ANSVARLIG FOR 11.SEPTEMBER: Khalid Sheikh Mohammed. Foto: AP

Terrortilståelsen må tas til retten

(VG Nett) Norske politikere er uenige om troverdigheten til Khalid Sheikh Mohammeds terrortilståelse, men ser frem til tidenes rettssak i USA.

Tone Libråten
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL
Al-QaedaKhalid Sheikh Mohammed

- Jeg var ansvarlig for 11.september-operasjonen fra A til Z, skal al-Qaida-toppen ha innrømmet i avhør på Guantanamo-basen.

Det amerikanske forsvarsdepartementet offentliggjorde i dag en utskrift av avhøret der tilståelsen kom.

LES HELE TILSTÅELSEN HER.(PDF-fil. VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet)

Amnesty Norge mener tilståelsen ikke er verd papiret den er skrevet på.

Frps utenrikspolitiske talsmann Morten Høglund mener tilståelsen er interessant.

- Vi må gå ut fra at den er troverdig, og all ære til amerikanske myndigheter hvis de nå har tatt hovedmannen bak det fryktelige terrorangrepet i 2001, sier Høglund til VG Nett.

SVs utenrikspolitiske talsmann Bjørn Jacobsen mener derimot at all kritikk USA har fått for fangebehandlingen og hemmeligholdet rundt Guantanamo, gjør tilståelsen tvilsom.

- Hvor mye verd er en tilståelse på Guantanamo? For oss her i Norge er det umulig å vite hva som kan verifiseres, påpeker Jacobsen.

Erna Solberg, partileder i Høyre, mener det må være et dilemma for USA at kritikken mot Guantanamo er så omfattende.

- Jeg har ingen grunn til å tro at USA fabrikkerer tilståelsen, men når de har valgt å bruke Guantanamo som sted for avhør, vil det alltid være en mistanke om at ikke alt er som det skal, sier Solberg.

Nye detaljer

KRITISK: SVs utenrikspolitiske talsmann Bjørn Jacobsen. Foto: Mattis Sandblad

Khalid Sheikh Mohammed har lenge vært utpekt av USA som hovedarkitekten bak terrorangrepet mot 2001. Først nå har USA offentliggjort mange detaljer rundt tilståelsen.

- Hans rolle er allerede blitt kartlagt av 11.september-kommisjonen, sier Magnus Ranstorp, sikkerhetspolitisk ekspert ved den svenske Försvarshögskolan i Stockholm, ifølge NTB.

Flere krefter sår tvil om Pentagons motiver for å offentliggjøre så mange detaljer i tilståelsen nå. Bush sliter med å få støtte til sin krig mot terror, og kritikken mot Guantanamo-fangeleiren er omfattende. Bush vil gjerne bevise at han fant de skyldige mens han er president.

- Bush har hatt bilder av mistenkte for 11.september-angrepene i en skuff i Det hvite hus, som han har sittet og krysset av. Det er en personlig dimensjon i dette for ham, hevder Ranstorp.

Viktig rettssak

SV, Frp og Høyre forventer at Mohammeds sak nå blir tatt til retten for en grundig og åpen gjennomgang.

VIL GI GULROT: Høyres Erna Solberg mener det blir feil å innføre ekstra avgifter på veier. Foto: Janne Møller-Hansen

- En eventuell rettssak må prøve troverdigheten rundt tilståelsen. Uten rettssak, vil det alltid være en stor mengde mennesker, spesielt utenfor USA, som er mistenksomme, sier Solberg.

- Nesten 3.000 mennesker ble drept. Mange pårørende, og en hel nasjon, venter på svar. De har krav på en ordentlig rettergang. Hvis det er politisk vilje i USA, er dette mulig, mener SVs Jacobsen.

Jacobsen ser helst at USA tar rettssaken til den internasjonale straffedomsstolen i Haag, men USA anerkjenner ikke denne rettsinnstansen.

Høglund i Frp mener USA ikke tør å legge frem Mohammeds tilståelse hvis den er korrekt.

- Det vil kun skade USA hvis det skulle vise seg at tilståelsen er fremskaffet under tvang. Dette blir en svært viktig rettssak.

Mange tilståelser

Amerikanske myndigheter sier at terrormistenkte Khalid Sheikh Mohammed har tilstått å ha planlagt 28 terrorangrep. Dette omfatter ifølge NTB blant annet:

FORVENTER RETTSSAK: Frps utenrikspolitiske talsmann Morten Høglund. Foto:

* Flykapringene og selvmordsangrepene mot World Trade Center og Pentagon 11. september 2001 der nær 3.000 mennesker døde.

* Bombeangrepet mot World Trade Center 28. februar 1993 der fire mennesker ble drept.

* Den såkalte skobomberen Richard Reids forsøk på å utløse en bombe på et passasjerfly over Atlanterhavet.

* Bombeattentatet mot to nattklubber på Bali 12. oktober 2002 der over 200 mennesker ble drept.

* En ikke gjennomført oppfølgerrunde etter 11.september-angrepene hvor målene var Empire State Building i New York, Sear Tower i Chicago og skyskrapere i San Francisco og Seattle.

* Han skal også ha planlagt angrep på amerikanske krigsskip og oljetankere i Hormuzstredet, Gibraltarstredet og i Singapore, og sabotasje mot Panama-kanalen.

* Videre skal han ha planlagt attentat mot pave Johannes Paul II under et besøk på Filippinene, og mot de tidligere amerikanske presidentene Bill Clinton og Jimmy Carter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder