JOBBER FOR VAKSINER: Bill Gates og statsminister Jens Stoltenberg deltok sammen i den dabatt på anerkjente World Economic Forum i Davos om tuberkulose og malaria. Foto: AP

Sjenerøs Gates på kjendis-konferanse i Davos: Gir milliarder til verdens fattige

(VG Nett) Under en debatt på Davos-konferansen i dag, sammen med blant andre Jens Stoltenberg, lovet Bill Gates å tredoble sitt bidrag til kampen for utryddelse av tuberkulose.

  • Camilla Ryste
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Stoltenberg og Gates deltar på den anerkjente konferansen World Economic Forum i alpelandsbyen Davos i Sveits.

Sammen med 2300 av verdens fremste politikere, forretningsfolk og kjendiser diskuterer de utfordringer verden står overfor.

BILDERIGG: STJERNETREFF I DAVOS

Gates sjenerøse løfte ble fremsatt under seminaret "Not Gone, but Almost Forgotten" (ikke borte, men nesten glemt), som handlet om sykdommer som tuberkulose og malaria.

Microsoft-gründeren sier at hans veldedighetsfond vil tredoble sitt bidrag i kampen for utryddelse av tuberkulose, fra 330 millioner dollar (cirka 2 milliarder kroner) i dag til 900 millioner dollar (over 6 milliarder kroner) i 2015.

Stoltenberg

Kunngjøringen kom samtidig som Gates, sammen med den nigerianske presidenten Olusegun Obasanjo og Storbritannias finansminister Gordon Brown, ba verden om hjelp til å behandle 50 millioner mennesker og dermed unngå 14 millioner tuberkulose-dødsfall de neste 10 årene.

- Jeg ønsker kunngjøringen fra the Gates Foundation i dag velkommen. Verdens ledere har alt for lenge ignorert den globale tuberkuloseepidemien, selv om den tar livet av millioner av mennesker hver år, sier Gordon Brown, ifølge nyhetsbyrået AP.

Statsminister Jens Stoltenberg satt i debattpanelet sammen med Gates. Statsministeren er sterkt engasjert i internasjonale vaksineprogrammer, og har et ekstra stort engasjement for arbeide med å redusere barnedødeligheten.

Kronprinsen i debatt

LEDER DABATT: Kronprins Haakon på vei inn på hotellet sitt i Davos i går. I dag skal han være debattleder. Foto: Terje Bringedal

Det er flere norske deltagere blant verdensstjerne som er i Davos denne uken.

I ettermiddag er

kronprins Haakon debattlederpå et seminar om hvordan kjendiser kan bruke sin status til å fremme hjelpearbeid. I debatten skal blant annet skuespilleren Michael Douglas og musikeren Peter Gabriel delta.

Da VG traff Kronprinsen i Davos i går, kom han med en klar oppfordring til norske ungdommer om at de

bør engasjere seg mer.

Sammen med Stoltenberg representerer leder av utenrikskomiteen Jan Petersen Norge. I tillegg er utenriksminister Jonas Gahr Støre til stede, for å delta på WHO-samtaler på siden av konferansen.

Blant norske forretningsfolk som er i Davos er Stein Erik Hagen, investor Johan H. Andresen, leder i Industri Kapital Kim Wahl og Opera Software-gründer Jon S. von Tetzchner i tillegg til Hydro-sjef Eivind Reiten, Statoil-sjef Helge Lund og IOC-medlem Gerhard Heiberg på konferansen.

Skuespiller

Angelina Jolie og hennes kjæreste Brad Pitthar fått mye oppmerksomhet på konferansen. Det har også U2-vokalis Bono, som i går lanserte en ny kampanje mot HIV og AIDS sammen med kredittkortselskapet American Express.

SE FLERE KJENDISER SOM ER I DAVOS

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder