OPPFORDRER TIL OPPRØR: Det muslimske brorskap mener man må ta til opprør, etter at sikkerhetsstyrkene i Egypt angivelig drepte 34 tilhengere av Det muslimske brorskap mandag morgen. FOTO: TOMM W. CHRISTIANSEN / VG

Det muslimske brorskap kaller til opprør

Det muslimske brorskap i Egypt oppfordrer i en melding til opprør mot de nye makthaverne i Egypt.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Oppfordringen kommer i en melding fra Brorskapets politiske gren, Frihets- og rettferdighetspartiet, som er lagt ut på Brorskapets nettside. Bakgrunnen er det store antallet drept mandag morgen i Kairo. Det muslimske brorskap har selv hevdet at 34 av dets tilhengere har blitt drept da sikkerhetsstyrker åpnet ild mot en demonstrasjon i Kairo mandag morgen.

Utover morgenen mandag har dette tallet økt til 53 drepte - fem av dem skal være barn. Statlig TV melder derimot at minst 42 skal være drept. Helsemyndighetene sier til AFP at 322 personer er skadet etter hendelsene mandag morgen.

Ønsker Morsi gjeninnsatt

Meldingen fra Det muslimske brorskap er at de ønsker seg «en oppstand fra Egypts store folk mot dem som forsøker å stjele revolusjonen med stridsvogner».

Partiet oppfordrer verdenssamfunnet og dets institusjoner til å gripe inn for å hindre flere massakre slik at Egypt «ikke skal bli et nytt Syria».

Ifølge Al-Jazeera er et av kravene til Det muslimske brorskap at Mohamed Morsi blir gjeninnsatt som president.

Opplever situasjonen som svært spent

Egypts sikkerhetsstyrker hevder at de åpnet ild fordi at en «terrorgruppe» skal ha forsøkt å storme Republikanergardens hovedkvarter i Kairo ved daggry. Det skriver nyhetsbyrået AFP.

Ifølge VGs journalist i Kairo er situasjonen ved halv 11-tiden stille, men svært spent. Hæren skal ha blokkert flere gater med argumentet at det gjøres «for sikkerhets skyld».

BBC: Opprørerne og hæren står ansikt mot ansikt

Like før klokken 11 melder NTB at to soldater i den egyptiske hæren angivelig skal ha blitt bortført av en gruppe tilhengenere av Det muslimske brorskap. De skriver at dette har skjedd i bydelen Ain Shams, en forstad til Kairo. De to soldatene skal ha blitt tvunget inn i et kjøretøy, melder det statlige nyhetsbyrået MENA.

BBC-reporter Quentin Sommerville, som oppholder seg i Kairo, melder på sin Twitter-profil at militæret har avfyrt varselskudd mot oppørerne, som har oppholdt seg rundt Rabaa-moskeen i Kairo-forstaden Nasr City. Han skriver at hæren har tatt seg inn i området for å «håndtere opprørerne». Ifølge han står militæret like før klokken 12 ansikt mot ansikt med opprørerne.

Kilde: NTB / VG Nett

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder