- Nektet kona hjelp i halvannen time

SULEIMANIYA (VG)Drapstiltalte Osman Omar Osman nektet i halvannen time noen å kjøre kona Marita Strøm (38) til sykehus. Da var hun livstruende skadd, etter at to av ektemannens kamerater hadde skutt henne fem ganger fra en passerende bil.

ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

AvOLE DAG KVAMME

REKONSTRUKSJON: Drapstiltalte Kemal Bata viser under rekonstruksjonen av drapet på Marita Strøm (38) i Nord-Irak hvordan han 4. september i fjor avfyrte de dødbringende skuddene. Foto: Politiet i Suleimaniya. Politiet i Suleimaniya. Foto:

Det hevder Razan Jaza (18), som var vitne til
drapet. Osman Omar Osman står nå tiltalt i Nord-Irak for
drapet på kona 4. september i fjor.

VG har fått eksklusiv tilgang til materiale og bilder fra den irakiske etterforskningen av drapet i Suleimeniya, som er gjennomført av irakisk politi og sikkerhetstjenesten i Suleimeniya.

I materialet finnes det bilder og video fra rekonstruksjonen som viser hvordan Marita Strøms ektemann og hans to medtiltalte kamerater forklarer i detalj til politiet hvordan de begikk ugjerningen.

Men i retten søndag avviste de all skyld og hevdet at sikkerhetstjenesten torturerte dem og tvang dem til å tilstå.

4000 DOLLAR: Irakisk politi mener Marita Strøms ektemann betalte 4000 amerikanske dollar for å få henne drept i Suleimeniya i september i fjor. Foto: Politiet i Suleimaniya.

Den irakiske etterforskningen har avdekket at Marita Strøm selv overrakte 1000 dollar i «drapspenger» sekunder før hun ble skutt og drept.

På forhånd hadde Faraidun gitt sine medtiltalte 4000 dollar i forskudd.

Under påskudd at de to kameratene skyldte ham penger, kjørte Faraidun, Marita Strøm og de to eldste barna til supermarkedet Altun ved boligstrøket Kareza-Wishk vest i Suleimaniya ved
23-tiden lørdag 4. september.

Der ventet de medtiltalte i sin egen bil.Faraidun blinket med blinklysene, slik at kameratene kunne følge etter i mørket. De kjørte inn i et boligstrøk, og rundet et kvartal fra hver sin
side. Deretter kjørte de to bilene tett inntil hverandre.

Sjåføren ga mannen i passasjersetet 1000 dollar, og han ga disse videre til Marita Strøm. Ifølge forklaringene til de tre var dette et forhåndsavtalt signal. Da Marita Strøm fikk pengene og ga disse videre til ektemannen, lente Osman fram over rattet og ga den nådeløse beskjeden til kameratene:

- Skyt henne nå

SKUDDHULL: Ett av skuddene boret dypt inn i bildøren i ekteparets bil. Foto: Ole Dag Kvamme

Marita Strøm ble i rask rekkefølge truffet av tre skudd. Den første i høyre skulder, de to neste midt
i brystet. To andre skudd stryker like forbi ryggen til Osman, og traff bildøren.

Razan Jaza (18) hadde akkurat satt seg for å se en film på tv da han hørte skytingen like utenfor
huset. Faren ville ikke at han skulle gå ut, men han og naboene kom da de hørte skrikene like etterpå.

- Mannen, Faraidun, skrek at noen hadde skutt mot dem. Men han nektet folk her å ta henne til sykehuset. Han krevde ambulanse. Men ingen ambulanse kom, og her er folk redde for å bli innblandet. Først etter halvannen time kjørte en politimann
kvinnen av gårde i bilen hun satt i, forteller Jaza.

BLODIG: Et blodig teppe bærer vitnesbyrd om dødsdramaet som utspant seg i bilen. Foto: Ole Dag Kvamme.

Etterforsker og kaptein Askandar Abdulrahim (39) i det irakiske sikkerhetspolitiet bekrefter overfor VG delvis Jazas forklaring.

- Vi fikk først melding en halv time etter skytingen, og det kan ha tatt en stund før vi kom til stedet. Vi måtte selv kjøre henne til sykehus, sier han.

Faraidun skal ha reist til sykehuset med den eldste datteren (5), som hadde skuddsår i hånden. En annen etterforsker sier Marita Strøm levde da hun kom til sykehuset.

- Hun var ubevisst, men pustet selv. Men hun døde
etter bare få minutter, forklarer tjenestemannen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder