OPPRØRSLEDER: Sør-Sudans tidligere visepresident og opprørsleder Riek Machar møtte Sør-Sudans president Salva Kiir ansikt til ansikt tirsdag kveld. Foto: AP,

Enighet om overgangsregjering i Sør-Sudan

Ett skritt nærmere fred

De stridende partene i Sør-Sudan har gått med på å legge ned våpnene og etablere en overgangsregjering. Avtalen regnes som et gjennombrudd i fredsforhandlingene.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Overgangsregjeringen skal være på plass innen 60 dager, opplyste den regionale samarbeidsorganisasjonen IGAD onsdag. Det er IGAD som har regien over forhandlingene mellom Sør-Sudans president Salva Kiir og opprørerne, anført av tidligere visepresident Riek Machar.

Siden midten av desember i fjor har de to utkjempet en brutal kamp om makten. Titusener er drept og over 1,3 millioner er drevet på flukt det siste halvåret. I tillegg kan en sultkatastrofe ramme så mange som fire millioner mennesker fordi krigshandlingene har hindret folk i å så åkrene sine.

Trussel om sanksjoner

Tirsdag kveld møttes Kiir og Machar ansikt til ansikt for andre gang siden borgerkrigen eksploderte i verdens yngste nasjon. Men IGAD måtte dra fram riset bak speilet og true partene med sanksjoner før de to krigshisserne gikk med på avtalen, som også innebærer full stans i alle militære operasjoner.

Det er første gang IGAD bruker sanksjonstrusselen, noe som er et tydelig tegn på en økende frustrasjon i regionen over partenes manglende fredsvilje, skriver den britiske avisa The Guardian.

Begge parter har tidligere brutt alle inngåtte avtaler om våpenhvile.

USA har allerede innført sanksjoner mot opprørsgeneralen Peter Gadet, som kjemper på Machars side, og general Marial Chanuong i presidentgarden til Salva Kiir. USA mener at det var Chanuong som ga sine soldater ordre om å gå løs på sivile fra folkegruppen nuer da uroen brøt ut i Juba i desember.

Borgerkrigen fikk dermed fra første stund en etnisk dimensjon som en krig mellom nuerne, som er ledet av Machar, og folkegruppen dinka, som president Kiir tilhører.

Støtter IGAD

Utenriksminister Børge Brende hilser avtalen velkommen.

– Jeg er glad for at vi nå ser en positiv utvikling i Sør-Sudan. IGAD og partene skal ha anerkjennelse for å ha tatt et viktig skritt mot en fredelig løsning på konflikten, sier han.

Men partene må nå vise at de har til hensikt å gjennomføre avtalen, understreker utenriksministeren. Norge vil støtte IGAD i å opprette en overvåkingsmekanisme som skal avdekke brudd på avtalen om våpenstillstand og bidra til å sikre humanitær tilgang i Sør-Sudan.

På en giverkonferanse i Oslo i mai ble det samlet inn 3,6 milliarder kroner til nødhjelpsarbeidet i Sør-Sudan. Men hjelpeorganisasjonene greier ofte ikke å få nødhjelpen fram til dem som trenger den mest på grunn av kamphandlingene.

Nye kamper

Samtidig som forhandlingene pågikk tirsdag, kom det meldinger om nye kamper i byen Malakal i den oljerike delstaten Øvrenilen. Det er her og i delstaten Unity, et annet viktig oljeområde, at noen av de verste stridighetene har pågått.

Dette har ført til at oljeproduksjonen har stupt med over 30 prosent, ifølge avisa The Wall Street Journal, noe som er et hardt slag mot Sør-Sudans sårbare økonomi.

Fredsforhandlingene som pågår i Etiopias hovedstad Addis Abeba, har allerede kostet om lag 100 millioner.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder