FRYKTER TERROR: Imam Abu Bashar kjenner tre av ni pågrepne som er mistenkt for å ha planlagt terror i bydelen Vollsmose utenfor Odense. Foto: Fyns Stiftstidende

Omstridt imam kjenner terrorpågrepne

(VG Nett) Imam Abu Bashar som i tysk media kobles til terrorplanene mot tyske tog i sommer, kjenner tre av de pågrepne personene.

ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Det forteller Odense-imamen i et intervju med Jyllandsposten etter at ni personer ble arrester mistenkt for å terrorplaner i bydelen Vollsmose utenfor Odense i formiddag.

- Ja, jeg kjenner tre av dem. Vi er nesten naboer. De bor et par gater fra meg. Vi kjenner jo hverandre her ute som i andre bydeler, sier Bashar.

Belastet bydel

TERRORTATT: Ni personer ble i natt pågrepet mistenkt for å ha laget terrorplaner. Foto: Fyns Stiftstidende

Ifølge Bashar er det snakk om unge muslimske menn i alderen 20 til 25 år som bor med sine famillier i Vollmose.

Bydelen Vollsmose er for de fleste dansker blitt identisk med kriminalitet og bander med dårlig integrerte andre generasjonsinnvandrere.

I den sosialt belastede bydelen, bor det cirka 10.000 mennesker med 79 forskjellige nasjonaliteter. 70 prosent av beboerne har ikke en etnisk dansk bakgrunn, skriver nyhetsbyrået Ritzau.

Ifølge Jyllandsposten er de som ble pågrepet både etnisk danske- og personer av annen etnisk bakgrunn. De skal ifølge politiet være mellom 18 og 35 år.

Imamen har ingen kjennskap til konkrete terrorplaner, sier han til Jyllands Posten. Han vet ikke om der er hold i politiets mistanke om at de pågrepne har forberedt terrorhandlinger.

- Jeg er hverken lei meg eller glad for det som nå har hendt. Jeg er bare glad for at jeg selv fremdeles er fri, sier Bashar.
Koblet til tyske terroplaner

Den omdiskuterte imamen ble i går knyttet til det feilslåtte terrorangrepet mot to tyske togi slutten av juli i år.

Ifølge den tyske TV-kanalen NDR ble Bashars navn og telefonnummer funnet på mobiltelefonen hos den 21 år gamle libaneseren som er arrestert for å ha planlagt terrorangrepet.

Libanseren skal ifølge samme TV-kanal ha hatt en togbillett til Odense på seg da han ble arrestert.

Bashar avviser ethvert kjennskap til mannen og terrorplanene.

- Politiet har ikke snakket med meg, og jeg føler meg rensvasket nå. Hvis jeg hadde forbindelse til den terrormistenkte mannen i Tyskland, hadde PET (Politiets Efteretningstjeneste) og politiet nok også besøkt meg i natt, sier Abu Bashar til Fyens Stiftiende.

Neste mål for Al-Qaida

Imamen, som har bodd i Danmark i 12 år er derimot ikke i tvil om at terroren er på vei til Danmark.

- Danmark blir Al-Qaidas neste terrormål, etter at terrororganisasjoner har slått til mot flere europeiske byer, det Abu Bashar.

- Jeg frykter et terrorangrep i Danmark, fordi der er danske tropper i Irak. Danmark er det neste terrormål. Bin Laden holder, hva han lover. Når han i mediene truer alle land som støtter USA i Irak, så mener han det. Han sprer ikke rundt seg med tomme ord, sier imam Abu Bashar

Han legger til at det finnes små grupper i landet som er enige med Al-Qaida om både metoder og ideer.

- Jeg er redd for at de vil hjelpe terrorister utenfra til å gjennomføre deres planer. Eller at de går i terrorlære i utlandet slik at selv kan utføre angrep, sier Bashar.

Lillebror til store satan

Også det danske Forsvarsakademiet frykter et terrorangrep mot landet.

- På grunn av statsministerens lojalitet over for USA i forbindelse med krigen i Irak og hans mange besøk hos Bush, blir vi betraktet som lillebror til den store satan USA. Dermed har vi stukket snuten langt frem, sier major Søren Bach.

Han mener dessuten at Muhammed-krisen har sendt Danmark opp på listen over attraktive terrormål.

- Danmarks navn og flagg blir lagt for hat. Det har en enda større pr-verdi å ramme Danmark, nå sier major Søren Bach.

- Alvorlig

Den danske justisministeren kaller de mulige terroravsløringene i landet «noe av det mest alvorlige som har skjedd i Danmark noensinne»

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder