FOR DEMOKRATI: Tusenvis av mennesker blokkerte mandag kveld hovedgaten i Hongkongs finansielle sentrum, som ligger like utenfor regjeringens hovedkvarter. Foto:Carlos Barria,Reuters

Demonstrantene i Hongkong nekter å gi seg

Titusenvis av demokratiforkjempere i Hongkong har omgjort deler av byen til en gatefest, men er samtidig forberedt på nye sammenstøt med politiet.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Uroen i sentrum av Hongkong den siste uken er den mest omfattende siden den tidligere britiske kolonien ble gitt tilbake til Kina i 1997. Mange av demonstrantene har kun hatt paraplyer til å forsvare seg mot politiets tåregass, som har fått flere til å kalle demonstrasjonene «paraplyrevolusjonen».

Stadig flere slutter seg til protestene, som også har spredt seg til handlegater og boligområder i byen, skriver BBC.

Demonstrantene hadde mandag kveld omgjort deler av Hongkong til en slags gatefest, i stor kontrast til tåregassangrepene som preget området dagen før.

Søndag ble minst 34 mennesker skadet i sammenstøt mellom demonstranter og politi.

Frykt

Frilansjournalist Aleksander Solum, som er i Hongkong, forteller at det natt til tirsdag lokal tid fortsatt var titusenvis av mennesker i gatene, og at stemningen var roligere enn i helgen. Likevel hadde noen utstyrt seg med vernebriller og masker i tilfelle natten skulle bringe flere sammenstøt med politiet.

– Det virker som om folk føler seg trygge her akkurat nå, men det er vanskelig å si hvor lenge det varer, sier Solum til NTB.

Han har inntrykk av at mange av demonstrantene er stolte over hva de har fått til, men at de lurer på hva som kommer til å skje framover.

– De vet at politiet har ressurser til å fjerne dem fra gatene, de bare vet ikke når det vil skje, sier Solum.

«Falskt demokrati»

Demonstrasjonene startet for en uke siden, da studenter i byen boikottet all undervisning og krevde flere demokratiske rettigheter. Striden står mellom pro-demokratiske grupper og byens myndigheter etter at Kina har nektet å tillate frie valg i Hongkong. Sinnet overfor Beijings politiske innblanding er nå sterkere enn på flere år i byen, som har vært kjent for sin stabilitet.

«PARAPLYREVOLUSJONEN»: Mange av demonstrantene har bare hatt paraplyer å beskytte seg med mot opprørspolitiets tåregass. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB scanpix Foto:Carlos Barria,Reuters

I august sa Kina at Hongkong kunne velge sin neste politiske leder i 2017, men at alle kandidatene må godkjennes av en nominasjonskomité. Beslutningen er av kritikere blitt betegnet som «falskt demokrati». Demonstrantene forlanger at byens leder Leung Chun-ying går av og at Kina trekker sine krav, skriver Reuters.

Bekymrede briter

I Admiralty-distriktet, hvor en rekke internasjonale firmaer holder til, var rundt 20.000 mennesker samlet mandag ettermiddag. Folkemengden kontrollerte nesten én kilometer med motorvei i området.

– Jeg blir her helt til siste slutt, til vi får det vi vil ha, som er ekte demokrati, sier den 18-årige eleven Michal Wan til AFP.

FOR FLERE RETTIGHETER: Demonstranter lyste mandag kveld opp Hongkong sentrum ved hjelp av mobiltelefoner med lommelykt-funksjonen på. Foto:Carlos Barria,Reuters

Regjeringen i Hongkong har oppfordret demonstrantene til å trekke seg tilbake, uten å bli hørt. Storbritannia har bedt om at folks rett til å demonstrere blir respektert i den tidligere kolonien.

– Det er viktig at Hongkong verner om rettighetene til å demonstrere, like viktig som at Hongkongs innbyggere praktiserer disse rettighetene på lovlig vis, heter det i en uttalelse fra det britiske utenriksdepartementet.

Kina har derimot stemplet demonstrasjonene som ulovlige og advarer andre land mot å støtte dem. Alle henvisninger til opptøyene ble blokkert fra kinesiske sosiale medier. Instagram skal være blant tjenestene som er blitt helt stengt.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder