RESISTENT: Det dødelige H5N1-viruset sprer seg, samtidig som det kommer meldinger om at viruset kan ba blitt resistent mot medisinen Tamiflu. Foto: AP

Nye dødsfall bekreftet - over 70 har mistet livet: Fugleinfluensaen resistent mot medisiner

(VG Nett) To personer er døde av fugleinfluensa i Vietnam, etter at viruset har mutert og blitt resistent mot medisinen Tamiflu. Også i Indonesia er det bekreftet nye dødsfall.

  • Camilla Ryste

Artikkelen er over 14 år gammel

Antall personer som har omkommet av fugleinfluensaen i Sørørst-Asia har nå kommet opp i 71. Viruset er også oppdaget i Europa, blant annet i Russland og Romania, men der er ikke menneskeliv gått tapt.

Myndighetene i Indonesia bekreftet torsdag at en 39 år gammel mann og en åtte år gammel gutt døde tidligere i desember av fugleinfluensa. Totalt har 11 mennesker mistet livet på grunn av fugleinfluensa i Indonesia det siste halve året.

Tamiflu er den medisinen som verdens helseeksperter har håpet kan bremse eller hindre en eventuell sterkt dødelig verdensomspennende epidemi (pandemi) av fugleinfluensa.

Men nå er ekspertene urolige for at viruset kan ha mutert, slik at det er blitt resistent mot medisinen.

- Trenger større doser

Ferske prøver fra Hongkong viser nemlig at viruset i to pasienter som nylig døde i Vietnam hadde mutert på en slik måte at det er blitt resistent mot Tamiflu. Det skaper bekymring.

Av åtte pasienter som er behandlet med Tamiflu i Vietnam, er fire døde uten at medisinen kunne hjelpe dem, skriver doktor Menno de Jong og andre kolleger i det anerkjente tidsskriftet New England Journal of Medicine,

- Det er blitt klart at vi vil trenge større doser og lengre behandling for å få behandlingen til å virke når vi bruker medisiner av Tamiflu-typen, sier doktor Anne Moscona ved Cornell University i New York.

Ifølge studien dreper Tamiflu mesteparten, men ikke alt, viruset som befinner seg i kroppen til en syk person. Dermed blir det overlevende viruset resistent mot medisinen.

Norge har satset på at Tamiflu skal hindre dødsfall, dersom det blir en pandemi. Myndighetene har 1,4 millioner doser på lager, noe som vil rekke til om lag en tredjedel av befolkningen.

Norske helsemyndigheter har i tillegg en avtale med en nederlandsk vaksineprodusent om å kjøpe 4 millioner vaksinedoser hvis det blir nødvendig og så snart vaksinene er ferdigutviklet.

Frykter pandemi

Foreløpig har ikke fugleinfluensaen smittet mellom mennesker, men bare fra fugl til mennesker.

Dersom det dødelige H5N1-viruset muterer slik at det smitter mellom mennesker, tror ekspertene at det kan blir en dødelig influensa pandemi.

Siden man ikke på forhånd kjenner egenskapene til et slikt mutert virus, kan man ikke lage medisiner mot det. Tamiflu, som er en generell influensamedisin, har ekspertene håpet på at kan mildne sykdommen og dens symptomer, eller avverge den om den blir brukt på et tidelig tidspunkt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder