Norske og svenske myndigheter har slått full alarm

DØDE AV VIRUS I ØSTERSJØEN: Denne svanen er blant de døde fuglene på den tyske øyen Rügen - like utenfor Sverige. Foto: EPA

Tror H5N1 allerede finnes i Sverige

(VG Nett) Både norske og svenske eksperter tror fugleinfluensaen allerede finnes blant fugler i Sverige.

Artikkelen er over 14 år gammel

I dag tidlig ble det bekreftet at fuglene på den tyske øyen Rügen var smittet av det fryktede viruset. Derfra er det ti mil for fuglene å fly før de er i Sverige.

LES OGSÅ:Beredskapsplanen innført i Norge

Direktør Roar Gudding ved Veterinærinstituttet sier til VG Nett at det er sannsynlig at H5N1-viruset også finnes blant fugler på den svenske siden av Østersjøen.

- Hvis denne smitten i Tyskland kommer østfra med trekkfugler kan det være like mye smitte på den svenske siden av Østersjøen. Vi vet at svenskene følger nøye med i utviklingen, sier Gudding.

Kom fra Russland

Svanene som er funnet døde av fugleinfluensa på den tyske øya Rügen i Østersjøen, har trolig returnert fra Svartehavsområdet, sier rådgiver Øystein Størkersen i Direktoratet for naturforvaltning til NTB.

Han sier de døde fuglene mest sannsynlig er blitt smittet av fugleavføring som de har fått i seg i vassdrag og dammer. Fugl som er smittet, stryker gjerne med i løpet av ett døgn. Men på denne tiden kan de forflytte seg over svært store strekninger. Slik spres smitten effektivt, ifølge Størkersen.

Overrasket

Sjefsveterinær Leif Denneberg ved det svenske jordbruksverket kan ikke utelukke at svaner fra Sverige befinner seg på Rügen akkurat nå.

- Smitten har kommet hit tidligere enn ventet. Situasjonen er usikker og det finnes ingen muligheter for å skaffe formelle bekreftelser eller oppdage neste angrep uten at vi øker beredskapen nå, sier Denneberg til Svenska Dagbladet.

Det var ventet at fugleinfluensaen før eller senere også ville spre seg til Norge og Sverige, men nå skjer utviklingen langt raskere enn ekspertene hadde forutsett. Det var antatt at H5N1-viruset skulle dukke opp i Østersjøen i perioden midten av mars - midten av mai, i forbindelse med returen til trekkfuglene.

- Det er merkelig at smitten allerede er her. Det kan skyldes at kulden på Balkan har fått fuglene til å flytte tidligere. Men det kan også skyldes at smitten har et større omfang enn vi hittil har trodd, sier Denneberg.

Frykter milliondød

De rette myndighetene i både Norge og Sverige sitter nå i krisemøter på grunn av den siste utviklingen.

Trekkfugler fra sydlige strøk utgjør nå den største smittefaren i Europa. Fuglene oppsøker gjerne maten til utegående fjærfe, og smitter på den måten husdyrene. Faren er at det dødelige viruset skal mutere og bli i stand til å smitte fra menneske til menneske. Ifølge WHO vil det kunne føre til at flere millioner mennesker kan dø.

Foreløpig er det ikke påvist noen tilfeller hvor viruset har smittet mellom mennesker. Ifølge WHO er det registrert omkring 150 tilfeller hvor mennesker er blitt smittet av fugl. Rundt 70 av disse er døde.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder