Munker viser harme mot Burmas militærjunta

I en rasende protest mot militærjuntaen i Burma holdt buddhistmunker et tjuetall tjenestemenn fanget i et kloster i flere timer. Aksjonen er den mest alvorlige siden protestene mot regimet brøt ut for to uker siden.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

I fem til seks timer ble sikkerhetsfolkene holdt som gisler av hundrevis av munker i byen Pakokku sentralt i landet. Utenfor sto hundrevis av innbyggere og ropte og klappet for munkenes aksjon.

Munkene barrikaderte seg torsdag formiddag bak de stengte klosterportene, rasende over behandlingen de fikk under en demonstrasjon dagen før. Da marsjerte 300 av dem gjennom byens gater i protest mot en massiv økning i bensinprisene.

Kjeppjaget

Politiet grep imidlertid inn, skjøt varselskudd og jaget munkene med bambuskjepper slik at flere av dem ble skadd.

- Munkene har advart folk i byen mot å blande seg inn og sagt at dette problemet skal de løse selv, fortalte en innbygger i Pakokku til nyhetsbyrået AFP torsdag. Om lag 700 munker holder til i klosteret.

- Jeg støtter munkene fullt ut, fordi de ba fredelig for folket og gjorde ikke noe annet. Jeg er forbauset over at disse sikkerhetsfolkene våger å gå til aksjon mot buddhistmunker, sa en annen Pakokku-innbygger.

Brant biler

Sikkerhetsfolkene som ble tatt som gisler, var kommet til klosteret for å beklage den harde behandlingen dagen før, men i stedet for å ta dem imot, satte munkene fyr på fire av biler og tok gjestene til fange.

Etter noen timer ble de imidlertid sluppet fri. Årsaken skal ha vært bekymring for helsen til en leder i klosteret, som trengte mat og medisiner. Gislene ble tvunget ut bakdøra hvorpå munkene veltet de to siste bilene de var kommet kjørende med.

Om lag 10.000 unge munker studerer i over 80 ulike klostre i Pakokku, opplyser Burma-eksperten Win Min.

- Når munkene blir innblandet, er det meget negativt for sikkerhetsstyrkene. Hvis du banker opp munkene, er det å regne for en religiøs forbrytelse. I buddhismen kan det føre til at du havner i helvete. Unge munker er meget militante og vil ta igjen. Når munkene blir slått, kan også folket slutte seg til opprøret, sier eksperten, som bor i Thailand.

Mektige munker

Militæret og det buddhistiske lederskapet er de to mektigste institusjonene i Burma, og de eneste som har nettverk over hele landet.

Munkene hjalp også til under demonstrasjonene til demokratibevegelsen i 1988. Disse ble slått brutalt ned at militærjuntaen og hundrevis, muligens tusenvis, ble drept, da soldater skjøt mot demonstrantene.

Burma har vel 50 millioner innbyggere, hvorav nesten 90 prosent er buddhister. Landet har siden 1962 vært styrt av en militærjunta, som i november 2005 kunngjorde at Pyinmana i de midtre landsdelene var gjort til ny hovedstad, men Rangoon er fortsatt den viktigste byen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder