ekstra tiltak for være på den sikre siden, sier Ikeas Anders Lennartsson i en uttalelse ifølge avisen.

Ifølge Ikea har deres egne tester ikke vist spor etter hestekjøtt. Selskapet sier at de venter resultater som vil bekrefte funnene i slutten av uken.

Norge er det eneste europeiske landet som ikke blir rammet av tilbaketrekkingen av de populære kjøttbollene. Årsaken er at kjøttbollene som selges i Norge lages av en norsk produsent - i motsetning til resten av kjøttbollene som produseres i Sverige.
Mandag sa kommunikasjonssjefen i Ikea i Norge til VG at leverandøren deres har forsikret dem om at det ikke er hestekjøtt i produktene. De vil likevel vil iverksette ekstra kontrolltiltak, i form av flere DNA-tester, for å være på den sikre siden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder